Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття пересувної виставки до 150-ліття єпископа Григорія Хомишина



20 квітня 2017 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулося відкриття фотовиставки, присвяченої життю, релігійній та громадській діяльності багатолітнього станиславівського єпископа Григорія Хомишина (1867-1945).

Олег Єгрешій, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, директор Інституту історії Церкви Івано-Франківського богословського університету ім. св. Івана Златоуста та ініціатор фотовиставки, розповів присутнім про життєвий шлях єпископа Григорія Хомишина, його участь у релігійно-церковному та громадсько-культурному житті України та Прикарпаття.

 Представлені на банерах світлини, фотодокументи, праці і пастирські листи розкривають основні віхи життя, архіпастирську діяльність блаженного єпископа у трьох основних періодах: 1867-1919; 1919-1939; 1939-1945 рр.

Хомишин Григорій Лукич народився 25 березня 1867 року в селі Гадинківці Гусятинського повіту Тернопільського округу у селянській родині. Початкову освіту здобув у місцевій народній школі, згодом закінчив Тернопільську гімназію. У 1888-1893 роках навчався на богословському факультеті Львівського університету. Після закінчення навчального закладу був рукоположений на священика, а відтак став катедральним сотрудником у Станіславові. Тогочасний станіславівський єпископ Юліан Сас-Куїловський, звернувши увагу на талановитого молодого священика, 1893 року відправив його до Віденської богословської академії, де Григорій Хомишин здобув ступінь доктора богословських наук і в березні 1899 року повернувся у Станіславів, де протягом 2 років працював на посаді катедрального служителя. Відтак був направлений парохом до міста Коломиї. Згодом 2 роки очолював Львівську духовну семінарію, а від 1904 року був призначений єпископом у Станиславів. Владика Хомишин очолив Станиславівську єпархію відразу після Андрея Шептицького, і слід особливо наголосити, що це була гідна заміна.

У роки національно-визвольної революції в Україні після перенесення Української Національної Ради Західно-Української Народної Республіки зі Львова до Станіслава надав приміщення для Національної Ради ЗУНР в Станіславі, брав участь у її засіданнях і нарадах. Активно закликав населення до вступу в Українську Галицьку Армію. Направляв до УГА священиків як капеланів для ідеологічного зміцнення військ, виховання солдат в національному дусі.

Олег Єгрешій детально зупинився на архіпастирській праці Григорія Хомишина у міжвоєнний період, діяльність у часи німецької окупації.

Розділ «Шлях на Голгофу» представляє документи про арешт єпископа у квітні 1945 р., його кримінальну справу, у якій його обвинуватили у  антирадянській діяльності у період Другої Речі Посполитої, допомозі польським реакційним властям в ополяченні українського населення Західної України, організації партії «Українська Національна Обнова» і товариства «Скала», агітацію священиків «йти в ОУН і банди УПА для активної боротьби проти Радянських властей». 21 грудня того ж року у зв'язку з погіршенням стану здоров'я владику перевели з внутрішньої тюрми НКВД до лікарні Лук'янівської в'язниці, де 28 грудня 1945 р. він помер. Місце поховання Єпископа Григорія Хомишина не встановлене.

«Мета цієї виставки - ще раз привернути увагу до непересічної постаті Блаженного Григорія Хомишина, - сказав п. Олег. - Оскільки ми живемо в час візуалізації, дуже важливо є показати громадськості наочно особу Владики Григорія. Він був нашим, Станіславівським єпископом, про якого ми ще дуже мало знаємо».

Крім самих світлин, які розміщенні на трьох банерах, до уваги відвідувачів працівники обласної бібліотеки представили також книжкову виставку «Григорій Хомишин: святі його духовні острови»,  де експонуються різноманітні матеріали: вітчизняні та діаспорні книги, послання, публікації з наукових конференцій і часописів.

http://www.trk.if.ua/2017/04/21/peresuvna-fotovistavka-do-150-richchya-vid/

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка