Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Будівничим Івано-Франківська присвячується



Шанована і популярна серед містолюбців книжкова серія „Моє місто” видавництва „Лілея-НВ” поповнилась черговим виданням – книгою Зеновія Соколовського „Архітектори радянського Івано-Франківська”, презентація якої відбулася 29 травня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка.

  За словами модератора зустрічі, голови історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" Зеновія Жеребецького, у новій книзі автор поставив собі за мету розкрити таємниці архітектурного середовища радянської доби. Адже про архітекторів, які недавно жили чи живуть у нашому місті та творили споруди, які прикрашають центральну частину й околиці обласного центру, про творців радянського Івано-Франківська ми  зазвичай знаємо дуже мало або не знаємо нічого. А презентоване видання є, власне, першою ґрунтовною спробою розповісти про цих людей широкому загалу.
  У своєму виступі п. Зеновій Соколовський, відомий архітектор-реставратор, член Національної спілки архітекторів України та краєзнавчого об'єднання „Моє місто", лауреат Державної премії України в галузі архітектури зазначив, що книга містить вичерпні відомості про 9 архітекторів Івано-Франківська - Івана Боднарука, Степана Валевського, Володимира Лукомського, Лукію Крип'якевич-Лукомську, Леоніда Попиченка, Івана Гриніва, Миколу Назарова, Броніслава Мартина, Дмитра Соснового, які стояли біля витоків формування архітектурного середовища обласного центру радянської доби та зробили вагомий внесок у розвиток  прикарпатської архітектури. Також видання знайомить із проектною діяльністю згаданих будівничих, стилем їхньої праці, якій вони, попри панування радянської системи, намагалися надати регіональних, національних рис та колориту.
  Високу оцінку презентованому дослідженню, що побачило світ за підтримки Національної спілки архітекторів України, дав голова її обласної організації Микола Капак, відзначивши, що книга є гідним виявом шани архітекторам рідного міста, праця яких залишиться навіки для прийдешніх поколінь.
  Своїми враженнями про нове видання поділилися головний архітектор Івано-Франківської області Ігор Чолій, інженери Івано-Франківської філії „Діпромісто" Федір Луцик та Орест Івасик, мистецтвознавець Микола Сарапін та героїня книги Лукія Лукомська. Вони говорили про вміщену у дослідженні унікальну та детальну інформацію, яка є цінним джерелом для вивчення історії архітектури Прикарпаття, наголошували на необхідності продовження творчої праці Зеновія Богдановича з метою подальшого знайомства з будівничими уже сучасного Івано-Франківська.
  Серед гостей, які привітали Зеновія Соколовського із творчим набутком, були колеги-архітектори Григорій Будзик, Володимир Кочмар, Ігор Шумин; члени історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" Михайло Головатий, Іван Монолатій, Іван Бондарев, Ігор Панчишин, Василь Іваночко; представники наукової, творчої еліти, громадськість міста тощо.
  На завершення дійства Зеновій Жеребецький від імені присутніх висловив вдячність обласній бібліотеці за сприяння у його проведенні, а винуватцю свята - за його титанічну працю, що розкриває ще один малознаний аспект історії нашого рідного міста.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка