Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Мова – коштовний скарб народу



В загальному читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє виставка поетичних творів „Віки творилась українська мова”, приурочена до Дня української писемності та мови.

О слово рідне! Пращура молитво,

Громи  Перуна, Велеса поля,

Софія Київська - творіння Ярослава,

Слов'яномовська праведна земля.

О слово рідне! України слава!

Богдана мудрість і Тараса заповіт.

І гул століть, і сьогодення гомін

В тобі злились, як духу моноліт.

М. Лещенко

Згідно з указом Президента України 9 листопада оголошено Днем української писемності та мови. Засновано його було значно раніше - ще в 1917 році - на честь преподобного Нестора-літописця. Він став достойним послідовником творців слов'янської писемності Кирила  та  Мефодія.

Мова - це серце нації, а нація має своє обличчя, свій характер, свою культуру, мораль, честь і гідність, свої святощі, своє минуле, теперішнє і майбутнє. Мова - це невичерпна духовна скарбниця, яку народ постійно збагачує своїм досвідом, здобутками свого культурного розвитку.

Мова - це святі скрижалі нашої нації. В якій кожне покоління бере те, що вимагає певна доба: самовираження, духовні цінності, моральну чистоту. Український письменник Сергій Плачинда так писав про мову: „Мово рідна! В тобі - мудрість віків, і зойк матерів, і пісня серця дівочого, і крик новонародженого. Світловолоса діво! Єдина печаль пройме, що не вистачить життя аби переплисти твій мовний океан. Бо ти є Вічність. Ти є Правда, Добро і Краса народу. То ж такою будь, мово рідна!"

Бо тільки слово має здатність тримати людину в повноті її історичного і духовного буття.

„Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова..." - писав свого часу Панас Мирний. У всі віки, у всі часи, на всіх перехрестях історії мова була тим скарбом народу, який нічим не можна замінити. Скільки натхненних слів сказали про неї поети й письменників, скільки шедеврів створено за допомогою слова! Адже воно безсмертне. Ніхто ж не заперечить прадавню біблійну істину: „Спочатку було Слово, і Слово було Бог".

Зародившись на світанні слов'янського життя, наша мова перенесла великі випробування, але зберегла свою неповторну красу і милозвучність.

Як свідчать літописні джерела, усна мова праукраїнців сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За останніми даними лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще в VІ - ІХ ст.

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність - від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу: прозову, драматичну та поетичну, своїх визнаних світом геніїв. Свою велику вже не тільки оригінальну, а й перекладну літературу.

На виставці  представлена поетична спадщина І. Котляревського, Г. Сковороди, Т. Шевченка, Лесі Українки, І. Франка,    Олександра Олеся, М. Рильського, П. Тичини, В. Сосюри, А. Малишка, Л. Забашти, Д. Білоуса, Л. Костенко та ін.

У відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка відкрита книжково-ілюстративна виставка „І сотворилося слово українське", присвячена Дню української писемності і мови.

Свято української писемності і мови, яке ми щорічно святкуємо 9 листопада, засноване на честь преподобного Нестора-літописця. Своїм неоціненним літописом він виконав завдання державної ваги, адже мова - важливий чинник самовизначення нації, надійна основа розвитку країни.

Наше слово набирало сили, удосконалювалось у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Михайла Коцюбинського, Лесі Українки.

Цього дня влаштовують урочисті заходи, зокрема нагороджують найкращих популяризаторів українського слова, заохочують книжкові видавництва, що випускають літературу українською мовою.

ОУНБ ім. І. Франка долучилася до святкувань, зокрема  у відділі абонементу організована книжково-ілюстративна виставка „І сотворилося слово українське". Розкривають зміст виставки наукові, науково-популярні видання, нариси з історії українського друкарства І. Огієнка, С. Єфремова, сучасних дослідників О. Корнієнка, В. Жайворонка.

Тут представлені найдавніші пам'ятки літератури Київської Русі „Повість временних літ", „Київський літопис", „Галицько-Волинський літопис", книги про першодрукаря І. Федорова, книги про сучасний видавничий маркетинг, періодичні видання. Приверне увагу читачів, поціновувачів рідного слова, підбірка віршів українських письменників, які оспівали  красу рідної мови.

У довідково-бібліографічному відділі бібліотеки оформлено книжкову виставку „Українська мова та література в бібліографії".

Запрошуємо всіх бажаючих до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд виставок.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка