Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євген Баран



  Модераторами зустрічі виступили директор бібліотеки Людмила Бабій та знаний український письменник Степан Процюк.
  Людмила Бабій з великою приємністю і шаною представила гостям Євгена Барана як відомого вченого і громадського діяча, частого гостя та партнера бібліотеки у популяризації українського слова. Господиня книгозбірні вручила ювіляру підготовлене бібліотекою видання „Євген Баран: в епіцентрі книжкових подій", що являє собою фрагменти статей, рецензій, інтерв'ю критика за 2012-2016 рр., а також електронний варіант цього збірника.
  Степан Процюк розповів історію свого знайомства з Євгеном Бараном ще 1989 р., їхню участь у процесі становлення сучасної української літератури та відзначив справжню та велику любов критика до красного письменства, завдяки якій він є на сьогодні однією з впливових постатей в царині літератури.
  Сам ювіляр представив запрошеним свої нові видання, які побачили світ за останні 5 років його творчої діяльності: „Повторення пройденого" (2013) та „Недописана книга" (2016). Щодо останнього, то воно, за словами автора, є  філософсько-медитативним виданням, збірником афоризмів, які є новим жанром у творчості критика. Побачили присутні і двотомник „Тарас Франко" , що є черговим випуском серії „Бібліотека Галицька", виданим за сприяння Івано-Франківської міської ради. Євген Баран є одним із упорядників цього унікального видання, що стало дарунком бібліотеці від літературознавця. Незабаром, зазначив критик, також буде виданою книга його есеїстики під інтригуючою назвою „Шоколадна Україна".
 На сьогодні творчий доробок науковця налічує вже 14 книг та низку літературознавчих праць, з якими громадськість мала змогу ознайомитися на розгорнутій виставці з фондів обласної бібліотеки „Євген Баран: на літературних перехрестях".
  Запрошені до слова ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, директор Інституту філології вузу Степан Хороб, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, голова обласної організації Національної спілки художників України Богдан Якимечко, голова обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України Богдан Середюк, директор обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василь Корпанюк, письменники Степан Пушик, Ярослав Ткачівський, Василь Бабій, Дмитро Захарук, заступник начальника відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій ОДА Галина Брицька та головний спеціаліст управління Оксана Ющишин, екс-заступник міського голови Михайло Верес, художники Іван та Андрій Гавриліви, полковник Українського реєстрового козацтва Олег Полівчак стверджували, що Євген Баран є фаховим літературознавцем, прекрасним знавцем особливостей літературного процесу, засновником нового канону літератури 90-х років, одним із знакових українських критиків сьогодення, добрим та активним керівником обласної організації НСПУ та просто щирою, сердечною Людиною, глибоко порядною і чесною у своїй нелегкій праці.
  Тож за активну громадянську позицію, вагомий внесок у розвиток культури та літератури Прикарпаття ювіляр був удостоєний грамот від управління культури, національностей та релігій ОДА та Національної спілки краєзнавців України, а також козацького ордена Семена Височана.
  Святковий вечір був щедро пронизаний творчістю, оскільки сам автор зачитав присутнім афоризми з „Недописаної книги", а Ярослав Ткачівський та Василь Бабій  - власні твори, присвячені ювілярові.
  Серед гостей, які привітали Євгена Барана з ювілеєм, були представники влади міста, письменники, науковці, працівники закладів культури, колеги по роботі, друзі та рідні винуватця свята - одним словом, найбільша зала бібліотеки була переповненою шанувальниками його літературної творчості.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка