Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

3 березня – Всесвітній день письменника!



У відділі абонементу діє книжкова виставка „Ода письменникам”, присвячена Всесвітньому дню письменника, підготовлена працівниками відділів абонементу та книгозберігання.

   Насправді, точна назва цього свята звучить так - Всесвітній день миру для письменника. Саме 3 березня за рішенням конгресу Міжнародного ПЕН-клубу від 1986 року відзначається цей день.
    ПЕН-клуб - це організація поетів-романістів, яка була заснована у Лондоні ще у 1921 році. Ініціатором створення даної структури була англійська письменниця Кетрін Емі Доусон-Скотт. Найперший склад ПЕН-клубу очолив Джон Ґолсуорсі. Після першого конгресу ПЕН-клубу Лондона регіональні центри цієї організації з'явилися в 11-ти країнах світу. Зараз їх налічується вже близько 130.
    Усі структурні підрозділи цього клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети. Активісти організації, завдяки якій з'явився Всесвітній день письменника, публічно виступають проти придушення свободи слова і цензури. Вважається, що вільна критика - це необхідний елемент процесу економічного і політичного розвитку країн. Самі ці принципи озвучуються під час офіційних заходів, присвячених Дню письменника.
    Український ПЕН-центр багато років очолював Євген Сверстюк, а нині - Мирослав Маринович.
    
    Відділи абонементу та книгозберігання організували книжкову виставку з нагоди письменницького свята. На ній у розділах „Світ врятує слово" та „Літературні портрети" представлені книги про письменників, а саме: М. Якубовської „У дзеркалі слова", В. Даниленка „Лісоруб у пустелі: письменник і літературний процес", Н. Зборовської „Код української літератури", С. Цалика „Таємниці письменницьких шухляд", Я. Поліщука „Література як геокультурний проект", в яких висвітлюється психологія творчого процесу, цінність власного шляху літератора. А ще есеї, публіцистика, художні твори, статті у періодичній пресі, які виражають глибину творчості, яка робить кожного письменника неповторним.

Запрошуємо усіх, хто цікавиться літературною працею та шанує красне письменство, завітати на перегляд цікавої виставки.

А усіх письменників щиро вітаємо зі святом!

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка