Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лідія Орел «Українська родина



До уваги етнографів, фольклористів, краєзнавців, педагогів та всіх шанувальників народної культури українців пропонуємо книгу з книжкових фондів відділу загального залу обласної універсальної наукової бібліотеки Лідії Орел «Українська родина»

Родинний і громадський побут народу тісно пов'язаний між собою. Все життя родини проходить на виду громади, тому поділ народного побуту на родинний і громадський є умовним. Основними подіями в житті окремої людини є народження, одруження, смерть; в громадському житті - це гуртова праця, взаємодопомога, свята, ярмарки, дозвілля молоді тощо. Більшість подій родинного та громадського життя були суворо регламентовані народним і церковним календарем. Родина та громада суворо дотримувались звичаєвого права, яке виробилося протягом віків. Його порушення засуджувалося та навіть каралося.

Книга Л. Орел «Українська родина» висвітлює звичаї та обряди українського народу, які здавна були збережені і передавалися від покоління до покоління впродовж його життя та побуту: родини, хрестини, пострижини, виховання дітей, молодіжні вечорниці та досвітки, весільні обряди, ярмаркування тощо. Багато поданого тут вже є історією, проте чимало дожило і до сьогодення. Подано відомості про народне будівництво (хата, громадські будівлі, вітрини). Це етнографічні нариси, наукові розвідки та польові дослідження.

Видання має календарні та родинно-побутові пісні з нотами, ілюстроване кольоровими та чорно-білими світлинами.. Світлини створені на основі експозиції і фондової колекції НМНАП України.

В Додатках вміщено народні пісні з репертуару етнографічного хору «Гомін» під керівництвом Л. Ященка.

Для більш детального ознайомлення з книгою Л. Орел «Українська родина», запрошуємо вас до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Орел Л. Українська родина : обряди і традиції / Лідія Орел. - Київ : Вид-во ім. Олени Теліги, 2015. - 512 с. : іл.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка