Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книг Степана Гериліва в Івано-Франківську



17 січня 2017 року працівники відділу літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували презентацію трьох книг: «Наші атланти: жертовність во ім’я спасіння», «Наші атланти: незмірна чаша милосердя» та «Заробітчанські дзвони: хроніка ностальгії» Степана Гериліва.Модератор зустрічі Марія Вайно.

     Презентація книг Степана Гериліва зібрала у відділі літератури з мистецтва обласної книгозбірні багато івано-франківців.

    Модератор зустрічі ­- письменниця Марія Вайно представила присутнім презентанта. Степан Герилів - уродженець Львівщини, випускник Львівського університету, факультету журналістики, - нині мешкає у Бердянську, видає газету "Університетське Слово", один із засновників і активіст волонтерського об'єднання "Наші Атланти". В бібліотеці презентував сатиричну поезію з книг «Заробітчанські дзвони» (тема поневірянь світами автора - в минулому) та двотомник «Наші Атланти» - своєрідний щоденник героїчної роботи волонтерів Бердянського державного педуніверситету від початку війни. «Це жива історія, яку необхідно до подробиць фіксувати; про це мусять знати кожен нині сущий і наступні покоління» (Михайло Зубик, з передмови).

     У книзі «Наші атланти: жертовність во ім'я спасіння» - автор висвітлює події із 5 вересня 2014 року по 9 березня 2015 року - саме 186 днів (та й ночей). Звичай­но, що не кожнісінький день знайшов своє місце на сторінках, проте розповіді про ці дні містяться в уявних текстівках до світлин, переповнених неспокоєм, жалями. милосердям; у репортажних «міжрядках» і коментарях... Це - перші «нашоатлантівські» 186 днів поїздок на фронт і тривог опісля них, сполоханих ночей, сердечних болів й тимчасово спустошених душ... Це - наше все більше усвідомлення правильності дороги, яку ми вибрали, дбаючи не тільки про ситість чи «одягненість» воїна-захисника рідної землі, а й просто людське словесне спілкування з кожним із тих, кого ми зустрічали на фронто­вих дорогах... Це - наша гордість за тих, кого ми залучили до «Наших Атлантів»: десятки колег, друзів, а то й зовсім незнайо­мих українців з Бердянська, всієї України, близького і далекого зарубіжжя...

    «Наші атланти: незмірна чаша милосердя» - це друга книга Степана Гериліва про високі прояви патріотизму бердянських доброчинців. Вона змушує хвилюватись, страждати, сумувати, плакати, а водночас - пишатися тим, що Україна багата не тільки на мужність кожного воїна, а й на милосердя простих людей. У хронологічному порядку відтворено нелегкі волонтерські будні. Розповідь підкріплена десятками світлин та поезіями автора.

    У книжечці «Заробітчанські дзвони: хроніка ностальгії» - вміщено тільки невелич­ку частинку всього того, що йому вдалось не тільки пережити, а й пропустити через серце і душу під час багатолітнього перебування за ме­жами України і перелити в поетичний рядок... На кшталт «Записок українського самашедшего» Ліни Костенко автор чесно і щиро, інколи гостро, деколи розпачливо, часами з непри­хованим гумором відгукується на різні події з життя рідної України, що так боляче хвилюва­ли його як заробітчанина в Канаді, представ­ника так званої «четвертої хвилі» еміграції в Америці... Повернувшись все-таки до рідної домівки, Степан Герилів зумів швидко адапту­ватися в сьогоднішній реальності та нарешті на свої кошти видати «на гора» вистраждану «Хроніку ностальгії».

   Багато теплих і доброзичливих слів було сказано на адресу Степана Гериліва від колег з Прикарпаття, а саме: голови обласної організації НСПУ Євгена Барана; письменника, журналіста Ярослава Ткачівського; заслуженого артиста України Володимира Пушкаря; громадського діяча, голови Івано-Франківського обласного об'єднання  ВУГ «Просвіта» Степана Волковецького;  письменника, краєзнавця Василя Бабія та ін.

   У своєму виступі директор книгозбірні Людмила Бабій побажала презентанту міцного здоров'я, натхнення у волонтерській діяльності, миру в Україні. Також висловила подяку за подаровані книги для читачів обласної книгозбірні.  

 

http://gk-press.if.ua/u-frankivsku-prezentuvaly-knygu-volontera-pro-shid-2/

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка