Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Нові книги від визначного літописця Прикарпаття



„Авторський книжковий фонд академіка Володимира Грабовецького”, який функціонує у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, щойно поповнився новими подарованими виданнями невтомного дослідника минувшини.

  Книга „З літопису героїки Української Повстанської Армії на Прикарпатті в 40-50-х роках ХХ ст." належить до серії окремих розділів книг автора та присвячена 70-річчю створення УПА.
  Поступово збираючи історичні дані про подвиги повстанців за допомогою їх спогадів, а згодом - із друкованої літератури, Володимир Грабовецький тривалий час досліджував цю тему, яку публікував на сторінках своїх праць з історії міст і сіл Прикарпаття.
  У новому виданні зібрано уривки з попередніх монографій академіка („Печеніжин в літописі та ілюстраціях", „Уторопи. Сторінки історії", „Нарис історії Княгинина", „Грабівка. Літопис оселі над Луквою", „Іванівці. Літопис села над Прутом", „Долина над Дністром. Ілюстрована історія села"), що розкривають діяльність окремих повстанських угруповань в населених пунктах краю, зокрема на Коломийщині, Калущині, Долинщині та у Станіславі і, таким чином, витворюють цілісну картину визвольних змагань 40-50-х років минулого століття.

  Автор подає характеристику легендарних командирів повстанських загонів - сотенних Михайла Москалюка, Василя Бринського та полковника Василя Андрусяка. Книга, ілюстрована багатьма світлинами полководців УПА, гравюрами, картами, схемами, є потужним внеском науковця в дослідження літопису визвольної боротьби на Прикарпатті, а сам автор нагороджений відзнакою з нагоди 70-річчя УПА.
  „Поховання козацького гетьмана у прославі віршами Касіяна Саковича київськими братськими спудеями „На жалосний погреб зацного рицера" Петра Конашевича Сагайдачного у Києві 1622 р."  - видання, приурочено до 390-річчя смерті П. Сагайдачного. У ньому на основі першоджерел та історичної літератури розкривається образ прославленого українського гетьмана, розповідається про його відомі антитурецькі походи, внесок в українську тогочасну освіту тощо.

 

  У книзі „Українці! Подолаємо віковічні три зла - заздрість, амбіцію і зраду!" автор намагається на основі подій з історії України періоду середньовіччя, нового і новітнього часу застерегти сучасного українця від негативних явищ, що споконвіку не давали змоги утверджуватися українській національній державності. Дослідження ілюстроване та присвячене всім, хто цінує та зберігає національні традиції в сучасній Україні.
  Запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури ближче познайомитися з новими надбаннями „Авторського книжкового фонду академіка Володимира Грабовецького".

 

  Грабовецький В. З літопису героїки Української Повстанської Армії на Прикарпатті в 40-50-х роках ХХ ст.: Із серії окремих розділів книг автора: до 70-річчя утворення УПА / В. Грабовецький ; упоряд. Ю. Крайчук. - Івано-Франківськ : [б. в.], 2012. - 184 с.
  Грабовецький В. Поховання козацького гетьмана у прославі віршами Касіяна Саковича київськими братськими спудеями „На жалосний погреб зацного рицера" Петра Конашевича Сагайдачного у Києві 1622 р. / В. Грабовецький ; Івано-Франків. держ. іст.-краєзн. музей Олекси Довбуша. - Вид. 2-е, допов. - Івано-Франківськ : [б. в.], 2012. - 132 с.
  Грабовецький В. Українці! Подолаємо віковічні три зла - заздрість, амбіцію і зраду!: (Історичний аспект) / В. Грабовецький ; Івано-Франків. держ. іст.-краєзн. музей Олекси Довбуша. - Івано-Франківськ : [б. в.], 2013. -124 с.

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка