Пошук
Архіви

Грані бібліотечної професії

Даний збірник є третім випуском з серії видань інноваційної діяльності бібліотек. Його мета – познайомити з кращими зразками практики роботи, розмаїттям форм і методів діяльності бібліотечних установ Івано-Франківщини.

Інтелект нації – на службу суспільству
Інтернет-центр у дії
“Сімейні торжества” – клуб для всіх

Укладачі: І.Б Бочкур, Г.М.Колотило

Редактор: М.В.Альба

Інтелект нації – на службу суспільству

  Н. Пасяка – завідувачка
відділом економіко-виробничої
літератури ОУНБ ім. І. Франка

Світова економіка нового тисячоліття розвивається під впливом новітніх технологій, які потребують значних інтелектуальних витрат. Тому головною цінністю сучасного суспільства, джерелом оновлення і прогресу є інтелектуальний капітал – висококваліфіковані фахівці, здатні генерувати нові ідеї, спрямовані на удосконалення техніки, технологій, методів управління.

Популяризація творчих здобутків новаторів Прикарпаття, сприяння активізації винахідництва і раціоналізації краю – один з пріоритетних напрямків діяльності обласної універсальної наукової бібліотеки ім.І.Франка.

Партнерами бібліотеки в цій справі впродовж багатьох років є обласна організація Товариства винахідників і раціоналізаторів України, яку очолює Заслужений раціоналізатор України Богдан Іванович Середюк та обласна організація Спілки наукових і інженерних об’єднань України під керівництвом Лідії Михайлівни Шляхтич.

Працівники бібліотеки постійно брали участь в організаційних і просвітницьких заходах ради ТВР і СНІО, а зі створенням на базі ОУНБ ім. І. Франка консультаційного пункту в рамках програми „Громадська приймальня ТВР і СНІО в дії” творча співпраця з цими громадськими організаціями наповнилась новим змістом: проведено маркетингове дослідження інформаційних потреб винахідників і раціоналізаторів; більша увага стала приділятися комплектуванню літератури з питань винахідництва і раціоналізації, проблем інтелектуальної власності, законодавчої бази охорони її об’єктів. Творці винаходів отримали можливість безкоштовного доступу до Інтернет – ресурсів, їм надаються бібліографічні довідки відповідно до тематики читацьких запитів, консультаційні послуги з питань новаторської діяльності. Голова ради ТВР і СНІО І. Петришин – фахівець у галузі метрології, стандартизації і сертифікації продукції, О.Середюк – вчений-винахідник є абонентами індивідуальної інформації бібліотеки. Майже одночасно з відкриттям консультаційного пункту виникла ідея знайти таку форму співпраці і просвітницької діяльності, яка б забезпечувала системність і комплексність роботи на сприяння активізації винахідництва і раціоналізації Івано-Франківщині. Так було започатковано спільний творчий проект „Інтелектуальний клуб творчих особистостей” – „Галицькі кмітливці”.

Клуб об’єднав творчу еліту Івано-Франківщини, став центром спілкування науковців, інженерно-технічних працівників, представників влади, керівників підприємств малого і середнього бізнесу з читачами бібліотеки, оберегом інтелектуальної скарбниці нашого краю.

Двічі на квартал в рамках засідань інтелектуального клубу проходять години спілкування, творчі зустрічі з особистостями, які здобули визнання в Україні і за її межами, відкриваються нові імена, влаштовуються книжкові виставки, виставки авторських творчих досягнень, презентації нових книг, ексклюзивних моделей, виробничі екскурсії.

Особливим натхненням відзначалась підготовка до першого засідання клубу. Воно відбулось 26 листопада 2002 р. На першій частині засідання були вирішені основні організаційні питання і головою клубу обрано Марію Вікторівну Альбу – директора ОУНБ ім. І. Франка; обговорили і затвердили емблему і девіз клубу – „Інтелект нації – на службу суспільству”, гімн (пісня “Нас назвали, браття” на слова Б.Середюка), статут, раду клубу, план роботи.

Другою частиною засідання стала перша творча зустріч з Христиною Іванівною Кірюк – заступником директора з якості Івано-Франківського обласного об’єднання спиртової і лікеро-горілчаної промисловості. Воно пройшло напрочуд вдало. Голова клубу М. Альба, представляючи творчу особистість, задала потрібний тон, що й спрямувало в продуктивне русло наступні засідання. Не випадково саме Христина Кірюк відкрила портретну галерею галицьких кмітливців, адже вона – перша жінка в області, удостоєна почесного звання – “Заслужений винахідник України”.

Христина Іванівна з перших слів зачарувала присутніх оповіддю про своє захоплення лікарськими травами, яке в поєднанні із набутими знаннями фармацевта, а згодом і технолога харчової промисловості втілилось в унікальних напоях, хлібопекарських дріжджах, есенціях, ароматизованих і маринадних оцтах.

Горілчані напої, лікери, бальзами, коктейлі Христини Кірюк здобули більше 50-ти дипломів на вітчизняних виставках і понад 30 – на міжнародних. Торгова марка “Княгинин” визнана Лауреатом Міжнародного рейтингу “Золота фортуна – 98” як еталон якості і вірності старим традиціям.

З її розповіді, з відповідей на запитання аудиторії, з виступів колег по роботі присутні відкрили для себе неординарну особистість, яка ефективно використовує свій творчий потенціал, здібності, якими щедро наділила її доля. „Таїна має властивість молодого вина, яке загрожує розірвати пляшку. Такий образний епіграф підібрано до портретного нарису Х. Кірюк укладачем збірки „Етюди про галицьких кмітливців” Б. Середюком.

Давно вже дивує світ моди своїми елегантними і витонченими виробами з хутра Заслужений раціоналізатор України, Кавалер ордена княгині Ольги – Марія Павлівна Волосовська. А на черговому засіданні клубу присутні мали нагоду оцінити нову колекцію ексклюзивних моделей та пізнати усі грані таланту пані Марії, переконатись, що недаремно її величають „Княгинею хутра”. Сягнути таких вершин обраного фаху можна, маючи вроджене почуття прекрасного, безмежний політ фантазії, сміливо експериментуючи в технологіях обробки, стрижки, фарбування, розкрою хутра. Розповідь Марії Павлівни про свій життєвий і творчий шлях, про створену нею школу конструкторів-модельєрів, свої ініціативи, виступи її колег, послідовників створили в уяві присутніх портрет лідера хутрової галузі.

Цікавими були години спілкування з Євгеном Михайловичем Нейком – доктором медичних наук, ректором Івано-Франківського державного медичного університету, Заслуженим працівником вищої школи. Саме з цим учбовим закладом пов’язані життєвий і творчий шлях Євгена Михайловича – від студента до ректора, визнання його в наукових колах України і за рубежем.

Керівник, науковець, практик, засновник Прикарпатської терапевтичної школи, автор 15 винаходів, 50 раціоналізаторських пропозицій, більше 600 наукових праць, монографій, вагомі розробки в лікуванні багатьох хвороб – такими є напрями діяльності новатора в охороні здоров’я Євгена Нейка.

Скласти подяку Вчителеві прийшли його учні – кандидати і доктори медичних наук, студенти. Для читачів ОУНБ ім. І.Франка Євген Михайлович подарував комп’ютер. Учасники зустрічі також мали можливість ознайомитися з науковими виданнями медичного університету.

На наступному засіданні голова клубу представила аудиторії Богдана Костянтиновича Остафійчука. Ця людина по праву займає почесне місце в Інтелектуальному клубі творчих особистостей. Він – вчений-винахідник, ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки 2002р.

Під час спілкування з учасниками клубу Богдан Костянтинович окреслив напрямки наукових досліджень університету, розповів про свій шлях в науку, винахідництво. Голова ради ТВР Б.І.Середюк, президент СНІО Л.М. Шляхтич, вчені високо оцінили його внесок в світову скарбницю знань, численні ініціативи, вміння як керівника науково-дослідної лабораторії, організатора наукової роботи викладачів, аспірантів, студентів, засновника школи учнів і послідовників. Творчі здобутки Б. К.Остафійчука відкрили новий напрямок в галузі тонкоплівкових матеріалів та нанотехнології їх виготовлення з наперед заданими властивостями.

Теплі спомини в учасників клубу залишилися від знайомства із Зіновієм Олексійовичем Манівим. Зіновій Олексійович з властивою йому відкритістю і безкорисливістю поділився своїм досвідом роботи управлінця, просвітянина. А досвід цей неоціненний – це сотні економічних, технічних, управлінських рішень, які сьогодні кваліфікуються як об’єкти інтелектуальної власності типу „ноу-хау”. Творча особистість З. Маніва вдало поєднала прагматичне мислення економіста з тонкою ліричністю його натури. Під час зустрічі зачитувались поезії з його збірки „Роздуми”. Зіновій Олексійович подарував бібліотеці 6 примірників книги “Економіка підприємства”, яку написав у співавторстві з ректором інституту економіки, будівництва і права І.М. Луцьким.

Традиційно засідання Інтелектуального клубу творчих особистостей відбуваються в ОУНБ ім. І. Франка, а з керівником-винахідником, Заслуженим працівником сфери послуг України, повним Кавалером орденів України “За заслуги” Мирославом Олексійовичем Бойком зустріч проходила безпосередньо в ТзОВ “Фірма Надія”, яку він очолює. Для запрошених була проведена виробнича екскурсія. Пишність і блиск, смак і стиль – ось що побачили учасники, ось якими є характеристики готельно-ресторанного комплексу – обличчя міста Івано-Франківська. Вони також ознайомилися з унікальними інформаційними і рекламними розробками, проспектами, високоякісними послугами, які надаються підприємством у сфері відпочинку, туризму, готельної індустрії і великим вибором виготовлених за власними рецептурами і технологіями продуктів. А за цією красою і комфортом, асортиментом послуг і продукції – прогресивні форми господарювання, понад 100 нових робочих місць, сучасна технічна оснащеність, управлінські технології, десятки винаходів і раціоналізаторських пропозицій, власна школа передового досвіду, співпраця з фахівцями за рубежем, неабиякі особисті якості господарника-новатора Мирослава Бойка.

Широке коло співрозмовників зібрала творча зустріч з вченим-винахідником, доктором хімічних наук, директором фізико-хімічного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Заслуженим діячем науки і техніки України Дмитром Михайловичем Фреїком. Ще молодим, 25-річним він відкрив новий науковий напрям в галузі матеріалознавства тонких плівок. Сьогодні в доробку вченого понад 600 наукових праць, більше 30 винаходів, авторитетна наукова школа: 35 з його учнів захистили кандидатські і докторські дисертації. Він заснував фізико-хімічний інститут, де зосереджені наукові дослідження, докторантура, аспірантура і магістратура.

З ініціативи Дмитра Михайловича і під його керівництвом функціонують науково-дослідні лабораторії, оснащені сучасним обладнанням і новими методиками досліджень матеріалів. Наукові надбання, ініціативи, участь у проектах принесли і визнання міжнародною науковою спільнотою як видатного вченого ХХ століття, лідера нової епохи та „Людини року 2001”.

Великий інтерес викликала також виставка „Творчі здобутки Д.М.Фреїка”, на якій були представлені монографії, практикуми, підручники авторські свідоцтва, патенти, нагороди вченого.

Багато шанувальників своєї творчості має Віктор Олексійович Старжевський – винахідник, Почесний член Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі.

Коли маленький брусок дерева потрапляє до рук Майстра, тоді воно стає дуже цінним і народжується новий напрямок створення мистецьких шедеврів, а ім’я творця вписують в римські каталоги поряд із славетними – Ван Гога, Сальвадора Далі, Пабло Пікассо.

Поціновувачі унікальних дерев’яних скульптур Віктора Старжевського змогли побачити нові творіння на черговому засіданні Інтелектуального клубу творчих особистостей. Невдовзі після цього робота В. Старжевського знову здобула в Римі золоту медаль.

Одним з авторів проекту і засновників Інтелектуального клубу, активних його учасників, людиною, яка все своє життя працює на громадській і науково-просвітницькій ниві, знає справжню ціну інтелектуальної праці і всіляко її підтримує, є президент обласної організації Спілки наукових і інженерних об’єднань України Лідія Михайлівна Шляхтич.

Спілкування з цією авторитетною постаттю в клубі привідкрило сторінки історії науково-технічних товариств на Прикарпатті, напрямки їх діяльності. Протягом десятиліть завдяки енергії, ініціативі, наполегливості Лідії Михайлівни науково-технічні товариства діяли на кожному підприємстві області, організовувались конференції, семінари, громадські огляди та конкурси на кращі пропозиції. Понад три тисячі науковців, інженерно-технічних працівників, робітників були залучені до вирішення актуальних проблем виробництва.

Після проголошення незалежності України Лідія Шляхтич виступає ініціатором створення обласної організації СНІО, знаходить нові форми залучення різних груп населення до технічної творчості.

За час діяльності клубу зустрічі відбулися з Миколою Круцем – винахідником, Заслуженим працівником промисловості України, Орестом Середюком – вченим-винахідником, фахівцем в галузі контролю якості і сертифікації продукції, Мирославом Когучем – Заслуженим раціоналізатором України, Ігорем Петришиним – новатором в галузі метрології, стандартизації і сертифікації продукції, Василем Гречаником – вченим-економістом, Миколою Северинчиком – Заслуженим винахідником України, Миколою Кардащуком – лікарем-стоматологом, Кращим вченим-винахідником області 2004 р. Ці постаті вписали свою сторінку в історію винахідництва і раціоналізації на Прикарпатті, збагатили інтелектуальну скарбницю краю. Кожна зустріч завжди є неповторною, як і неповторною є кожна творча особистість, що особливо яскраво засвідчено в серії виготовлених буклетів портретних нарисів винахідників і раціоналізаторів.

В багатьох засіданнях Інтелектуального клубу творчих особистостей брав участь голова ради винахідників і раціоналізаторів України, Заслужений раціоналізатор України Анатолій Андрійович Бендаловський. Зустрічі, години спілкування, виставки, презентації відвідували заступники голів облдержадміністрації, керівники управлінь.

Підсумком діяльності клубу за період 2002 – 2005р. є книга „Етюди про галицьких кмітливців: збірка портретних автобіграфічних нарисів винахідників Прикарпаття”. Укладач книги – голова ради ТВР і СНІО, Заслужений раціоналізатор України Б. І. Середюк ожививши їх з властивим йому даром поетичного слова, представив 85 кваліфікованих портретних нарисів новаторів Прикарпаття, зібрав цінну інформацію про головні напрями і проблеми, які ставлять і вирішують галицькі кмітливці. На одному із засідань клубу відбулась презентація видання, 42 примірники збірки подаровано ОУНБ ім. І. Франка та бібліотекам області.

Для того, щоб донести до громадськості краю інформацію про діяльність клубу, чергові зустрічі, спілкування з творчими особистостями, презентації творчих здобутків використовуються такі новітні технології, як паблік рілейшнз та Інтернет. За кілька днів до визначеної дати засідання клубу виходить анонс на обласному радіо, запрошуються всі ЗМІ. Інформація про роботу клубу розміщується на web-сайті бібліотеки. Найчастіше інформація про проведення творчих зустрічей подається телестудіями „Галичина”, “СТБ-3”, “Вежа”, “ТВ-402”, звучить в бібліотечній рубриці “Скарбниця” на обласному радіо, в ефірі радіо “Дзвони”. Анотація на книгу „Етюди про галицьких кмітливців” вміщена у першому номері журналу “Інтелектуальна власність” за 2006 р. Відгуки про роботу клубу публікуються в часописах „Галичина”, „Світ молоді”, „Рідна земля”, „Єдність”.

Така тісна співпраця із ЗМІ сприяє зростанню популярності клубу, налагодженню взаємодії з органами влади, громадськістю, популяризації досягнень у сфері технічної творчості, підвищенню суспільного престижу інлектуальної праці.

Наверх

Інтернет-центр у дії

  З. Тарантюк – завідувачка
методико-бібліографічним
відділом Долинської ЦРБ

Бібліотеки є найбільш стабільною складовою інформаційних ресурсів держави. Під впливом вимог часу змінюються їхні технології, способи формування і розповсюдження інформаційних ресурсів, форми обслуговування читачів. Долинська ЦБС (директор Л.І.Фреїв) визначила сьогоднішні пріоритети розвитку , і провідний серед них – автоматизація бібліотечно-інформаційних процесів. Розвиток інформатизації бібліотеки йде шляхом впровадження і активного використання сучасних інформаційних технологій та Інтернету.Цей напрямок зреалізований завдяки гранту, який був отриманий від Посольства США в Україні.

Особливістю проекту стало створення розгалуженого інтернет-центру у центральній бібліотеці та її філії у селищі Вигода, надання Інтернет-послуг з комфортними умовами людям з особливими потребами (функціональними обмеженнями).

На урочистій церемонії відкриття були присутні другий секретар посольства США в Україні Роберт Гоммовун та помічник радника посла з питань преси, освіти й культури Ольга Любинецька. Ця подія ознаменувала собою новий рівень бібліотечного сервісу: ресурси Інтернету стали важливою складовою інформаційних ресурсів бібліотеки. До послуг користувачів в Інтернет-центрах 9 робочих станцій, які надають безкоштовний доступ до світових інформаційних ресурсів.

Згідно грантової угоди був визначений 3-х місячний термін реалізації 1-го етапу проекту і конкретна дата відкриття Інтернетет-центру – 6 серпня 2004р. Для цього були проведені наступні заходи:

Видані накази по бібліотеці:

  • Про створення робочої групи;

  • Про ведення бухгалтерського обліку стосовно реалізації проекту „Інтернет для читачів публічних бібліотек”.
  • Про відповідальність за збереження матеріальних цінностей та дотримання норм протипожежної безпеки.

Розроблено план роботи інтернет-центру на термін дії гранту та регламентуючі документи:

  • Положення про Інтернет-центр Долинської центральної бібліотеки та Вигодської селищної публічної бібліотеки-філії;

  • Правила користування Інтернет-центрами.
  • Робочі програми навчання працівників бібліотек (за окремим графіком).
  • Розроблена і роздрукована рекламна продукція для користувачів Інтернет-центру:
  • Рекламний буклет „Інтернет-центр в бібліотеці”
  • Рекламна листівка „Запрошення до Інтернет-центру”
  • Рекламне оголошення „Інтернет – послуга в бібліотеці”.

В Інтернет-центрах організовані книжкові виставки: „Інтернет – вікно у світ” (ЦРБ) та „Інтернет – легко і просто!” (с-ще Вигода), інформаційні плакати і стенди про послуги Інтернету, державна символіка України і США.

Розпочалася цікава робота в комп’ютерних залах бібліотек.

Відвідувачами центрів є учнівська молодь, студенти вузів, учні технікумів, фахівці ( педагоги, економісти, медики) і інші. З кожним користувачем проводиться попередня консультація, ознайомлення з правилами користування, виявляється рівень їх комп’ютерної грамотності, надається практична допомога у пошуку необхідної інформації. В процесі роботи в Інтернет-центрах з’ясовано , що більшість користувачів не мають навичок роботи у мережі Інтернет. Цикл групового навчання користувачів бібліотеки розпочався з курсу для початківців (серпень – вересень 2004р.). Ними стали учні загальноосвітніх шкіл та учасники літературно-мистецького об’єднання „Сонячна криниця”. Для працівників ЦБС було організовано одноденне заняття на тему: „Можливості використання технологій Інтернету для задоволення читацьких запитів і професійних потреб”(вересень 2004р.).

За сприяння партнерів по проекту: ФПП „Долинський бізнес-центр” та газети „Добра справа” створено власний веб-сайт – www.dcrb.net. Ведеться робота по наповненню веб-сторінки новими матеріалами.

Підсумовуючи перший етап роботи, слід відмітити , що це був період активної і злагодженої роботи всього колективу бібліотек по впровадженню новітніх технологій в інформаційному обслуговуванні користувачів. Завдяки засобам масової інформації, які висвітлювали відкритя Інтернет-центрів, підвищився інтерес до бібліотек з боку громадян.

За два роки діяльності на базі Інтернет-центру проходила значна кількість загально-бібліотечних масових заходів – Дні інформації, Дні фахівця, екскурсії, тренінги, презентації. Дні інформації «Молодіжна трибуна Інтернету» сприяли збільшенню поінформованості молодіжної аудиторії щодо морально-етичних проблем сьогодення (СНІДу, наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, молодіжного дозвілля). В програму Днів ввійшли веб-огляди, години запитань і відповідей. Учасники літературно-мистецького об’єднання „Сонячна криниця” мають можливість ознайомитися з поетичними сайтами, здійснюють віртуальні зустрічі з творчістю поетів, інтернет став активною та дозвіллевою базою для Інтернет-студії жінок „Сучасниця”. Доброю традицією є проведення канікул в Інтернеті. Користувачі стали учасниками віртуальних екскурсій: „Цікаві сторінки Інтернету”, „ Бібліотечний світ Інтернету”, „ Щоб всі шляхи вели в Карпати”, „Найбільші музеї світу”, „ Кращі літературні та поетичні сайти”, „На допомогу абітурієнту” та багатьох інших .

У віртуальній мандрівці „Світ наших захоплень” побували учасники районного фестивалю обдарованих дітей та молоді з функціональними обмеженнями „Повір у себе”.

З вище названих форм бібліотечної роботи якісно новою виступає тематична презентація Інтернет – ресурсів. Видано ряд тематичних покажчиків сайтів та вебліографічних списків: „СНІД: людство під знаком біди”, „Україна туристична”, „Для душі, відпочинку і добробуту”, „ Жінка та тендерні проблеми XXI ст.”, „Поезія – це завжди неповторність”, „Чорнобиль – рана і біль планети”, „2006 рік- рік захисту прав дитини”, „ Жива душа- зелений дивосвіт”, „Молодіжний сленг: попробуй зрозумій”.

Проведення таких бібліотечних заходів сприяє збільшенню поінформованості користувачів щодо актуальних проблем сьогодення. Результатом їх проведення є розширення кола користувачів Інтернет-центру та популяризації його діяльності серед громадськості міста та регіону.

У липні 2005 року в межах дії гранту „Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP-IV )” під гаслом „Доступ до Інтернету як бібліотечна послуга” відбувся всеукраїнський семінар бібліотекарів, в якому взяли участь представники Посольства США в Україні В.С.Пашкова, О.О.Любінецька, О.В.Васильєв , начальник відділу бібліотек Міністерства культури і туризму України І.О.Шевченко, працівники бібліотек з різних куточків України. Інформацію про цей семінар вміщено на сторінках періодичних видань: Свіча. – 2005. – ІЗ лип., Добра справа. – 2005. – 8 лип., Світ молоді. – 2005. – 7 лип., а також на сайті бібліотеки.

З метою оцінки ефективності функціонування Інтернет-центру та виявлення можливих недоліків в його роботі проведено опитування користувачів Інтернету. Результати засвідчили, що безкоштовний доступ до Інтернету – важливий крок у розвитку поінформованості суспільства.

Проте, колектив центральної бібліотеки не зупиняється на досягнутому. Підтвердженням цього є той факт, що бібліотека отримала право на продовження дії гранту „Інтернет для читачів публічних бібліотек (LЕАР-IV)” до вересня 2007р, який дав можливість доступу до Інтернету і бібліотеці-філії гірського села Лолин.

Наверх

„Сімейні торжества” – клуб для всіх

  З. Заєць – завідувачка методичним відділом Надвірнянської ЦРБ,
Л. Косюк – бібліотекар філії смт. Ланчин

Сім’я. Родина. Хіба є щось бажаніше для кожної людини в житті? Напевно ні. Благополуччя сімейного життя хвилює і дорослих , і малих. Тому Ланчинська селищна бібліотека приділяє багато уваги цьому питанню.

В 1994 році при бібліотеці було створено клуб за інтересом "Все для дому, все для сім’ї", який працює до сьогодні, але з 2001 року під іншою назвою – "Сімейні торжества". Клуб діє під девізом "Нехай сяючий образ святої Родини з Назарету буде зразком для усіх родин на світі". Членом клубу може бути кожна сім’я, яка дотримується статутних вимог: відвідувати бібліотеку та засідання клубу, брати активну участь в їх організації та проведенні, популяризувати книги та бібліотеку.

Клуб ставить собі за мету: виховання молодої сім’ї, вшанування родини, відзначення родинних свят. Засідання проводяться в бібліотеці один раз у квартал. Кожного нового року на першому зібранні обговорюється робота за минулий рік та складається план на наступний рік, а також вибирається його рада.

