Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Витоки слов'янської писемності та культури»



Щорічно 24 травня всі слов'янські країни вшановують пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія - творців слов'янської писемності. Брати Кирило і Мефодій - просвітителі, творці слов'янської абетки, перших пам'яток слов'янської писемності й старослов'янської мови, проповідники християнства.

Праці цих великих просвітителів стали спільним надбанням усіх слов'ян. Більшу частину свого життя брати присвятили справі створення і розвитку слов'янської писемності, адже вони слушно вважали, що писемність є найважливішою складовою частиною культури будь-якого народу.    На перших порах переклади з грецької та латини сформували самостійну слов'янську мовну традицію, зрозумілу для всіх християн слов'янських земель. Перетворившись на мову літургії, старослов'янська мова сягнула рівня грецької та латини, сприяла зміцненню зв'язків між західними, південними та східними слов'янами.
Відтепер старослов'янською мовою створювали як релігійну, так і юридичну, історичну, географічну, медичну, природознавчу, художню літературу, видавали педагогічні настанови, накази, різноманітні грамоти і документи.
Велике значення слов'янської писемності полягало ще й у тому, що старослов'янська мова, практично зрозуміла для всіх слов'ян, сприяла захистові слов'янського світу від зовнішньої небезпеки. Згодом вона стала одним із головних чинників у розвитку національних мов і культур слов'янських народів.

Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі і часі розширює функціонування мови.

Для обласної універсальної наукової бібліотеки відзначення цієї дати стало ще однією можливістю представити книгу як унікальну культурну цінність, носія духовності нації.

Тож запрошуємо у відділ загального читального залу для перегляду книжково-ілюстративної виставки «Витоки слов'янської писемності», присвяченої до Дня слов'янської писемності та культури. Серед представлених на експозиції книг зацікавлений читач віднайде такі видання, як: «Першокнига», «Кириличні рукописні книги у фондах Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника НАН України», О. Гальченко «Оправа східнослов'янських рукописних книг та стародруків в Україні», Л. Гнатенко «Слов'янська кирилична рукописна книга ХІІ-ХІІІ ст.», Я. Запаско «Доброписці тоді славні були», О. Іванова, О. Гальченко, В. Истрин «1100 лет славянской азбуки», Л. Ігнатенко «Слов'янська кирилична рукописна книга ХVІ ст.», Е. Клименко, О. Гальченко «Кириличні співочі рукописи монодійної традиції ХІІ - початку ХХ ст.», І. Ковалик «Вчення про словотвір», А. Коваль «Спочатку було Слово», В. Козирський, О. Маловічко «Мовно-етнічна передісторія», І. Огієнко «Історія українського друкарства» та інші.

     Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка