Пошук
Архіви

ЛАНЧИНСЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 18 серпня 2017р.

Кількість рад, що об`єдналися: 3 (Ланчинська селищна, Добротівська та Середньомайданська сільські ради) 4 села

Площа громади: 84,82 км 2

Чисельність населення: 11092 особи

Голова ТГ: Данилюк Надія Романівна

Відділ освіти, культури, молоді та спорту:  lanchin_kultura@ukr.net

Завідувач Ланчинської селищної бібліотеки для дорослих: Попович Марія Іванівна

У підніжжі зеленочолих Карпат, де біжить холоднощокий Прут, а вдалині видніються величні вершини Чорногірського хребта, дивиться в голубе небо мальовниче селище міського типу Ланчин – адміністративний центр Ланчинської ТГ. Річка Прут ділить містечко на дві частини. На правобережжі розташована менша частина Ланчина – «Заріка», на лівому березі – основна частина населеного пункту. Селище лежить за 25 км від Надвірної на шляху Надвірна-Делятин-Коломия.

Ланчин є малою батьківщиною для цілої низки визначних людей, це і:  Ю. Шкрумеляк – поет, прозаїк, видавець; В. Андрушко – художник, скульптор; В. Попович – кандидат економічних наук, голова правління обласної організації Спілки економістів України. Значне місце у культурному житті Ланчина відіграє Я. Оленюк – відомий художник-графік. Вагомих успіхів у спорті досяг уродженець Ланчина Голіней В. І, член збірної СРСР з легкої атлетики. Ланчинське коріння мають політик В. Коновалюк та співачка Тіна Кароль.

Здавна Ланчин був потужним центром солеваріння. На території громади є запаси корисних копалин: кухонна та калійні солі, 150 га гончарної глини, гравій, камінь для виготовлення будівельних матеріалів, мінеральні сірководневі джерела. Є потенціал для розвитку туристичного продукту – організації «зелених садиб» з бальнеологічним нахилом.  Наявність  соляних  джерел у  Ланчині  та  мінеральних  сірководневих джерел  у с.  Середній  Майдан  створює  перспективу  розвитку  громади як  бальнеологічного  курорту.

Окрім того, кліматичні умови і земля у громаді придатні для вирощування льону. На території розташований каскад з 12 ставків, що може використовуватись для ведення рибного господарства. Місцева економіка представлена в основному підприємствами малого та середнього бізнесу. Одні з найбільших суб’єктів господарювання ТОВ «Прикарпатсервіс» та «Розмай» експортують лісову деревину за межі України. Розвивається торгівля та сфера послуг.

В Ланчинській ТГ діють 4 загальноосвітні заклади:  2 ліцеї, 2 гімназії, а також ЗДО “Ромашка”, будинок дитячої та юнацької творчості, музична школа.

Медичне обслуговування населення здійснюють: КП «Ланчинський центр терапевтичної та паліативної допомоги», КП «Комунальне некомерційне підприємство Центр первинної медико-санітарної допомоги Ланчинської селищної ради», Амбулаторія загальної практики сімейної медицини у с. Добротів та ФАПи у селах Середній Майдан і Глинки.

На  території ТГ знаходиться МПК – місцева пожежна команда, створена в лютому 2003 р., для забезпечення протипожежної безпеки мешканців селища та 9 навколишніх сіл.

Активно працюють у територіальній громаді 4 бібліотеки: Ланчинська селищна для дорослих, селищна для дітей, Добротівська та Середньомайданівська сільські книгозбірні.

2021 року Ланчинська селищна бібліотека для дорослих (завідувачка – Попович Марія Іванівна) стала переможцем конкурсу «Краща бібліотека року», отримавши почесне 1-е місце.

Працівники бібліотеки для дорослих проходили онлайн-навчання в Академії Жіночого Лідерства, організоване Українським жіночим фондом у партнерстві з Національним Демократичним інститутом (США), що відбувалося в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Результат успішного навчання – отримання сертифікатів випускниць Академії. Крім того, вони взяли участь і стали переможцями у конкурсі швидких проєктів, організованому Українським жіночим фондом. Їхній проєкт – створення етнокав’ярні «Скарбниця ідей та традицій» отримав 55065 грн. на його реалізацію.

Членкині Академії Жіночого Лідерства брали участь у науково-аналітичному проєкті «Культура проти ейджизму» і в етнокав’ярні організовували активне дозвілля для людей старшого та похилого віку.

В Ланчинській селищній бібліотеці для дорослих, створено міні-простір – дитячий ігровий куточок, наповнений настільними іграми, дитячою літературою та іграшками.

Бібліотеки громади були і залишаються центром збереження та розвитку національної культури, патріотичного і духовного виховання особистості. Ланчинська селищна рада та селищна бібліотека для дорослих щорічно організовують флешмоб «Колядуймо разом», фестиваль різдвяних вертепів та колядок «Василева розколяда».

Бібліотеки громади надають користувачам соціальні послуги. Працівники селищної бібліотеки для дорослих відвідують читачів золотого віку вдома, приносять їм книжки, вітають зі святами, опікуються Ланчинським центром терапевтичної та паліативної допомоги, де проживають одинокі літні люди.

Активно працюють клуби за інтересами: в селищній бібліотеці для дорослих – «Сімейні торжества» і «Патріот», селищній для дітей – «Хобіляндія».

Ланчинська селищна бібліотека для дорослих працює над створенням туристичного путівника «Ланчин туристичний», в який увійдуть туристичні родзинки громади, історичні факти та легенди.

Графік роботи:

Ланчинська селищна бібліотека для дорослих

вівторок – субота

вихідні дні: неділя, понеділок

Ланчинська селищна бібліотека для дітей

понеділок – п’ятниця

вихідні дні: субота, неділя

Добротівська та Середньомайданська сільські бібліотеки

вівторок – субота

вихідні дні: неділя, понеділок

Коментарі виключені.