Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ!»

жовтень, 2024
1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ
З ініціативи ОУНБ ім. І. Франка з березня 2024 р. стартує обласна акція «Ментальне здоровя: як подбати про себе», метою якої є підвищення культури ведення здорового способу життя, що сприятиме збереженню ментального здоров’я мешканців територіальних громад різноманітними формами і методами бібліотечної діяльності.
Завдання обласної акції:
• організувати систему просвітницької діяльності з формування цінності ментального здоров’я для мешканців територіальних громад;
• створити центри підтримки ментального здоров’я для заохочення розвитку здорових взаємовідносин з оточуючим світом і власною особистістю;
• сприяти збільшенню кількості мешканців громади, які є активними шанувальниками збереження ментального здоров’я, розуміють його важливість і можуть допомогти у вирішенні поставлених завдань;
• розвивати та поширювати кращий досвід бібліотек з популяризації заходів, які сприяють збереженню ментального здоров’я.

Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Це поняття дуже широке і поєднує різні аспекти.
Слово «ментальність» походить від латинського «mens» чи «mentis», що означає будь-який духовний процес чи явище. Французькою і англійською похідне від нього «mental» означає те, що діється винятково в розумі, без зовнішніх проявів.
Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я – це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя.
В час війни ця тема є надзвичайно актуальною. Адже сьогодні на долю українців випало дуже багато переживань, стресів, як для військових, так і для мирних жителів. А ментальне здоров’я саме об’єднує здоровий дух та психіку людини із соціальним складником.
Стан ментального здоров’я залежить від багатьох чинників: соціальних, екологічних та навіть економічних.
Психічне та фізичне здоров’я є рівноцінно важливими складовими загального здоров’я людини. Психічні захворювання (особливо депресія) підвищують ризик виникнення багатьох видів фізичних проблем зі здоров’ям: інсульту, діабету, захворювань серця.
Психічно здорова людина: може розрізняти свої емоції, керувати ними та гармонійно функціонувати; здатна спілкуватися і будувати стосунки з іншими; розвивається й навчається;позитивно оцінює себе, приймає та любить; приймає власні тверді рішення; нормально адаптовується до нових умов життя;може розв’язувати проблеми. Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини.
Психічні розлади становлять проблему і навіть загрозу, адже сьогодні близько 14% усіх відомих захворювань стосуються власне ментальних проблем. Чимало людей не визнають своїх труднощів або ж не мають доступу до належного лікування. Існує понад 200 класифікованих видів психічних захворювань. Найбільш розповсюджені з них: тривожні і поведінкові розлади, гіперактивний розлад з дефіцитом уваги, порушення харчової поведінки, розлади спектру шизофренії, депресія, посттравматичний синдром, залежність від психоактивних речовин.
Ментальне здоров’я значною мірою залежить від атмосфери у сім’ї, дитячого досвіду, соціального оточення. Особливо важливим є сприятливе середовище зростання для дітей та підлітків, у яких психіка лише формується.
Важливим для підтримання ментального здоров’я на належному рівні є: ●розвиток емоційного інтелекту в дітей: сприйняття і розуміння своїх емоцій допоможе їм у дорослому віці вправніше керувати своїм станом;
●організація здорової атмосфери в родині, налагодження режиму дня для маленьких дітей;
●соціальна підтримка незахищених верств населення (наприклад, матерів-одиначок, жінок, що постраждали від насильства, людей з інвалідністю);
●локальні програми з підтримання психічного здоров’я — у школах, університетах, на підприємствах.
7 простих способів зберегти ментальне здоров’я
Чіткий та сталий розпорядок дня …
Фізична активність …
Повноцінне харчування …
Спільні заняття з рідними, друзями …
Тактильні контакти …
Можливість виговоритися …
Спрощений побут
Слід зауважити, що між психікою та всіма системами організму існує міцний зв’язок, тож ще до діагностування психічного розладу можуть проявлятись соматичні захворювання.

