Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР КРАЄЗНАВЦІВ ПРИЙМАЛА КОЛОМИЙЩИНА



20 жовтня 2016 р. на базі Коломийської центральної районної бібліотеки відбувся обласний семінар для завідуючих відділів/секторів краєзнавства «БІБЛІОТЕЧНЕ КРАЄЗНАВСТВО – ТРАНСФОРМАЦІЯ ПОСЛУГ ТА РЕСУРСІВ».

У роботі семінару взяли участь представники владних структур Коломийщини: голова Коломийської РДА Любомир Глушков, голова районної ради Роман Дячук, начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор, головний спеціаліст з питань діяльності бібліотечних установ відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій ОДА Оксана Ющишин, директор ОУНБ ім. І.Франка Людмила Бабій, фахівці ОУНБ ім. І. Франка та районних бібліотек області.

Відкрила обласний семінар та привітала учасників начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор, яка запросила до слова представників влади.

Любомир Глушков у своєму виступі відзначив, що Коломийський край багатий своєю культурою, збереженими традиціями, звичаями та обрядами. На території Коломийщини проводяться різноманітні семінари, конференції, просвітницькі заходи, які популяризують і передають нащадкам прадавню історію краю. Бібліотеки займаються пошуковою роботою з дослідження, систематизації та збереження автентики, що сьогодні є важливим напрямом краєзнавства. Голова РДА наголосив, що бібліотекам необхідно стати осередками громади, справжніми народними домами. Він побажав учасникам семінару плідної праці та нових здобутків.

Роман Дячук, голова районної ради, звернув увагу на важливість поєднання минулого з сучасним та вагомий внесок бібліотечних працівників у сферу краєзнавства.

Любомир Глушков та Роман Дячук подарували центральній районній бібліотеці новий комп'ютер.

Директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій відмітила, що бібліотечна справа пошанована на Коломийщині - краї шляхетної інтелігенції, де працює багато талановитих людей. Коломийська центральна районна бібліотека обрана базою обласного семінару тому, що вона має власні значні напрацювання та досягнення в бібліотечному краєзнавстві, великий досвід із збереження та популяризації традицій, звичаїв та обрядів краю, проведення різноманітних просвітницьких заходів спільно з громадськістю.

Директор Коломийської ЦБС Орися Бирчак представила присутнім мультимедійну презентацію на тему «ЦБС: досягнення, перспективи». Вона ознайомила присутніх з роботою 66-и бібліотек-філій району, яка спрямована на задоволення запитів та інтересів читачів, організації соціокультурної діяльності, удосконалення форм і методів роботи з користувачами, впровадження нових інформаційних технологій. В ЦБС діє 7 інтернет-центрів, районна бібліотека має свій власний веб-сайт, ,окремі бібліотеки - свої сторінки в соціальних мережах. В минулому році бібліотеки отримали 7 ноутбуків, які подарували голова РДА і голова районної ради.

Заступник директора ОУНБ ім. І. Франка Галина Горбань виступила з консультацією «Бібліотечне краєзнавство в сучасному інформаційному та соціокультурному просторі Івано-Франківщини». Вона окреслила основні завдання та функції краєзнавчої діяльності бібліотек області, звернула увагу на поповнення краєзнавчого контенту в мережі Інтернет, створенні повнотекстових баз даних «Відомі люди району/міста», «Історія села/міста», «Туристичні принади району» тощо. Галина Василівна наголосила на налагодженні тісної співпраці з членами обласної організації НСКУ, проведенні масових заходів та соціологічних досліджень, методичної роботи з питань краєзнавства. Запропонувала перелік основних краєзнавчих дат, які будуть відзначатися наступного року і яким слід присвятити різнопланові форми роботи.

Бібліотекар ІІ категорії відділу краєзнавчої літератури ОУНБ ім. І. Франка Христина Шовкопляс розповіла про краєзнавчі інновації вітчизняних та зарубіжних бібліотек. Наголосила, що традиційні форми краєзнавчої роботи публічних бібліотек під впливом часу повинні змінюватися, ставати більш яскравими і ефективними, наближеними до людей і завжди проводитися за участю населення. Вона навела приклади краєзнавчих новацій провідних бібліотек України, зокрема: цільові краєзнавчі програми та проекти, веб-квести, студії, пазли, ерудит-батли, блоги та ін.

Про досвід краєзнавчої роботи Коломийської ЦРБ розповіла завідувач відділу Наталія Тарновецька. Зокрема, у своєму виступі вона відзначила, що вони є учасниками районних та обласних культурно-мистецьких фестивалів, науково-практичних конференцій, майстер-класів, які проводяться на території Коломийщини. На базі краєзнавчого відділу ЦРБ діють клуби за інтересами, проводяться цікаві масові заходи краєзнавчої тематики, ведуться альбоми з історії населених пунктів Коломийщини, записуються народні обряди, готуються та видаються за сприяння влади фольклорно-етнографічні видання туристичного спрямування. Відбулася міні-презентація книги «Автентичні страви Коломийщини», в ході якої взяли участь редактор і консультант книжки Микола Савчук та народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Ключівські візерунки».

Бібліотечні фахівці області ознайомилися з цікавим досвідом роботи краєзнавчих відділів Надвірнянської, Рожнятівської та Городенківської ЦБС з питань проектної, просвітницької діяльності та організації роботи ретро-бібліотеки.

Учасники семінару відвідали Музей Писанкового Розпису - «Писанка», ознайомилися з діяльністю будинку культури і бібліотеки с. Матеївці. Директор ТзОВ «Прут Генетик», заслужений працівник сільського господарства України, депутат обласної ради Петро Васильович Книшук розповів про подальші перспективи розвитку села та створення об'єднаної територіальної громади.

Бібліотечні працівники висловили слова вдячності організаторам семінару за цікавий та корисний досвід з питань бібліотечного краєзнавства на Коломийщині.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка