Пошук
Архіви

ПЕЧЕНІЖИНСЬКА СЕЛИЩНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 23 липня 2015 року

Кількість рад, що об’єдналися: 8 (Печеніжинська селищна та Княждвірська, Малоключівська, Марківська, Молодятинська, Рунгурська, Слобідська, Сопівська сільські ради), 8 сіл

Площа громади: 184,45 км 2

Чисельність населення: 17372 осіби

Голова ТГ: Довірак Ігор Васильович

Відділ культури і туризму:  в.о. Якубенко Світлана Степанівна Pechenijunlib@ukr.net

pechenizhyn_s_rada@ukr.net

Завдувач Печеніжинської публічної бібліотеки ім. В. Грабовецького: Якубенко Світлана Степанівна

Адміністративним та культурним центром територіальної громади є селище Печеніжин – одне з найстаріших поселень Прикарпаття, колиска гуцульського краю, земля ватажка опришків Олекси Довбуша. Тут витає вільний дух предків, живе сучасність, свято бережуться традиції та обряди. Містечко – скарбниця талановитих і знаних не тільки в Україні, а й далеко з її межами, особистостей. Це і професор, академік В. Грабовецький, викладач Варшавського економічного університету прикладної математики О. Євтушенко, банкір О. Гриджук, оперний співак Я. Шовковий, диригент В. Якубяк, різьбяр Микола Семенюк та багато-багато інших відомих імен.

Печеніжинська громада багата на корисні копалини, на її території знаходяться: нафтове родовище (Слободо-Рунгурське), поклади кам’яної солі (села Марківка, Рунгури, Княждвір, смт. Печеніжин), джерела мінеральних вод (с. Слобода), а також природний газ, глини (для випалювання цегли в смт. Печеніжин), пісковики, вапняки, гравій, які використовуються для виробництва будівельних матеріалів.

Цей край – справжня туристична перлина. У Печеніжині розташований один із найдавніший храмів  Прикарпаття – церква святого великомученика Дмитрія Солунського (XVI ст.), історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша. Княждвірський тисовий заповідник є одним з найбільших у Європі резерватів тису ягідного, на території якого діє «Музей фауни і флори Карпат». У с. Молодятин у заповідному урочищі місцевого значення «Кропивець» знаходиться поляна білоцвіту весняного, яку ще називають «долиною кликоцеїв». На захід від с. Марківка, на струмку Пісківці, серед північних схилів гори Варатик, де потік перетинає скельне урвище, утворився мальовничий водоспад, вода якого майже прямовисно падає з висоти 7 м.

Печеніжинська громада брала участь та здобула перемогу в бізнесово-розважальному реаліті «Громада на мільйон» й отримала мільйон гривень інвестицій від фонду WNISEF.

2018 року Марія Луцак із однодумцями заснувала громадську організацію «ДІЄ: Добрі ідеї єднають» і зробила в Печеніжині «громадський простір». Тепер тут збираються жінки громади, відбуваються кіноклуби, книжкові дискусії, працює гурток англійської мови та хендмейду.

У ТГ функціонують медичні заклади: Печеніжинська міська поліклініка, пункт постійного базування Коломийської станції швидкої допомоги, Княждвірська та Сопівська амбулаторії, фельдшерсько-акушерський пункти (ФАПи) у селах Слобода, Рунгури, Марківка, Молодятин, Малий Ключів, Кийданці.

Бібліотечним обслуговуванням охоплено всі населені пункти ТГ. Працює 10 бібліотек, які реорганізовані й утворено Печеніжинську центральну публічну бібліотеку з філіями. Інформаційно-документний потенціал загалом становить понад 8,5 тис. примірників видань. Користувачами бібліотек є більше 7,5 тис. мешканців громади. Належна увага приділяється обслуговуванню соціально незахищених груп населення. Інваліти та люди похилого віку обслуговуються вдома.

Працівники бібліотек тісно співпрацюють з усіма підрозділами селищної ради ТГ, депутатським корпусом, підприємцями, навчальними закладами, музеєм О. Довбуша, настоятелями церков.

Бібліотеки є місцем зустрічі мешканців краю. В Печеніжинській публічній бібліотеці активно працює Інтернет-центр, діє літературна кав’ярня «Довбушів привал», «Творча кузня юного поета», клуб духовності «Молодь милосердя», «Клуб молодої сім`ї».

Активна робота книгозбірні відображена на її сторінці у facebook. Тут започаткована рубрика «Багаті на таланти», де розповідається про майстрів декоративно-прикладного мистецтва громади.

Бібліотеки громади є відритим публічним простором спілкування, де проходять різноманітні творчі зустрічі. Жодне свято не проходить без їхньої участі. Зокрема,  бібліотечні заклади брали участь у Всеукраїнському фольклорному фестивалі «Писанка», XXIV Міжнародному гуцульському фестивалі на Коломийщині, де було представлено фольклорно-музичне подвір`я, організовано виставку майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та представлено майстер-клас з пряжі нитки на куделі.

Бібліотеками ТГ ведеться активна пошукова робота: збираються відомості про історію, обряди звичаї і традиції сіл, видатних земляків, які акумулюються в альбомах «Вони прославили та прославляють свій отчий край», «Туристичний Печеніжин запрошує», «Наші земляки – учасники АТО», «Ми з того краю, де цимбали грають» та ін. З ініціативи Печеніжинської публічної бібліотеки, завдяки допомозі краєзнавця В. Гаврищука було створено дослідницьку групу з вивчення звичаїв громади, зокрема танцю «Аркан». Як наслідок клопіткої праці – танець «Аркан з Ковалівкою» нематеріальна культурна спадщина України.

Книгозбірні громади активно долучаються до регіональних, обласних та загальноукраїнських професійних конкурсів. Так Печеніжинська публічна бібліотека ім. В. Грабовецького двічі перемагала у обласному конкурсі «Краща бібліотека року».

Печеніжинська бібліотека для дітей є центром пізнавальної та дозвіллєвої діяльності. Для юних читачів працює ігрова кімната – комірчина релаксу «Веселі посиденьки», де можна окрім розваг і спілкування спробувати себе в якості художника, музиканта, хореографа, долучитися до народних традицій. Створені любительські об`єднання «Юні природолюби» і «Закохані у квіти», гуртки «Умілі руки та «Джерельце». Проводяться тематичні майстер-класи. Працівники бібліотеки розвивають таланти своїх читачів, організовуючи виставки-експозиції їх робіт, а книгозбірня брала участь у Всеукраїнській акції «Добро жменями», під час якої діти збирали пластикові кришки на протези воїнам АТО.

Всі бібліотеки ТГ комп’ютеризовані.

Коментарі виключені.