Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Богдан Ступка у житті, творчості, спогадах



22 липня 2016 року минуло 4 роки від дня смерті видатного українського актора театру і кіно Богдана Ступки, а 27 серпня 2016 року українському артисту могло б виповнитися 75 років. У зв'язку з цією подією в переддень його Дня народження працівники відділу літератури із мистецтва розгонули виставку-спогад.

      Коли людина народжувалася - садили дерево. Коли помирала - його зрізали і ставили корінням догори. Богдан Ступка міцно пустив коріння в українську землю, він був і є невід'ємною частиною України.

      У переліку ролей Богдана Ступки - багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький "Чорна рада", Іван Мазепа "Молитва за гетьмана Мазепу", Богдан Хмельницький "Вогнем і мечем", а також Чингісхан "Таємниця Чингісхана", Олександр Керенський "Червоні дзвони", Борис Годунов "Кремлівські таємниці", Остап Вишня "Із житія Остапа Вишні".

       До сцени Богдана привчили родичі: батько співав у хорі Львівського оперного театру, мамин старший брат був там же солістом, а тітка - головним концертмейстером. Сам Богдан Ступка хотів вступити на хімічний факультет Львівського університету, але іспити склав невдало. Тому влаштувався в обсерваторію, працював певний час у Баку, вступив на заочне відділення філологічного факультету Львівського університету. Він закінчив акторську студію при Львівському академічному драмтеатрі ім. М. Заньковецької, де пропрацював до 1978 року.

      У кіно Богдан Ступка дебютував у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою", роль Ореста Дзвонаря. 2006 року на екрани вийшла стрічка Тиграна Кеосаяна "Заєць над безоднею" (Росія), де Ступка зіграв генсека Бежнєва (натяк на Брежнєва).

Особливою в творчій біографії актора була роль Тев'є у виставі "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом. За виконання цієї ролі Богдан Ступка був удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка.

       З 1999-2001 рр. Богдан Ступка обіймав посаду міністра культури і мистецтв України. З 2001 по 2012 рік був художнім керівником Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

     Попри безкінечну зайнятість Богдан Сильвестрович вважав, що в житті немає нічого важливішого за родину. Своїх дітей він вчив бути не акторами, а справжніми людьми, людьми, які мають за спиною розправлені крила.

      22 липня 2012 року актор неймовірного таланту помер на 71 році життя від раку і похований на Байковому кладовищі в Києві.

       За свою кар'єру Богдан Ступка виконав сотню ролей в кіно та десятки в театрі. В пам'ять про актора на Байковому кладовищі відкритий пам'ятник. Це монумент висотою в 130 см. виконаний у вигляді перевернутого корінням догори дерева.        Також в міжнародному аеропорту «Бориспіль» відкрито виставку «Я - Богдан».

      Основу книжкової виставки-спогад «Богдан Ступка у житті, творчості, спогадах» представленої у відділі літератури з мистецтва склали книги, довідкові та періодичні видання. Матеріали розкривають ролі з кіно, театральні роботи і сім'ю актора. Тож, запрошуємо читачів обласної книгозбірні до перегляду виставки.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка