Пошук
Архіви

ПЕРЕРІСЛЯНСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Громада створена: 29 жовтня 2017 року

Кількість рад, що об’єдналися: 5 (Волосівська, Гаврилівська, Переріслянська, Фитьківська, Цуцилівська сільські ради), 5 сіл

Площа громади: 96.34 км 2

Чисельність населення: 9350 осіб

Голова ТГ: Молдавчук Володимир Іванович

КЗ «Переріслянський центр культури і дозвілля, релігії та туризму»: директор Клюфінський М. М. rada-pererislj@ukr.net

Завідувач Гаврилівської центральної бібліотеки: Мельник Марія Василівна

Адміністративним центром громади є село Перерісль, розташоване на відстані 9 км від районного та 30 км від обласного центрів.

Фізико-географічне положення території громади є сприятливим для ведення сільськогосподарської діяльності. Тут працює ТзОВ «Агрофірма «Добробут Прикарпаття», кілька фермерських господарств, 2 млини, ТзОВ «Гаврилівка ЛТД», МДП «Українка», кондитерська фірма «Гаврилівські солодощі» та ін. Відсутність промислових підприємств робить регіон привабливим для розвитку зеленого сільського туризму. У Фитькові зростає ялівець, що можна використати для оздоровлення людей із захворюваннями органів дихання. У громаді мають намір облаштувати централізовані рекреаційні зони.

У Переріслянській ТГ функціонує 5 закладів освіти: 3 ліцеї (Гаврилівський, Переріслянський, Фитьківський) та 2 НВК (Волосівський, Цуцилівський), 3 заклади дошкільної освіти: Переріслянський дитячий садок «Золота рибка», Фитьківський дитячий садок «Сонечко», Гаврилівський дитячий садок «Незабудка».

Система медичних установ громади представлена КНП «Переріслянська амбулаторія загальної практики сімейної медицини», до складу якої входять: АЗПСМ сіл Волосів та Перерісль, а також ФАПи у селах Гаврилівка, Фитьків і Цуцилів.

Мережу закладів культури Переріслянської громади складають: 5 бібліотек у селах Волосів, Гаврилівка, Перерісль, Фитьків, Цуцилів; 3 будинки культури, клуб та народний дім.

У Гаврилівській центральній бібліотеці відкрито дистанційний центр соціальної допомоги, завдяки якому мешканці громади можуть отримати кваліфіковані поради спеціаліста.

Тісною та плідною є співпраця бібліотеки із молодіжними християнськими спільнотами «Агапе» та «Адонай», разом з якими проводяться заходи для дітей та юнацтва морально-етичного і духовного спрямування. Долучається книгозбірня до роботи дитячого літнього табору «Божа любов».

При Гаврилівській бібліотеці успішно працюють дозвілевий клуб «Недільна світлиця» та жіноче об’єднання за інтересами «Берегиня». Учасниці «Берегині» ставлять за мету зберегти та популяризувати народні звичаї, традиції та обряди. В рамках роботи клубів відзначаються як релігійні, так і державні свята, проводяться заходи з вшанування талановитих односельчан. Підтримує бібліотека та жіночий клуб «Берегиня» і загальносільські акції і заходи. Так, наприклад, було вирішено доєднатися до акції «Смачні вареники для бійців АТО» та допомогти волонтерам у приготуванні традиційної домашньої страви для наших захисників на сході. Завідувачка Гаврилівською центральною бібліотекою разом з дозвілевим клубом «Недільна світлиця» брали участь у «Фестинах єднання» – святі Переріслянської громади.

Збереженням української культури, духовним вихованням молодого покоління займається і створений при Цуцилівській сільській бібліотеці клуб «Істина».

Гаврилівська бібліотека в рамках проєкту «Літні читання» для своїх юних користувачів створює комфортні умови для читання на свіжому повітрі. На сонячній галявині біля бібліотеки облаштовано релакс-закапелок, який розподілено на зони: «Куточок читання з батьками», «Грайлик-запитайлик», «Ігроманія», а для найменших відвідувачів – «Створи для себе казку». Окрім знайомства із цікавими захоплюючими книгами, тут можна погратися і поспілкуватися з однолітками, взяти участь у творчих конкурсах і вікторинах.

У Цуцилівській бібліотеці працює літня «Книжкова лікарня», де всі охочі можуть допомогти бібліотекаркам ремонтувати пошкоджені книги і журнали.

У Гаврилівській книгозбірні реалізується низка проєктів, спрямованих на пошук та збір унікальних краєзнавчих та фольклорно-етнографічних матеріалів: «Старожили розповідають», «Історія села», «Вулицями нашого села», «Талановиті люди села» та ін. Завдяки старанням працівників бібліотеки створено етнографічний міні-музей села.

Започатковано проєкт «Відвідай літніх людей». Працівники бібліотеки систематично провідують самотніх односельчан похилого віку – спілкуються з ними, допомагають. Для мешканців громади з обмеженими можливостями у бібліотеці працює кур’єрська доставка книг, проводяться вечори доброти і милосердя «Не втрачай надії».

Популярністю користується у наймолодших користувачів бібліотеки ляльковий театр, створений з ініціативи завідувачки бібліотеки М. Мельник. Працює арт-терапевтичний простір – казкотерапія, де бібліотекарі спільно із вчителем-психологом створюють дітям всі умови для розвитку творчої уяви, фантазії.

Діяльність бібліотек ТГ висвітлюється на сторінках місцевої газети «Народна воля», Гаврилівська бібліотека співпрацює з телебаченням ТРК Надвірна, змістовним та інформаційно насиченим є її блог http://gavrylivka.blogspot.com.

Центральна бібліотека с. Гаврилівка – переможець обласного конкурсу «Краща бібліотека 2019 року» (1-е місце) та 2018 року (2-е місце).

Графік роботи:

Гаврилівська центральна бібліотека, бібліотеки сіл Перерісль, Цуцилів, Фитьків: 10.00 – 19.00, обід: 14.00 – 15.00

вихідні дні: неділя, понеділок

Бібліотека с. Волосів: 10.00 – 19.00, обід: 14.00 – 15.00

вихідні дні: вівторок, середа.

Коментарі виключені.