Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Франко – духовний батько Галичини



Пропонуємо вашій увазі однойменну виставку, що розпочала діяти у відділі краєзнавчої літератури, присвячену класику української літератури, унікальній особистості, генію, людині, яка набагато випередила свою добу – Івану Яковичу Франку.

Народився він 160 років тому в с. Нагуєвичах Дрогобицького повіту в родині коваля. Навчався в Дрогобицькій гімназії, Львівському, Чернівецькому та Віденському університетах.

Іван Франко був у числі діячів, котрі вирішили повернути колесо долі. Він прославився у кожному напрямку, за який брався - як поет, прозаїк, драматург, перекладач художніх творів усіх жанрів, як вчений-історик, фольклорист, етнограф, економіст, історик літератури, як журналіст, літературний критик, редактор і видавець, і нарешті як публіцист і політик.

 Першим його виданням була збірка поезій „З вершин і низин". Згодом вийшли друком збірки „Зів'яле листя", „Мій Ізмарагд", „Із днів журби", філософська поема „Мойсей". У 80-х роках побачили світ найкращі повісті Франка „Борислав сміється" та „Захар Беркут". Здобула популярність й п'єса „Украдене щастя". Частина його спадщини опублікована у 50-ти томах, що є лише половиною творчого доробку.

Франко провадив активну журналістську та публіцистичну діяльність. Разом з Михайлом Павликом видавав журнал „Громадський друг", після його закриття - альманахи „Дзвін" і „Молот". Співпрацював також у виданнях українських народовців: газеті „Діло", журналах „Зоря" та „Правда", багатьох польських та австрійських часописах, редагував літературно-науковий журнал „Життє і слово".

В кінці його життя українське життя в Галичині стояло на твердій стопі не тільки в економіці, літературі й науці, але також в політиці, висуваючи гасло незалежної соборної України. На боротьбу за цей ідеал виступили люди, виховані на творах Франка.

Детальніше ознайомитися з літературою про різні аспекти літературознавчих, історичних, етнографічних, громадсько-політичних та інших досліджень Каменяра ви зможете, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, яка з честю і гідністю носить його ім'я, на перегляд книжкової виставки „Іван Франко - духовний батько Галичини".

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка