Пошук
Архіви

НИЖНЬОВЕРБІЗЬКА СІЛЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Громада створена: 12 вересня 2016 р.

Кількість рад, що об`єдналися: 4 (Великоключівська, Верхньовербізька, Мишинська Нижньовербізька сільські ради), 12 червня 2020 року розширена шляхом долучення 2 (Ковалівської та Спаської сільських рад), 6 сіл

Площа громади: 64.99 км 2

Чисельність населення: 9893 особи

Голова ТГ: М`якущак Ярослав Юрійович

Відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму: Кіращук Дмитро Кирилович osvitanvotg@ukr.net

Завідувач бібліотеки с. Верхній Вербіж: Прокопів Ірина Іванівна

Там, де витає дух славного опришка Довбуша, на правому березі Пруту, оточена річками Сопівкою, Лючкою та Пістинькою розкинулася Нижньовербізька ТГ. Через села пролягає автошлях на Гуцульщину і в Карпати.

На території громади виявлено поклади бурого вугілля, озокериту, воску, руди, червоної гайни, родовища нафти, природного газу, соляні джерела.

Горбистий ландшафт сприяє розвитку пішохідного туризму. Тут часто організовують спортивні змагання, і зокрема, чемпіонати з мотокросу (с.Верхній Вербіж).

Населені пункти громади є відомими осередками гуцульської музики, народних майстрів і традицій. Далеко за межами Коломийщини уславився народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Наспів» (с. Мишин), різнобарвні вишивані вироби місцевих майстринь демонструються на обласних та районних виставках, тутешні умільці займаються виготовленням виробів з лози і соломи. Напередодні Водохрестя щорічно сільські митці зводять льодове містечко (с. Нижній Вербіж). Зберігся багатий весільний обряд з оригінальним вінком молодої, а також різдвяні й великодні традиції, свята села. У с. Мишин є краєзнавчий музей.

Нижньовербізька громада є базою проведення етнічно-культурного фестивалю «Гуцульське весілля», який відбувається в рамках проекту «Малі міста – великі враження» та програми DOBRE.

Навчально-освітній процес мешканців громади забезпечують 2 ліцеї та гімназія.  Працюють: дитяча школа мистецтв (с. Нижній Вербіж), 3 ДНЗ.

У громаді діють дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини та фельдшерсько-акушерський пункт. В розпорядженні медперсоналу 2 спеціалізовані автомобілі. Рішенням сесії сільради ТГ створено комунальне підприємство «Благоустрій ТГ». У Верхньому Вербіжі завершують обладнання спортивного майданчика зі штучним покриттям. Створено ЦНАП, який надає десять адміністративних послуг.

Нещодавно громада придбала обладнання для прямих трансляцій сесій ТГ. Тепер засідання транслюються в інтернеті, а відеозаписи публікуються на Youtube-каналі ради.

У громаді створена та активно функціонує Молодіжна рада, члени якої брали участь у Всеукраїнському Форумі молодіжного лідерства (м. Київ, 2018 р.), де представили свій проект з соціального розвитку громади.

До Нижньовербізької ТГ ввійшли 5 бібліотек сіл Верхній Вербіж, Мишин, Великий Ключів, Ковалівка та Спас, які працюють як окремі структурні одиниці. Фонд бібліотек нараховує більше 35 тис. примірників документів, якими користується понад 2000 читачів.

Бібліотеки проводять літературні години до ювілеїв письменників, тематичні вечори з відзначення державних свят та приурочені до Днів: матері, Міжнародному рідної мови, української писемності і мови та ін.

Організовують вечори духовності та народознавства, години краєзнавства, дитячі ранки, бесіди та вікторини, літні читальні зали за стінами бібліотеки, створюють інформаційні зони героям АТО, які загинули на Сході України.

Працівники бібліотек брали участь у XXIV Міжнародному гуцульському фестивалі в с. Королівка та у фестивалі Громад, що проходив у Старобогородчанській ТГ  та інших заходах, які відбуваються на теренах Коломийщини.

Бібліотеки працюють на 0,5 ставки.

Графік роботи:

Бібліотеки с. Верхній Вербіж та с. Мишин: середа, четвер 9.00 – 18.00 або 10.00 – 19.00, неділя 14.00 – 18.00

Бібліотеки сіл Великий Ключів, Ковалівка, Спас: понеділок, вівторок, п’ятниця

Коментарі виключені.