Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Знайомтесь! Нова книга – «Польща – нарис історії».



Книжкові фонди відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка поповнились новою книгою – «Польща – нарис історії», яка побачила світ у Варшаві (Польща) 2015 року.

Знання основ історії сусіднього народу є важливим елементом взаєморозуміння. Суттєве значення в історіях держав і народів, а також у взаєминах між ними має минуле і його інтерпретації. Для кожної спільноти історія є невичерпною скарбницею власних знань, джерелом гордості за історичну спадщину, постачальником героїв, які реалізують приклади бажаних рис, позицій і поведінки.  Часто вона є узаконенням сучасних прагнень і національних цілей. Тому нічого дивного, що інтерпретації минулого часто є полем суперечок між різними суспільними й політичними середовищами, як всередині окремих народів, так і між різними державами й народами.

Складно знайти кращий приклад суперечок про минуле, які віддавна ведуть між собою поляки й українці. Дискусії навколо постаті Богдана Хмельницького точилися ще в Речі Посполитій, подальші десятиліття відкривали нові поля полеміки, що стосувалися, зокрема, Барської конфедерації, Січового повстання, взаємин у 1917-1921 рр. чи оцінки трагічного для обох народів періоду Другої світової війни.

 Книжка «Польща - нарис історії» з'явилася як реалізація ініціативи, висунутої під час зустрічі представників польського Інституту національної пам'яті і його українського відповідника, яка відбулася в Києві  в листопаді 2009 року.

Ця праця готувалася з думкою про реалізацію двох найважливіших цілей. Першою є ознайомлення українського Читача  - передовсім учителя гуманітарних дисциплін, студента й учня, що цікавиться історією - з основними знаннями з ділянки історії важливого сусіда незалежної України. Другою є представлення польської перспективи бачення власної історії, показ у ній місця українців і України, а також польського розуміння численних спільних епізодів нашої історії. Автори видання підкреслюють, що не йдеться про спробу накинути польську точку зору Читачеві з України, а переконані, що таким чином вони збільшують шанс на справжнє взаєморозуміння обох наших народів.

Ідея написання цієї книжки здобула підтримку Міжнародної польсько-української комісії для вдосконалення шкільних підручників з історії та географії. Її автори висловлюють надію, що в можливо недалекому майбутньому українське історичне середовище підготує схожу публікацію, призначену для польського Читача.

Лукаш Камінський, голова Інституту національної пам'яті (Польща) в передмові до презентованого видання висловив сподівання, «що ця книжка зустріне зацікавленого читача і сприятиме кращому розумінню історії Польщі, в тому числі стосунків, які єднають наші народи» .

Завітавши до відділу загального читального залу нашої книгозбірні, ви зможете детальніше ознайомитись з книгою «Польща - нарис історії».

Чекаємо на зустріч з вами.

 

Польща - нарис історії / за ред. В. Менджецького, Є. Брацисевича ; пер. з пол. І. Сварик. - Варшава, 2015. - 365 с.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка