Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції «ГЕРОЇ НАШОГО ЧАСУ»

З ініціативи ОУНБ ім. І. Франка з березня 2024 р. стартує обласна акція «Герої нашого часу», яка проводиться серед бібліотечних закладів Івано-Франківщини.

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ:
– висвітлення героїзму сучасних українських воїнів, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави;
– вшанування пам`яті загиблих Героїв, які віддали життя в обороні України;
– широкої популяризації видань, які висвітлюють важливі історичні сторінки подій сучусності;
– розкриття творчого потенціалу бібліотечних фахівців під час організації різноманітних заходів;
– виявлення і поширення інноваційних форм роботи.

Зараз Україна проживає важкі часи, як ніколи зримо та переконливо нами зруйнувалися давні міфи про «вічну дружбу України з Росією» та «братній народ», який нині, зомбований своїми лідерами, суне танками і «градами» на нашу святу землю…
Болюча туга полонить душі мільйонів українців, бо численність загиблих не спиняється, а навпаки – сумуються значними втратами полум’яних палких сердець.
Війна не має жалю ні до бійців, котрі виконують свій обов’язок на полі бою, ні до тих, хто очікує повернення своїх рідних, тривожно вслухаючись у фронтові зведення. І ніхто не заперечуватиме, що це справжня війна з ворогом, який щомиті знищує все на своєму шляху в злобі і люті. Як ніхто не сперечатиметься, що наші герої-воїни, перегородивши шлях цій «дикій орді», захищають кожного з нас ціною власного життя, доводячи всьому світові, що вони – патріоти рідної Батьківщини. Наші герої…
Хто ж він — Герой нашого часу? В голові українців вимальовується досить чіткий образ чоловіка у воєнній формі, який боронить свою землю від ворога. Образ Героя був завжди улюбленим у народі, бо був символом захисту, оборони, заступництва.
Велику відвагу, самовідданість і хоробрість зуміли виявити сучасні Герої Небесної Сотні, які вічно живуть у людській пам’яті. Нині вигукуючи «Героям слава!», ми ідентифікуємо «своїх» — мужів-захисників волі, незалежності, гідності.
Війна безжально обриває струни сердець Героїв, які творили життєву пісню Воїнів Світла. Не один воїн сьогодні недолюбив, не намилувався синявою прекрасного неба, не напився цілющої джерельної води з отчої криниці.
Історія і сучасність різних цивілізацій, культур, народів – це історія їхніх
Героїв. Історія і сучасність України сьогодні – це діло наших військових, які боронять інтереси України навіть ціною власного життя.
Найбільша цінність для справжнього патріота – Україна, наш український народ, наша рідна земля – українська держава, її свобода і незалежність, її мова та традиції, збереження всіх духовних цінностей.

2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

На обласну акцію приймаються матеріали про заходи, які висвітлюють героїзм сучасних українських воїнів, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, вшанувують пам`ять загиблих Героїв, які віддали життя в обороні України, а також заходи, які популяризують та висвітлюють важливі історичні сторінки подій сучасності.
В умовах сьогодення, бібліотеки як ніколи переймаються проблемами громадянського та національно-патріотичного виховання, оцінюючи свої потенційні можливості у вихованні дітей за допомогою книг, просвітницьких заходів, розуміючи свою місію та соціальне призначення.
Повага до історичного минулого України, рідного краю, своєї сім’ї — основа виховання патріотизму. В цьому напрямку діяльність бібліотек традиційно направлена на формування духовності читачів.
До участі в обласній акції запрошуються працівники бібліотек територіальних громад.
Рекомендуємо проводити заходи спрямовані на:
– національно-патріотичне виховання читачів;
– збереження та розвиток історичного краєзнавства;
– духовне відродження;
– популяризацію історичної літератури;
– розвиток морально-етичної культури.
Організовувати соціокультурні заходи, що включають проведення зустрічей з військовими, волонтерами, родинами загиблих героїв, істориками, краєзнавцями, письменниками, які в своєму творчому доробку мають книжки, присвячені воєнній тематиці.
Дуже часто учасники воєнних дій пишуть прозові твори та поезію про важкі пережиті моменти життя, організовувати презентацію цих книжок.
Співпрацювати з громадськими організаціями та установами, які надають психологічну підтримку військовим та їхнім сім’ям.
На веб-сайті бібліотеки розмістити розділ «Герої нашого часу».
В рамках акції організовувати історичні години, тематичні вечори, години пам’яті, присвячені загиблим героям, сприяти відкриттю меморіальних дощок в честь наших героїв, ініцюювати заходи, які спрямовані на підтримку соціокультурної реабілітації інвалідів війни і забезпечення доступу до інформаційних ресурсів.
Рекомендуємо бібліотекарям вести тематичні картотеки; готувати рекомендаційні списки літератури, оформляти інформаційні стенди, альбоми, створювати буклети, формувати інформаційні папки.

Назви заходів: «Герої не вмирають», «Мужні борці за правду і волю», «Славні дочки України», «Гортаючи сторінки історії», «Вічна пам’ять героям Небесної сотні», «Ні війні! Ми за мир!», «Герої не вмирають, бо дух їх до волі живий!», «Небесна сотня дивиться на нас…», «Пам’ятаємо всіх поіменно», «Ми не забудемо Героїв України», «Пам’яті загиблих учасників Євромайдану», «Пам’ятаємо заради майбутнього», «Уклін Вам, матері Героїв», «Від Майдану до Донбасу», «Сплітаєм вічності вінок, Героям твоїм, Укаїно!», «Уклін живим, загиблим – слава!», «Не згасне пам’ять поколінь!», «Це забути не можна…», «Не забудемо, не пробачимо» «Недоспівана пісня Героя», «Пам’ять Героїв священна!», «Вони полягли за Україну!», «Вічна слава і шана Героям!» та ін.

Одним із головних завдань бібліотеки сьогодні – патріотичне виховання, яке передбачає формування свідомого громадянина, готового в любу хвилину прийти на захист своєї землі, спрямованого на розуміння та усвідомлення ідеї розбудови незалежної держави, миру на Сході України, збереження пам’яті про полеглих Героїв-захистників.

Інформацію про проведення акції надсилати до 1 листопада 2024 р. електронною поштою в науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка на
E-mail: metodlibif@gmail.com

Узагальнені результати обласної акції «ГЕРОЇ НАШОГО ЧАСУ» буде представлено на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

Коментарі виключені.