Рада клубу, працівники бібліотеки намагаються так організовувати всі засідання, щоб вони надовго запам’ятались присутнім. Так цікавою була літературно-музична вітальня "Жінка та Україна – спільні долі". Учасники свята прибрали читальну залу вишивками, рушниками, влаштували виставку дитячих малюнків. Книжкова виставка "її руки прикрашають світ" теж виглядала по святковому. На це засідання прийшов селищний голова і тепло привітав всіх мамів, бабусь. Ведучі вели щиру розмову про найдорожчих всім людей – матусь, згадуючи і членів клубу, односельчан-жінок, які боролись за незалежну Україну, які не дочекались синів з війни, з Афганістану, багатодітних матерів. Для всіх знайшлося добре щире слово, задушевна пісня, привітання від дітей – учнів музичної школи. Бібліотекар Любов Косюк зробила короткий огляд книг з книжкової виставки.

Стало традицією збиратися в клубі з нагоди" Різдвяних свят. "Свято в нашому домі" – таку назву мало чергове засідання. Господар – директор Народного дому приніс з собою дідуха, повіншував присутніх. Жінки ділилися своїм досвідом приготування страв на свят-вечір, згадували давні звичаї, наприклад – за дванадцять діб до святої вечері господарі ставили під образи дванадцять ялинових скіпок, щоб потім ними розпалити вогнище, на якому готуватиметься вечеря. А ще згадували народні ворожіння, повір’я. Діти уважно слухали, запам’ятовували, щоб пронести все це через своє життя. А вже яка тільки коляда не звучала! Таким чином клуб вибудовує місток між поколіннями, сприяє збереженню народних звичаїв, традицій, обрядів.

Одне із засідань було проведено у вигляді "Дня сімейного відпочинку", на який завітали члени-клубу зі своїми родинами. В читальній залі було влаштовано книжкову виставку "Тато, мама і я – читаюча сім’я". Бібліотекар Любов Дімнич провела огляд книг. Дитячий лікар виступила з лекцією "Діти – наше багатство". А тоді почалися розваги – конкурси, вікторини для дітей та дорослих, турнір "Хто складе вірш чи фразу за початою римою".

В рамках року захисту людей похилого віку на одному із засідань клубу проведено годину духовності "Шануймо своїх батька й неньку". На запрошення ради клубу до читальної зали бібліотеки прийшло чимало поважних гостей. Завідувачка бібліотекою Меланія Цюрак щиро привітала всіх. Спеціаліст селищної ради по соціальному захисту громадян відповіла на численні запитання, познайомила присутніх з новими документами про пенсійне забезпечення. Всіх зворушила проповідь місцевого священика, який звернувся до літніх людей з словами підтримки, вдячності , а до молодих із закликом берегти і шанувати стареньких родичів, виконувати четверту заповідь Божу. Зворушливими були віршовані, пісенні вітання від онуків і не одна бабуся крадькома витирала сльози, а іноді й усміхалася від таких рядків з власного вірша маленької дівчинки:

Ніякого похилого віку на світі нема
Моя бабусенька і в 70 — молода …

Кожного року одне із засідань присвячується великоднім святам. Попередньо члени клубу вивчають забуті звичаї селища, відвідують людей похилого віку, які пам’ятають колишні гаївки, святкування поливаного понеділка, забави біля церкви. Зібравши спогади старожилів, використавши книгу О. Воропая "Звичаї нашого народу" провели фольклорно-етнографічне свято у Народному домі. Звідси свято перемістилося на подвір’я і тут розпочалися хороводи гаївок "Жучок", "Огірочки", "А ми просо сіяли", "Квочка", "Розлилися води", "Мак", "Вінець", "Кривий танець".

Цікавим було засідання – школа кохання. Сюди було запрошено пари, які прожили в шлюбі один, п’ять, десять, п’ятнадцять, двадцять п’ять, тридцять років та пара, яка недавно взяла шлюб. „Шлюб – це довгий шлях і чим довше пара живе разом, тим поважнішими, важнішими є відзнаки на цьому шляху. Гості дізналися через скільки років подружнього життя настає те чи інше весілля. В супроводі приємної мелодії бібліотекарі розповіли присутнім про зелене весілля (день шлюбу), скляне (15 років) та інші. А далі слово надали гостям, які відповідали на запитання: чи змінилися їхні стосунки з часу шлюбу, яке їх ставлення до подружньої зради, за що повинні чоловік і жінка поважати один одного. Вийшла цікава дискусія, висловлювались різні думки, переконання. А для розрядки дискусії вирішили пожартувати і організували гру: чоловіки впізнавали своїх дружин по руках, а жінки із зав’язаними очима – чоловіків по обличчю. Цікавим виявився і конкурс "Чи знаємо ми один одного?". Бібліотекарі ставили запитання, яка улюблена страва чоловіка, що любить готувати дружина, улюблені парфуми дружини, хоббі чоловіка та інші, а чоловік і дружина писали відповіді, які потім звіряли. Переможцем всіх конкурсів стала сімейна пара, яка щойно відсвяткувала срібне весілля, з чим їх всі привітали. Ось така вийшла школа кохання.

На засіданнях клубу рада намагається створити сприятливі умови для спілкування, дозвілля. Проводять години народознавства, духовності, фольклорно-етнографічні свята. Вдалим було засідання на честь Пресвятої Богородиці – свято Вервиці "Вервиця свята – це молитва моя" (образ Богородиці на рушнику, Біблія, книги та публікації з періодичних видань були представлені у читальній залі). На засідання запросили п. Марію Голіней, яка багато років дякувала в церкві. Поважна, шанована в селищі 82 річна жінка розповіла про користь молитви на вервиці, поділилась своїм життєвим досвідом. Розповідь п.Марії чергувалася з духовними піснями, які виконував ансамбль "’Сонет" Народного дому.

Продовжуючи традиції клубу, проведено засідання – родинне свято "Родина, родина від батька до сина…". До свята підготували книжкову виставку "Роде наш красний", прикрасили читальну залу образом святої родини на вишитому рушнику, стендом з фотографіями родин, про які йтиме мова. Саме свято розпочалося піснею "Роде наш красний", а далі була цікава, задушевна розмова . Гості розповідали про сій родовід, сімейні традиції, звичаї, реліквії, згадували своїх пращурів. Бібліотекарі запропонували родинам бліц-турнір на знання свого родоводу,а також представити імпровізований концерт "З родинної скрині" (перекази, легенди, вірші, пісні, що люблять в родинах). Так було прочитано вірш А. Малишка "Родовід", показано уривок з весілля (розплітання молодої). Цікавими були спогади прабабусі М.Дем’янчук, бабусі М. Коновалюк та молодої мами про свої весілля . Всі визнали, що найкраще весілля було в найстаршої пані. Після цього засідання члени клубу ще раз впевнилися, що вони на вірному шляху в справі вивчення і збереження традицій селища.

Не менш цікавим було засідання у вигляді бібліотечних посиденьок "Бібліотека – це мій дім" з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек. Члени клубу запросили ветеранів бібліотечної справи, які проживають в Ланчині. Селищний голова привітав їх, вручив пам’ятні подарунки, для них лунали пісні, гуморески у виконанні аматорів Народного дому.

Вже цього року проведено свято Матері "Посадила мати мальви коло хати" на якому вшановано найстарших жінок селища та родинне свято "Збираємо воєдино всю свою родину". Чергове засідання планується провести у формі правничої години з використанням книг, матеріалів з періодичних видань по питаннях прав жінок і дітей,

особливо звернеться увага на торгівлю дітьми та жінками. Під час засідання -літературного надвечір’я "І оспіваю я той край, де народився і живу" присутні зустрінуться з видатними людьми – вихідцями з селища.

За десять років роботи клубу читачі бібліотеки, члени клубу багато пізнали, глибше вивчили минувшину нашого народу, навчилися розуміти народне мистецтво: вишивку, писанки, ткацтво, глиняні вироби, що є оберегами родини. Бібліотекарі, рада клубу сприяють вихованню поваги до родини, подружнього життя, бо переконані самі і передають односельчанам: сім’я, родина – найдорожче, найсвятіше для кожної

Наверх

Коментарі виключені.