Пошук
Архіви

П`ЯДИЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЬНА ГРОМАДА

Створена: 18 грудня 2016 р.

Кількість рад, що об’єдналися: 5 (Великокам’янська, Годо-Добровідська П’ядицька, Турківська, Ценявська сільські ради), 9 сіл

Площа громади: 112.93 км 2

Чисельність населення: 10652 осіб

Голова ТГ: Гайдейчук Петро Васильович

Відділ освіти, культури, молоді, та спорту:  Рудик Іванна Володимирівна osvita_potg@ukr.net

Завдувач П’ядицької сільської бібліотеки: Шевчук Романа Михайлівна

П’ядицька ТГ розташована в північно-східній частині Коломийського району. Територією громаду проходить залізниця Львів – Івано-Франківськ – Коломия – Чернівці та автомобільна дорога Лука – Коломия загального користування місцевого значення, яка з’єднує райони Івано-Франківської області, Тернопільську та Хмельницьку області.

Адміністративним та культурним центром П’ядицької територіальної громади  є село П’ядики, яке розташувалося біля річки Косачівка, неподалік міста Коломиї.

Значну частку території громади займають землі сільськогосподарського призначення, придатні для садівництва та городництва.

Однією з особливостей П’ядицької громади є те, що на її території працює равликова ферма. Ідея виникла під час заходів у рамках програми DOBRE. Також тут функціонують ТОВ Темпо Буд, фабрика меблів ТТТ, ТОВ  “Компанія Агро-Дует”. Турка, одне з п’яти сіл України, що увійшло до галузевої програми соціально-економічного розвитку (модельний проект «Нова сільська громада»), запропонованої Міністерством аграрної політики України.

Серед найвідоміших уродженців громади – Мирослав Ірчан (літературний псевдонім Андрія Дмитровича Баб’юка) – поет, прозаїк, драматург, якому ще у 1962 р. відкрили літературно-меморіальний музей, та борець за волю України Степан Мельничук, іменем якого названо школу в селі та вулицю в Коломиї. Уродженець Великої Кам`янки Богдан Калиняк та житель села Ігор Ткачук стали воїнами Небесної Сотні. 21 листопада 2014 року їм посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

У П’ядиках створено літературний музей імені Мирослава Ірчана, де виставлено понад 100 оригінальних експонатів, що розповідають про життя і творчість письменника. У селі  збереглася дерев’яна Церква Покрови Пресвятої Богородиці, побудована наприкінці ХІХ ст.

Практично у всіх населених пунктах громади збереглися дерев’яні церкви ХІХ ст. Зокрема, церква Воздвиження Чесного Христа (1808р., с. Ценява), церква св. Йосафата (1848р., с. Турка), церква Покрови Пресвятої Богородиці (кін. ХІХ ст., с. П’ядики).

Освітній процес у громаді забезпечують 3 ліцеї та 2 гімназії. Заклади дошкільної освіти: П’ядицький ЗДО «Віночок», Турківський ЗДО «Малятко». Діють: дитяча музична школа (с. Турка), дитячо-юнацька спортивна школа (с. П’ядики), «Центр дозвілля дітей та юнацтва».

Охорону здоров’я П’ядицької громади забезпечують амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 2 ФАПи.

У громаді функціонують 6 бібліотек як окремі структурні одиниці в селах: П`ядики, Велика Кам`янка, Мала Кам`янка, Годи Добровідка, Фатівці і Турка. Фонд книгозбірень становить близько 6тис. примірників документів. Більше 2,5 тис. мешканців громади є користувачами бібліотек.

Інформаційне обслуговування користувачів сприяє утвердженню позитивного іміджу установ. Інтернет-центри в бібліотеках сіл П`ядики та Велика Кам`янка допомагають освоювати новітні технології та сприяють задоволенню різноманітних потреб.

Книгозбірні популяризують знання про історію, етнографію та мистецтво, відомих людей краю, духовність. В бібліотеках створені краєзнавчі та музейні куточки Героям Небесної Сотні, у бібліотеці с. П`ядики функціонує громадський музей села. Проводяться заходи з метою національно-патріотичного виховання згідно Календаря знаменних і пам’ятних дат, приваблюють користувачів та відвідувачів зустрічі з видатними і талановитими людьми – мешканцями сіл ТГ, майстер-класи з бісероплетіння, декупажу, вишивки та ін., цикли заходів, присвячені християнським святам, краєзнавчі виставки та експозиції декоративно-ужиткового мистецтва.

Бібліотеки опалюються, проводяться поточні ремонти.

У бібліотеках сіл П`ядики та Велика Кам`янка є Інтернет-центри, у книгозбірнях сіл Фатовець і Мала Кам`янка є комп`ютери.

Графік роботи:

Бібліотеки сіл: П`ядики, Велика Кам`янка, Турка і Фатовець: 10.00 – 19.00, обід 13.00 – 14.00

вихідні дні: понеділок, вівторок

Бібліотеки сіл: Годи-Добровідка і Мала Кам`янка (0,5 ставки): 13.00-18.00

вихідні дні: субота, неділя

 

Коментарі виключені.