Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Засяяла над Київськими горами Божа Благодать.



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-подія, яка діє у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка і приурочена до Дня хрещення України-Русі.

    Не всміхається більше Дажбог,
    І Перун – мовчазний, понурий,
    І Стрибог не шумить, з вітром не гомонить,
    І Лада сумна, мов заснула.
    Віра інша, нова, опустилась на Русь
    І пішла по землі переможно.
    Бог єдиний із сонячних світлих небес
    Людям шлях освітив словом Божим.
    Розмаїта веселка із синіх небес,
    Мов рушник, що на щастя і долю,
    Пролягла серед хмар у чеканні чудес,
    В Бога просячи злагоди й волі.
   
    Хрещення Київської Русі-України стало поворотним моментом в становленні України, дозволило їй включитися на рівних у політичний і культурний європейський процес та презентувати себе іншим країнам як цивілізовану державу. Тому з 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства в Україні на державному рівні відзначається День Хрещення Київської Русі-України. Відзначається це свято 28 липня – у день пам’яті князя Володимира – хрестителя Київської Русі.
    Серед усіх реформ, здійснених Володимиром, звісно найважливішою була релігійна. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з того нічого не вийшло, адже стара релігія, ознаками якої були багатобожжя, багатоженство й криваві жертви, цілковито себе вичерпала. Тому Володимир у 988 році прийняв християнство з Візантії та запровадив його як державну релігію на Русі. «…Сей Володимир… з`єднав всі інші слов`янські князівства, які розділилися були під різними назвами поміж його братами і родичами, був один над ними самодержець і звався великим князем руським і цариком над усіма Князями; і будучи могутнім і лихим у війнах, що безнастанно точилися з сусідами, набув од них і народів віддалених великої поваги, чому ж всі держави запобігали його дружби, а для утримування її пропонували йому свої віри, або релігії. Але він, звідавши спершу їх. Слушно віддав перевагу перед усіма християнській грезького, або єрусалимського, обряду…», – написано в «Історії русів». Безперечно, це була подія надзвичайної історичної ваги. Вона справила вирішальний вплив на подальший розвиток Русі: країна інтегрувалася в коло держав візантійської православної співдружності, а також у європейський християнський простір. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, тобто узаконило державність. Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, в Києві було збудовано головний храм Русі – Десятинну церкву Богородиці.
    До відзначення Дня хрещення України-Русі працівниками відділу загального читального залу бібліотеки організовано книжково-ілюстративну виставку-подію «Засяяла над Київськими горами Божа Благодать», на якій представлені матеріали, що дозволяють користувачам відчути подих історії, духовну спорідненість, знайти свій шлях у майбутнє. Зокрема, це такі видання як «Історія Русів», «Україна: Хронологія розвитку» (т. 2), Р. Іванченко «Державницька ідея давньої Руси-України», М. Котляр «Історія давньоруської державності», А. Сокол, О. Конечна «Моя країна – Україна», Ю. Терещенко «Україна і європейський світ», О. Толочко, П. Толочко «Київська Русь» (т.4), П. Толочко «Давньоруські літописи і літописці Х-ХІІІ ст.», П. Толочко «Володимир Святий. Ярослав Мудрий» та інші.
    Завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та ознайомившись з матеріалами презентованої виставки, ви матимете змогу більше дізнатися про цю неординарну подію в історії нашої держави, завдяки якійі була сформована наша цивілізація. Вірність її духовним основам – запорука подальшого всебічного духовного і культурного розвитку України.
    Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка