Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Подвижницька праця Уляни Скальської



В рамках проекту „Вчені Прикарпаття” відділ краєзнавчої літератури пропонує переглянути ювілейну виставку-портрет „Уляна Скальська: подвижник українського духу”, присвячену 80-літтю від дня народження невтомної трудівниці на ниві культурного розвою нашого краю.

Пані Уляна - кандидат технічних наук, активний член Івано-Франківського осередку НТШ і Товариства „Просвіта", президент Клубу української інтелігенції ім. Богдана Лепкого, лауреат премії ім. Марійки Підгірянки та Всеукраїнської премії ім. братів Богдана і Левка Лепких.

Розділ виставки „Берегиня духовних надбань" пропонує увазі користувачів книги, підготовлені Клубом української інтелігенції за ініціативи Уляни Скальської, яка виступає у ролі упорядника, відповідального редактора, автора передмов та післямов до них: „Українська поетична мазепіана", перевидання п'єси Гната Хоткевича „О полку Ігоревім", „Велика серед Великих. Італійці про Соломію Крушельницьку" та ін.

Значна частина видань присвячена розкриттю та популяризації невідомих сторінок життя і діяльності родини Лепких (дослідження Р. Горака „Трагедія Богдана Лепкого", У. Скальська „Сильвестр Лепкий - Марко Мурава, священик, український письменник, громадсько-культурний діяч, батько Богдана і Лева Лепких", „Шевченкіана Богдана Лепкого", „Шашкевичіана Богдана Лепкого", „Лев Лепкий. 1888-1998", „Микола Лепкий. 1878-1945", М. Білоус-Гарасевич „Богдан Лепкий. Від ювілею до ювілею", а також бібліографічний покажчик „Лепкіана Уляни Скальської" тощо). Пропоновані видання сприяють відродженню забутих, полишених увагою видатних постатей, подій, творів та засвідчують непересічні таланти і непроминаючу актуальність культурної спадщини видатних діячів-просвітителів свого часу.

У розділі „Слово про ювіляра" експонуються публікації із книг та періодичних видань, що глибше ознайомлять читачів із життєвим шляхом та наполегливою працею пані Уляни.

Тож запрошуємо усіх краян ознайомитися із ювілейною виставкою-портретом „Уляна Скальська: подвижник українського духу". А пані Уляну Скальську щиро вітаємо з ювілеєм. Здоров'я Вам, успіху, наснаги і добра!

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка