Пошук
Архіви

Менеджмент якості та ефективність роботи бібліотеки

Вступне слово

19-20 вересня 20012 року відбулась обласна науково-практична конференція «Менеджмент якості та ефективність роботи бібліотеки», базами проведення якої стали ОУНБ ім. І.Франка та Надвірнянська ЦБС. Організатори конференції – управління культури, національностей та релігій ОДА, обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Франка, Надвірнянська централізована бібліотечна система, Регіональний тренінговий центр.
В роботі конференції взяли участь бібліотечні фахівці – представники обласних та районних бібліотек, доповіді яких представлені у збірнику.
Перший день, 19 вересня 2012 року, учасників обласної науково-практичної конференції – директорів централізованих бібліотечних систем області приймала Надвірнянська ЦБС.
Конференцію відкрила директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій. Вона відзначила історичну роль книгозбірень як інституцій, які вкладають вагомий внесок у розвиток українського державотворення, сприяють розбудові громадянського суспільства. Бібліотечний менеджмент сьогодні має концентрувати увагу на потребах користувача, постійно змінюватися, здійснювати нововведення, формувати команди виконавців-однодумців. Програмою науково-практичної конференції передбачено донести керівникам бібліотечних закладів головні тенденції перетворення управління бібліотеками на тлі суспільно-політичних змін. Динамізм перетворень, необхідність узгодженості зі швидкозмінним середовищем формують нову політику бібліотек. Директор побажала учасникам конференції плідної праці у освоєнні знань та збагаченні потенціалу в царині менеджменту.
Заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Василь Тимків акцентував увагу учасників конференції на місії бібліотек, як осередків духовності, освіти і культури для місцевих громад. Саме в такому сполученні є унікальність та складність діяльності бібліотек. Оскільки бібліотечні установи – частина сучасного світу, який швидко змінюється, то можна з упевненістю сказати, що й надалі буде змінюватись життя на краще. Сьогодні іншою стає роль бібліотеки у суспільстві, що в свою чергу, впливає на професійну свідомість громадян. За параметрами місії будується стратегічне планування, накреслюються короткострокові та довгострокові цілі. Ключові завдання визначають характер і зміст послуг, що їх надає публічна бібліотека.
На основі менеджменту якості роботи централізовані бібліотечні системи області формують загальну стратегію бібліотечної галузі, сучасний професійний світогляд бібліотечних працівників, використовують новий інструментарій у модернізації бібліотечних закладів. Взаємоспілкування та обмін досвідом оновить багаж знань менеджерів ЦБС і додасть нового імпульсу у практичній діяльності.
Учасників науково-практичної конференції привітали керівники Надвірнянської районної влади: заступник голови райдержадміністрації Б. Ковалюк, заступник голови райради І. Пискливець, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації О. Зварчук. Зокрема, Богдана Ковалюк ознайомила присутніх з сьогоденням Надвірнянщини, напрацюваннями в соціально-культурному розвитку району, проектною діяльністю. Відзначила роль закладів культури у житті місцевої громади. Як державний службовець і людина вона високо оцінила значення бібліотек, які у всі часи були і залишаються оберегами духовних та інтелектуальних надбань. Сьогодні книгозбірні виконують благородну функцію – допомагають кожному знайти потрібну інформацію, підвищити фаховий рівень, вивчити історію свого та інших народів, долучитися до світового досвіду. А книга – один із найкращих винаходів, який завжди був і є для людини на першому плані.
Ігор Пискливець розповів про роботу органів державної влади та місцевого самоврядування, їх підтримку закладів культури і, зокрема, бібліотек в районі.
Олександр Зварчук наголосив, що імідж сучасної книгозбірні, попит на бібліотечні послуги залежать від багатьох чинників і один із основних є обізнаність місцевої громади про те, якою сьогодні є бібліотека, якими ресурсами володіє, чим може бути корисною для людини. Саме на підвищення рівня інформованості громадян міста чи села, про інноваційні, інформаційні, освітні та дозвіллєві бібліотечні послуги спрямована робота 41-ї бібліотечної установи району. Упродовж останніх років бібліотеки брали активну участь у конкурсах проектів програми „Бібліоміст” „Організація бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету” і увійшли в число переможців. Допомагає бібліотекам і районна влада. В результаті бібліотеки-філії сіл Тисменичани, Цуцилів, Молодків, Камінна, Делятин, Пасічна забезпечені комп’ютерами з підключенням до мережі Інтернет. О. Зварчук побажав учасникам конференції плідної праці та нових успіхів у розвитку бібліотечної справи.
Корисним і цікавим було ознайомлення директорів ЦБС з діяльністю центральної районної бібліотеки. Директор Марта Кушнерчук тепло привітала колег і висловила сподівання, що досвід ЦРБ прислужиться їм у практичній роботі, збагатить їх новими формами і методами управління бібліотечними закладами. Предметним було спілкування учасників конференції з фахівцями структурних підрозділів на робочих місцях.
Позитивне враження на учасників конференції справили мультимедійна презентація діяльності ЦБС та відеофільм про реалізацію проекту програми „Бібліоміст” „Туристично-краєзнавчий клуб у бібліотеці: відкриваємо нові горизонти”, які представила М. Кушнерчук.
Приймали учасників науково-практичної конференції працівники культури та бібліотек-філій сіл Тисменичани, Цуцилів, Молодків, Гвізд. Про роль бібліотек в житті місцевої громади в цих населених пунктах свідчить той факт, що на зустріч прибули перші особи органів місцевого самоврядування, які дали об’єктивну оцінку бібліотекам – інформаційним, освітнім та просвітницьким центрам.
Так, сільський голова с. Тисменичани Сергій Баланюк розповів про село, установи та організації, що функціонують тут. Він оцінив високий рівень роботи книгозбірні як органічної складової соціокультурного простору своєї місцевості. Очільник місцевої влади відзначив обізнаність працівників бібліотеки з історією села, відомими людьми, які жили чи перебували в минулі роки, проживають в даний час, розповів про співпрацю книгозбірні з владою, депутатським корпусом, установами культури, освіти, громадськими організаціями. Він зазначив, що за змістовну роботу та активну участь у житті села завідувачка бібліотеки-філії Оксана Мельниченко представлена до нагороди Грамотою ОДА.
Секретар сільської ради с. Цуцилів Наталія Іванчук ознайомила присутніх з населеним пунктом, походженням назви села, відомими його мешканцями. Вона привітала усю бібліотечну еліту з наступаючим професійним святом – Всеукраїнським Днем бібліотек, побажала творчого натхнення, оновлення бібліотечних фондів та вдячних користувачів.
Поважних гостей зустріли з хлібом-сіллю та сировицею з місцевого солоного джерела дівчина Сербиця та широкий громадський актив с. Молодків. Сільський голова Василь Кисляк ознайомив учасників з інфраструктурою села, позитивно оцінив діяльність установ культури, роль бібліотеки у соціально-культурному розвитку населеного пункту. Саме завдяки тісній співпраці бібліотеки і влади, участі завідувачки філії в конкурсі проекту програми «Бібліоміст», бібліотека вийшла переможцем, отримала комп’ютерну техніку з підключенням до мережі Інтернет. Окремо зупинився на проектах, які реалізовує село з ініціативи голови та депутатського корпусу, поділився планами і задумами на майбутнє.
Приємні враження залишились в учасників конференції від бібліотеки-філії с. Гвізд. Багато теплих слів про книгу і бібліотеку було виголошено сільським головою Василем Половком. На конкретних прикладах він охарактеризував змістовну роботу завідувачки бібліотеки, її активну участь у житті сільської громади як члена виконкому сільської ради.
Учасники науково-практичної конференції ознайомились із змістом роботи 4-х бібліотек-філій ЦБС.
Завідувачка бібліотекою-філією с. Тисменичани Оксана Мельниченко провела мультимедійну презентацію про діяльність книгозбірні, її місце і роль в житті місцевої громади. На конкретних прикладах показала участь місцевої влади та сільського активу в життєдіяльності бібліотеки.
Зокрема, перед присутніми виступила односельчанка, член літературної студії „Бистрінь”, поетеса Світлана Ткачук, яка щойно видала першу поетичну збірку. Вона поділилась своїми глибинними роздумами над сенсом нашого буття. Книга видана в рамках районної програми підтримки україномовного книговидання та книгорозповсюджування.
Завідувачка бібліотеки-філії с. Цуцилів Любов Іванчук провела цікаву мультимедійну презентацію своєї книгозбірні, відповіла на запитання учасників конференції – директорів ЦБС.
Цікавою і неординарною була зустріч з директорами ЦБС у бібліотеці-філії с. Молодків. Дівчина Сербиця з легенди та учасниці клубу за інтересом „Сербиця”, який понад 15 років працює при бібліотеці, представили гостям казкове дійство. Майстерно інсценізували легенду про Сербицю активні читачі бібліотеки Віталія Бабій та Степан Дричак.
Авторка збірки гуморесок „Бербениці фіглів”, учасниця та неодноразова дипломантка гуцульських фестивалів, директор Будинку культури Ганна Ковалюк прочитала свої гуморески, чим підняла настрій учасників конференції. Гості відвідали музей-світлицю, організовану при бібліотеці, яка налічує понад 200 експонатів.
Відбулось ознайомлення з роботою бібліотеки-філії, яку представила в мультимедійному варіанті її завідувачка Галина Середюк.
Троїстими музиками, хлібом-сіллю зустріли гостей представники влади та працівники культури с. Гвізд. У фойє Будинку культури учасники конференції переглянули галерею робіт місцевих майстринь вишивок та ікон.
Завідувачка філії Любов Текинчук поділилася досвідом своєї роботи в обслуговуванні користувачів, зосередила увагу на нетрадиційних формах і методах та інноваціях з використанням електронних ресурсів.
Другий день, 20 вересня, обласна науково-практична конференція продовжила роботу на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка за участю заступника начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Василя Тимківа та депутата обласної ради, письменника Ярослава Ткачівського.
Директор Людмила Бабій коротко поінформувала про якість організаційних та практичних заходів першого дня конференції, внесла поправки та дала конкретні поради щодо виконання програми дня.
Ольгою Любою, координатором Регіонального тренінгового центру (РТЦ), який діє на базі ОУНБ ім. І. Франка, було підведено підсумки дворічної діяльності програми «Бібліоміст». Вона зазначила, що з серпня цього року РТЦ обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка реалізує третій проект з підтримки діяльності тренінгових центрів (ТЦ) на 2012-2013 рр. (13 тис. дол. США). Діяльність Регіонального тренінгового центру спрямована на навчання бібліотечних працівників як обласної бібліотеки, так і ЦБС області. Зважаючи на реалії сьогодення, заходи підвищення фахового рівня в питанні задоволення інформаційних потреб громади, здійснюються з метою впровадження їх у практичній роботі. Програма „Бібліоміст” допомогла бібліотекам навіть у нелегкий, кризовий час стати сучасними центрами в питанні інформації та спілкування.
За два роки діяльності РТЦ за трьома модулями підвищення фахового рівня пройшли навчання 306 бібліотечних працівників, а для 390 осіб проведено додаткові тренінги різної тематики. Проведено апробаційне дистанційне навчання за модулями М2, М3 та за новими – М4-М6. Проводяться тренінги, надаються консультації користувачам РТЦ, а у вільний від навчання час користувачі РТЦ отримували безкоштовний доступ до мережі Інтернет.
Програма „Бібліоміст” продовжує свою діяльність на Івано-Франківщині. В листопаді буде поставлено обладнання переможцям III раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Через півроку, після завершення навчання, представники програми „Бібліоміст” проведуть пост-тестування для тих, хто проходив навчання в РТЦ. В залежності від результатів цього тестування а також від показників використання ПК представники програми „Бібліоміст” мають можливість відслідковувати використання комп’ютерної техніки. Нормальним вважається показник навантаження понад 60%. Наскільки буде ефективним використання ПК членами громади, від їх історій успіху залежить, чи буде продовжено діяльність програми „Бібліоміст”.
Нам відомо, що фундація Білла і Мелінди Гейтс готові інвестувати 200 млн. дол. на впровадження цієї програми в Україні. На сьогоднішній день освоєно 20 млн. дол. На початку листопада буде оголошено ІY-й раунд конкурсу „Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до Інтернету”. Будуть і міні-проекти, але це для окремих бібліотек, інколи і для бібліотечних працівників.
12-16 листопада відбудеться навчання (Болехівська і Тлумацька ЦБС). Два райони будуть проходити дистанційне навчання за модулями М2, М3 (Робота в Інтернеті. Інноваційні зміни в бібліотеці). А це значить, що на базі РТЦ створено електронний ресурс, на якому наші тренери завантажують методичні матеріали та завдання для тих, хто навчається і кожному конкурсанту дається логін, пароль – доступ до електронного ресурсу.
І ще два райони будуть проходити навчання за новими модулями М4-М6 „Технології Веб. 2.0 для бібліотек і користувачів: нові можливості розвитку бібліотечного середовища”, „Інтелектуальна свобода та доступність інформації в демократичному суспільстві”, „Адвокація: представлення інтересів бібліотек”.
Для директорів ЦБС було проведено тренінг «Написання грантових проектів. Фандрейзинг».
Підсумовуючи виконання програми науково-практичної конференції, директор ОУНБ ім. І. Франка Л. Бабій позитивно відзначила діяльність директорів ЦБС в питанні менеджменту якості і ефективності роботи бібліотек. Вона виголосила завдання бібліотечних закладів, які знайшли своє відображення в заключному документі конференції – резолюції.
На завершення було проведено презентацію бібліотечного збірника, підготовленого працівниками ОУНБ ім. І. Франка, „Народе мій, я ще не все сказав…”, присвяченого 55-річчю від дня народження українського письменника Ярослава Ткачівського за участю ювіляра.

Коментарі виключені.