2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

На обласну акцію приймаються матеріали про заходи, які висвітлюють популяризацію збереження ментального здоров’я, реалізовані книгозбірнями територіальних громад.
До участі в обласній акції запрошуються працівники бібліотек територіальних громад.
Як можуть установи діяти в реаліях сьогодення?
Перш за все, за допомогою соціологічних досліджень, міні та експрес-опитувань визначити проблеми і зробити цей напрям пріоритетним у своїй діяльності. Окреслити відповідні послуги, щоб задовольнити потреби різних категорій жителів.
Рекомендуємо:
– проведення велнес-тренінгів – заходів, спрямованих на покращення ментальне здоров’я мешканців територіальної громади. Велнес (від анг. be well – гарне самопочуття) – концепція ЗСЖ, заснована на поєднанні фізичного і ментального здоров`я, правильного харчування, розумних фізичних навантажень та відмови від шкідливих звичок;
– стати партнерами територіальних центрів соціального обслуговування, які займаються вивченням впливу на організм ментального здоров’я людини;
– проводити соціокультурні заходи, що включають проведення зустрічей з медпрацівниками, психологами;
– проводити презентації книг даної тематики, різноманітні тематичні майстер-класи тощо;
– для тих, хто фізично не може прийти в бібліотеку, можна запропонувати за попередньою заявкою безкоштовне кур’єрське доставляння літератури за адресою. Аналогічним чином можна повернути бібліотечні книги;
– у співпраці з громадськими організаціями та установами запрошувати фахівців профільних галузей знань для консультування мешканців громад, створивши при бібліотеках центри здоров`я, а на веб-сайті – розділ «Ментальне здоров’я – моя формула успіху!».

Ініціювати реалізацію проекту чи акції «Ментальне здоров’я – запорука щасливого життя», які можуть складатися з таких назв:
1. «Ментальне здоров’я – об’єднання здорового духу та психіки людини»
2. «Шкідливі звички: непоправна шкода ментальному здоров’ю»
3. «Хороша енергія дому – ментальне здоров’я людини»
4. «Жити здорово!»
5. «Війна – небезпечний чинник загрози для ментального здоров’я людей»

В рамках акції організовувати дні інформації, години корисних порад, бесіди-рекомендації, години ментального здоров`я, зустрічі з психологами, медпрацівниками, священниками, проводити бліц-інтерв’ю з фахівцями-медиками, дискусії, майстер-класи, творчі майстерні з практикуючими лікарями, ініцюювати заходи, які спрямовані на підтримку соціокультурної реабілітації інвалідів війни і забезпечення доступу до інформаційних ресурсів, розширення кола спілкування, реалізацію їх творчого та інтелектуального потенціалу.
Також важливим моментом є залучення до заходів військових, які брали участь у воєнних діях, тим самим порушили своє ментальне здоров’ я. Цим людям слід надавати належну увагу та необхідну допомогу. Адже суспільство має взяти відповідальність за солдата, так само, як він взяв відповідальність за суспільство, коли йшов на війну.
Рекомендуємо бібліотекарям вести тематичні картотеки; готувати рекомендаційні списки літератури, оформляти інформаційні стенди, альбоми, створювати буклети, формувати інформаційні папки.

Назви заходів: «Алгоритм ментального здоров`я», «Ментальне здоров`я – шлях до внутрішньої гармонії», «Ми «за» здоровий спосіб життя», «Моя перемога над шкідливими звичками», «Ментальне здоров’я – це стильно!», «Нездорова енергія, або чим небезпечні енергетичні напої», «STOP-СНІД: знати, щоб жити», «Бережи себе для життя», «Божі закони на сторожі нашої ментальної безпека», «Сім + я = сім’я!», «Віртуальна агресія: вплив ЗМІ на ментальне здоров’я», «Плануємо свій день», «Книготерапія – шлях до ментального здоров’я», «Ігри недоброї волі», «Мобільна атака. Чим небезпечний мобільний телефон?», «STOP-стрес: шкода для ментального здоров’я людини», «Десять уроків добра і любові», «Харчування для ментального здоров’я», «Ментальне здоров’я: медичні та реабілітаційні центри», «Якщо хочеш бути здоровим», «На що скаржитеся?», «Толерантна людина – яка вона?», «Що прикращає людину?», «Дивись на меня як на рівного», «Ментальне здоров’я: як перемогти стрес», «Дороги в храм здоров’я», «Шкідливі звички і їхній вплив на ментальне здоров’я», «Моя сім’я – моя опора» та ін.

Бібліотека як соціальний інститут є одним з гарантів здорового способу життя. Бібліотекарі територіальних громад повинні створити високо-духовну атмосферу, емоційний комфорт для своїх читачів, формувати почуття впевненості, та вміння отримувати задоволення від життя. А це все власне дозволяє підтримувари належним чином своє ментальне здоров’я.

Інформацію про проведення акції надсилати до 1 листопада 2024 р. електронною поштою в науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка на
E-mail: metodlibif@gmail.com

Узагальнені результати обласної акції «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: ЯК ПОДБАТИ ПРО СЕБЕ!» буде представлено на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

Коментарі виключені.