Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах: Роман Коритко



Шановні користувачі! Завітайте до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Роман Коритко: вірний син Опільського краю”, присвячена 80-літтю від дня народження відомого львівського краєзнавця і письменника, уродженця Івано-Франківщини Романа Коритка.

Народився Роман Коритко у с. Черче Рогатинського району, де й здобув початкову освіту. Згодом навчався у педагогічному училищі та на історико-філологічному факультеті Івано-Франківського педінституту. Деякий час працював вчителем, згодом директором школи, служив у органах внутрішніх справ та був інспектором відділу у справах неповнолітніх.

Сьогодні Роман Коритко - член Національної Спілки письменників України, автор багатьох художніх творів - історичних романів, повістей, детективів („Спалах незгасаючої блискавки", „Втеча і повернення", „У кігтях чужого орла", „Брати-рогатинці", „Корона Данила Галицького" тощо).

Як член львівського краєзнавчого товариства „Брати-рогатинці", ґрунтовно займається краєзнавчими дослідженнями історії його рідного села Черча, а також інших сіл Рогатинщини. У його краєзнавчому доробку - видання „Букачівці - Опільське містечко на берегах Свіржа", „Данильче - село Опільської землі", „Історія санаторію „Черче", „Липівка, Кривня, Воронів - Опільські села над Гнилою Липою", „Чесники - давнє село Опільського краю" та ін.

За значний внесок у розвиток краєзнавчого руху, збереження національної історико-культурної спадщини краю Роману Коритку було присвоєно звання Почесного члена Спілки краєзнавців Прикарпаття.

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітають ювіляра. Бажаємо міцного здоров"я, Божого благословення та творчих успіхів. А всіх бажаючих запрошуємо до нашої книгозбірні для ближчого знайомства з творчим і науковим доробком відомого краєзнавця та до перегляду виставки: "Роман Коритко: вірний син Опільського краю." Чекаємо на Вас.

 

Оновлено 07-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка