Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Візит делегації Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка до Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки в м. Ополє (Республіка Польща)



Працівники Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка з 19 по 25 травня 2013 року перебували з візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки в м. Ополє, Республіка Польща, згідно Угоди про співпрацю між бібліотеками.

Делегація у складі директора ОУНБ Л. Бабій, головного бібліотекаря відділу економіко-виробничої літератури Г. Селянкіної, завідуючої сектором МБА Г.Князюк та бібліотекаря І категорії довідково-бібліографічного відділу О.Тимофійчук знайомилися з досвідом роботи польських колег.

20 травня бібліотечні працівники ОУНБ ім. І.Франка відвідали головну бібліотеку Воєводства. Відбулася зустріч з колективом ВПБ ім. Е. Смолки, на якій були присутні Барбара Камінські - заступник маршалка Опольського воєводства та Януш Вуйцік - директор Департаменту культури, спорту та туризму Опольського воєводства. Також була організована екскурсія бібліотекою, під час якої івано-франківські фахівці не тільки знайомилися зі структурними підрозділами, але й обговорювали професійні питання.

21 травня відбулася поїздка делегації до міста Вроцлава, де відвідали Медіатеку міської публічної бібліотеки, Рацлавицьку панораму, а також ознайомилися з цікавими історичними пам'ятками міста Вроцлава.

Медіатека міської публічної бібліотеки існує з 2004 року завдяки проекту Фонду Бертельсмана, підтримки міської влади Вроцлава, а також за участю усіх працівників бібліотеки. Це - перша мультимедійна бібліотека для молоді, яка налічує велику кількість не тільки книг, але й мультимедійних ресурсів, а саме: фільми DVDiBLU-RAY, музичні платівки, аудіо книги, ігри та електронні освітні програми. Віднедавна медіатека отримала доступ до електронної бази книг IBook.

Рацлавицьку панораму у Вроцлаві відкрили у 1985 році. Відтоді монументальне полотно, створене на честь польського народного повстання під проводом Тадеуша Костюшки, стало чи не найбільшою туристичною принадою міста. Величезна картина завдовжки 120 м і заввишки 15 м, завдяки спеціальним художнім і технічним прийомам (перспектива, світло, елементи, що «виходять» із полотна та ін.) переносить глядача у історичну реальність. Ідея - відомого львівського художника Яна Стики. До участі у проекті Я. Стик запросив знаного баталіста Войцеха Коссака та ще кількох художників.

Острів Тумський - найстарша історична частина м. Вроцлава, що розташована на місці старих переправ через р. Одер між гирлами рік Олави на півдні і Відави - на півночі. Ріка, розгалужуючись, утворила тут численні острови. Ця частина міста знаходиться трохи осторонь від центру з майданом Ринок і ратушею. Головним храмом острову є катедра Св. Яна.

22 травня івано-франківська делегація відвідала відділ рідкісних видань Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки, який розташований в замку Опольського Рогова. Тут зберігаються найцінніші бібліотечні фонди: стародруки, рукописи, графіка та рідкісна картографія. Також бібліотекарі відвідали постійно діючу виставку, присвячену історії книги. На прохання директора ІФОУНБ ім. І.Франка п. Людмили Бабій, завідуюча відділом спеціальних та рідкісних видань ВПБ ім. Е. Смолки п. Мірослава Коцьвін провела пошук інформації про Станіславську бібліотеку в польських стародруках. Ним стало видання 1927 року, надруковане у Варшаві-Кракові, автором якого є Едвард Хвалєвік.

Українські бібліотекарі відвідали містечко Ключборк - місто, яке пахне медом та  колачем. Містечко налічує 37 тис. населення, займає площу в 217 квадратних кілометрів. Тут було відвідано Міську та Муніципальну публічну бібліотеки, Музей бджільництва ім. Яна Дзєржона, бджоляра світового рівня, та постійно діючу виставку «Бджолярство: давнє і нове».

Повітова публічна бібліотека в м.Ключборку розпочала свою діяльність в 1946 році і налічувала 1941 примірник книг. На сьогоднішній день бібліотека має в своїй структурі 10 філіалів в селищах та 1 - міську. Завершено процес автоматизації бібліотек. Міська бібліотека налічує 124 594 одиниць фонду, в бібліотеці працює 18 професійних бібліотекарів, до послуг читачів - 19 комп'ютерів, 12 з яких мають доступ до Інтернету. Особливе місце у фондах займає література краєзнавчого спрямування - документи, які свідчать про минуле і сьогодення міста Ключборка та навколишніх місцевостей.

Бібліотекарі з Івано-Франківська мали чудову можливість відвідати одну з філій - бібліотеку в селищі Богаціци.

У цей же день о 17:00 в конференцзалі Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки відбулася лекція-презентація на тему «Сучасна бібліотека: традиції та інновації», яку польським фахівцям та мешканцям м. Ополє представила директор ІФОУНБ ім. І. Франка п. Людмила Бабій. Вона також відповіла на численні запитання присутніх. Модератором заходу був директор ВПБ п. Тадеуш Хробак.

23 травня українська делегація відвідала гмінну публічну бібліотеку в м. Озімку - містечка, яке понад 300 років відоме металургійним промислом. В цьому році бібліотека відсвяткувала своє 50-ліття. Міська бібліотека налічує 95 тис. томів, велику кількість назв газет та журналів, аудіо книги, електронні книги, безкоштовний доступ до Інтернету. Тут відбуваються авторські зустрічі з відомими письменниками, виставки, конкурси, бібліотечні лекції. Бібліотека має 5 філіалів в приміських селах. Розташована в Будинку Культури міста Озімек.

24 травня делегація ІФОУНБ ім. І.Франка відвідала місто Ополє, ознайомилася з визначними пам'ятками, відвідала культурні заклади міста, бібліотеку іноземних мов та музичну бібліотеку.

Івано-Франківські бібліотечні працівники отримали багато позитивних вражень від фахового спілкування з польськими колегами, ознайомлення з інноваційним досвідом бібліотек Опольського Воєводства та м. Вроцлава.

З нетерпінням чекаємо на подальші професійні зустрічі.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка