Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Світ лемківського слова



20 жовтня 2013 року у відділі літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулася зустріч із автором лемківського словника і редактором газети „Дзвони Лемківщини” Ігорем Дудою, яку організувала поетеса, журналіст Анна Кирпан.

Лемки, як бойки і гуцули, - корінні мешканці Карпатського регіону. Поділені між трьома державами, через віки лемки зберегли самобутню культуру, проте поступово асимілюються і втрачають свою мову - бесіду.

Ведуча зустрічі Анна Кирпан представила присутнім автора лемківського словника Ігора Дуду та здійснила короткий екскурс книжковою виставкою, на якій були представлені різноманітні видання про лемківські звичаї, пісні, приказки, прислів'я та поезію, та найбільше - різноманітні лемківські словники.

Автор презентованого словника Ігор Дуда розповів про ідею створення книги, процес написання, його структуру. У своєму виданні він вперше зібрав у повному обсязі мовні особливості жителів галицької Західної і Східної Лемківщини, а також південної частини - словацької Пряшівщини та українського Закарпаття. Подані в словнику найбільш характерні особливості формотворення слів покликані вдосконалити лемківський фонетичний правопис. Словник вміщує 10 760 статей і близько 26 000 найбільш уживаних і рідкісних слів лемківського діалекту української мови.

Під час зустрічі спілкування відбувалося на живій лемківській мові. Присутні мали змогу потрапити у світ лемківських пісень „Полетів би на край світа" та „Ой у саду ружа", які виконала актриса Івано-Франківського  академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Галина Баранкевич.

Лемкиня Ярослава Галик розповіла про власну книгу, в якій зібрана інформація про її родовід, про історію її написання, джерела. Вона закликала усіх присутніх до збирання і примноження культурних скарбів, для того щоб засвідчити, що лемківська культура не зникла, а потребує сьогодні уваги та розвитку.

Саме такі зустрічі сприяють збереженню та примноженню лемківської культури, виступають живим носієм рідної говірки.

На завершення Анна Кирпан подякувала дирекції обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та працівникам відділу літератури з мистецтва за допомогу в організації і проведенні свята.

Отож, запрошуємо до книгозбірні для ознайомлення з лемківським словником, який засвідчує рівень мовної культури лемків і багатство їх бесіди.

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка