Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У полоні лемківської пісні



15 травня 2014 р. в рамках „Лемкоклубу” працівники відділу літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували нову зустріч з лемківською культурою.

    „Вже стало доброю традицією проводити у рамках „Лемкоклубу” цікаві знайомства з творчими людьми краю. Саме такою є зустріч із Ольгою Фабрикою-Процькою – кандидатом мистецтвознавства, доцентом кафедри народних інструментів і музичного фольклору Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника та Петром Чоловським – доцентом кафедри народних інструментів і музичного фольклору Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, заслуженим працівником культури України” – зазначила заступник директора бібліотеки Галина Горбань.      Приємно, що на зустріч завітали не лише лемки, але й ті, хто цікавиться культурою інших етнографічних груп.
    Захід розпочався з перегляду відеофільму „Лемківська культура”. Невеликий екскурс у пісенну культуру лемків провела голова „Лемкоклубу”  Анна Кирпан. Вона ж і представила присутнім гостей зустрічі, які надалі тримали слово.
    Ольга Фабрика-Процька презентувала власне наукове дослідження „Пісенна культура лемків України ХХ-ХХІ ст.”. Автор розповіла, що її праця базується на матеріалах польових досліджень, здійснених у 2000-2012 рр., та їх компаративістики з друкованими джерелами ХХ-ХХІ ст. й містить широкий ексклюзивний фольклорний матеріал. У розділі про сучасний стан пісенної культури лемків західних областей України розглянуто кращі лемківські хори, подано характеристику окремих інтерпретів, лемківських організацій, фестивалів тощо. Не менш цінною є й інформація про найновіші тенденції у розвитку лемківської пісенності України ХХІ століття, зокрема в естрадному виконавстві. У монографії використано світлини заслуженого журналіста України Романа Фабрики.
     В свою чергу, Петро Чоловський повідав про мелодику та змістовне наповнення лемківського пісенного фольклору. Він ретельно вивчає пісню, активно її популяризує, оскільки є керівником аматорської лемківської хорової капели „Бескид”.
    Авторів презентованих книг щиро привітали завідувач кафедри народних інструментів і музичного фольклору, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Віолетта Дутчак, професор Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету, доктор мистецтвознавства, заслужений працівник культури України Ганна Карась, бандуристка Марта Шевченко, голова обласного товариства „Лемківщина” Степан Криницький та інші.
   Слухачі були зачаровані співом хору „Бескид”, який представив цікаву підбірку лемківських пісень в оригінальній обробці.
     Щиро дякуємо Ользі Фабриці-Процькій та Петру Чоловському за змістовну розмову та хвилини насолоди, які присутні отримали від спілкування та виконання музичних творів.

 

 

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка