Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Співпраця з Воєводською публічною бібліотекою ім. Е. Смолки в місті Ополє (Польща)



В рамках угоди про співпрацю з 21 по 28 листопада 2010 року офіційна делегація Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка перебувала з робочим візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки м. Ополє (Польща).

 

Згідно з угодою про співпрацю між Воєводською публічною бібліотекою ім. Е. Смолки в м. Ополє та Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка на 2010-2015 рр. відбуваються обміни досвідом з бібліотечної життєдіяльності.

 

В рамках угоди з 21 по 28 листопада 2010 року офіційна делегація  Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка перебувала з робочим візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки м. Ополє (Польща). Склад делегації: директор Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Л. Бабій, заступник директора Л. Федик, зав. відділу літератури з мистецтва Г. Пристай, академік, доктор філологічних наук професор, завідувач кафедри українознавства Івано-Франківського національного медичного університету В. Качкан, директор Снятинської ЦБС М. Будаковська.

У Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки м. Ополє відбулася фахова зустріч членів делегації з працівниками польської бібліотеки на чолі з її директором п. Тадеушем Хробаком та представниками владних структур Опольського воєводства п. Я. Вуйціком та п. І. Малковяк. Під час прес-конференцій, дискусій та "круглих столів" обговорювалися проблеми подальшого розвитку українсько-польських взаємин, обміну досвідом у сфері бібліотечно-інформаційних технологій, культурно-просвітницької діяльності, партнерської співпраці Опольської воєводської та Івано-Франківської обласної бібліотек.

Члени делегації ознайомилися з основними напрямами бібліотечної сфери Воєводської публічної бібліотеки, її колекцією рідкісних стародруків, рукописних фондів, картографічних надбань, мікрофільмів, а також видавничою та соціокультурною діяльністю тощо. Крім того, члени фахової групи відвідали філії Воєводської публічної бібліотеки в м. Ополє, а саме: Австрійську, Музичну та Муніципальну бібліотеки.

Для прикладу, в Австрійській бібліотеці презентована література німецькою, англійською, французькою, італійською, іспанською та російською мовами для читачів молодших та старших вікових категорій, підручники, журнально-газетна та альманахова періодика, аудіокасети для вивчення іноземних мов. Діють курси німецької мови, організовуються конкурси, транслюються мультимедійні ролики про Австрію, відбуваються зустрічі з цікавими людьми, концерти та виставки книг, малярства, графіки.

Фонд Музичної бібліотеки налічує 22 тис. грамплатівок, 10 тис. аудіокасет, 4 тис. нотозаписів і 300 CD-дисків.

Делегація також побувала в районних публічних бібліотеках у містах Кендзежині-Козльє, Ніса, Пакославіце та в її філіях у Новаках та Прушіновіцах,  де вивчала сучасну структурну перебудову бібліотек та їх діяльність.

Публічна бібліотека в м. Кендзежині-Козльє заснована  1948 р. На терені міста є 8 бібліотек, в тому числі і Міська публічна бібліотека. Фонд налічує 220 тис. книг, щорічно бібліотеку відвідує 10 тис. читачів. Структурними підрозділами бібліотеки є: бібліографічний відділ, відділ комплектування та обробки, відділ читального залу, відділ абонементу для дорослих і дітей та відділ з аудіозаписами. Публічна бібліотека в Кендзежині-Козльє пропонує науково-популярну, іноземну літературу, видання для дітей та молоді, академічні видання, підручники, місцеву та загальнопольську періодику, відео та аудіокасети тощо. Бібліотека організовує та проводить творчі зустрічі, виставки, вернісажі, літературні конкурси, читацькі акції та бібліотечні лекції.

Міська бібліотека ім. В. Бронівського в місті Ніса заснована 1946 р. Вона складається з центральної бібліотеки та з 10-ти її філій. Щорічно бібліотека обслуговує 11 тис. читачів. Це переважно діти та молодь, що навчається.

Міська бібліотека має таку структуру: читальний зал з періодикою, абонемент для дорослих, дитячий абонемент, читальний зал для науковців.

Члени делегації оглянули архітектурні та культурні пам'ятки Польщі: музей мистецтва в Ополє, Базиліку Св. Анни в Кендзежині-Козльє, костел Св. Якова в Нісі, історичний музей в місті Кракові та замок Вавель.

Активною була участь в різних зустрічах, мистецьких акціях професора Качкана В.А., який спілкувався польською мовою, порадував слухачів високозмістовною власною поезією та розмовами про українсько-польські літературні традиції.

Було намічено робочий план спільної співпраці між бібліотеками на 2011 рік. Також польські колеги подарували читачам Івано-Франківщини 40 примірників нової літератури, 6 аудіокасет та методичні матеріали бібліотеки.

Цей візит делегації нашої області став наступним важливим етапом у зміцненні партнерських взаємин та обміну досвідом між польськими та українськими бібліотечними фахівцями.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка