Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Етно-центр «Скарбниця духовності»



Працівники відділу літератури з мистецтва ОУНБ ім. І. Франка в рамках Етно-центру «Скарбниця духовності» з нагоди ювілею дослідника-етнографа, збирача народної вишивки Ірини Свйонтек організували міні-експозицію «У вічному пошуку народних скарбів» та зустріч з мисткинею.

   «Ірина Свйонтек зробила понад 60 тисяч оригінальних фотографій, на основі яких вже видала сім альбомів про узори вишивок Гуцульщини і Покуття Івано-Франківського регіону, за що була відзначена преміями імені Марійки Підгірянки та імені Володимира Гнатюка», - розповіла присутнім на зустрічі завідувач відділу Галина Пристай. Також вона ознайомила з представленою міні-експозицією «Ірина Свйонтек - у вічному пошуку народних скарбів», яку в дарунок ювілярці організували працівники відділу літератури з мистецтва обласної книгозбірні.

   Ірина Свйонтек у своїй розмові відзначила, що народилася на Львівщині. Закінчивши Івано-Франківський медичний інститут працювала лікарем-хірургом, педагогом. З 1970 року вивчає народні вишивки Івано-Франківщини по етнічних регіонах Карпат і Прикарпаття. Захопившись вишивкою, відвідує фонди місцевих музеїв, фольклорні фестивалі, їздить у села де змальовує або фотографує унікальні взори, комплекти й деталі традиційного одягу, які по святах носили сільські мешканці й городяни. Самостійно відшиває відзняті узори вишивок, які стають візуальними інструкціями для творчої роботи як початківців, так і досвідчених майстрів.

     На завершення зустрічі присутні ділилися враженнями від побаченого та почутого. А п. Ірина Свйонтек для читачів книгозбірні подарувала свій сьомий альбом «Гуцульські вишивки Карпат».

      Тож щиро вітаємо Ірину Свйонтек з ювілеєм та бажаємо  Божої опіки на  многії і благії літа.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка