Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гуцульська спадщина Івана Сеньківа



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує книжкова виставка „Іван Сеньків: літописець Гуцульщини”, присвячена 100-річчю від дня народження нашого краянина, відомого етнографа, історика, фольклориста.

  Іван Сеньків народився 7 жовтня 1913 р. в с. Побережжя Тисменицького району. Після закінчення Станиславівської ґімназії навчався у Варшавському університеті, де вивчав етнографію, історію України та славістику. Щоліта бував з дослідницькою метою на Гуцульщині. 1939 р. продовжив студії в Берліні, де згодом отримав диплом доктора філософії та посаду наукового співробітника в Державному етнологічному музеї. Після закінчення Другої світової війни залишився у Німеччині, працював  перекладачем, науковим працівником бібліотеки. У 1992 р. відвідав рідну землю, побував на Гуцульщині. Помер 1 листопада 1993 року в місті Гаммі.

  І.Сеньків - автор 32 праць українською, німецькою, польською та англійською мовами, серед яких: „Гуцульська ґражда", „Пастуше життя гуцулів", трьохтомна „Антологія Гуцульщини" тощо. Підсумком його досліджень Гуцульщини стала монографія „Гуцульська спадщина. Праці з життя і творчості гуцулів" (1995), що є ґрунтовним історико-краєзнавчим виданням енциклопедично-довідкового характеру.
  У ньому подаються відомості про природу, населення, господарство, архітектуру, мистецтво, звичаї, традиції, церковне життя на Гуцульщині, говірки гуцулів, про дослідників даного етнографічного регіону, письменників та художників, що змальовували цей край. Автор досить повно  окреслив цілісну картину гуцульського світу як самобутньої частини світу українського, розкрив його історію - давню й новітню, розмаїту духовну й матеріальну спадщину. Інформація вдало доповнена цінними світлинами, малюнками та ілюстраціями.

  Тож запрошуємо вас ближче ознайомитися із цим унікальним дослідженням, а також із працями про життя і науковий доробок визначного етнографа, представленими на виставці „Іван Сеньків: літописець Гуцульщини".

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка