Пошук
Архіви

ЯМНИЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 28 липня 2017 року

Кількість рад, що об`єдналися: 6 (Павлівська, Сілецька, Тязівська, Майданська, Рибненська та Ямницька сільські ради) 7 сіл

Площа громади: 126,59 км 2

Чисельність населення: 8930 осіб

Голова ТГ: Крутий Роман Анатолійович

Відділ культури, молоді та спорту: Попадинець Христина Романівна kultura.yam.otg@gmail.com

Завідувачка Ямницької сільської бібліотеки: Суп Ганна Михайлівна

Село Ямниця – адміністративний центр громади, розташоване за 7 км від м.Івано-Франківська.

На території громади працює ряд потужних промислових виробництв. Це – провідне підприємство будівельної галузі ПАТ «Івано-Франківськцемент», ПАТ «Завод тонкого органічного синтезу «Барва», а також дочірня компанія «Дена Метал Україна» датської компанії «Dana Metal APS».

На території ТГ зареєстровані: ГО «Ямницька спілка учасників бойових дій та антитерористичної операції», яка займається створенням сприятливих адаптаційних умов для цивільного життя демобілізованих військовослужбовців, наданням соціальної і фінансової підтримки їм та родинам воїнів АТО і Героїв Небесної Сотні, а також спортивні клуби: обласний мотоклуб «Піратес», кінно-спортивний клуб Wesendorf, ГО «Футбольний клуб «Вихор» Ямниця».

У Ямницькій ТГ функціонують 2 ліцеї, 2 гімназії та ДЗ «Зіронька».

Охорону здоров’я населення громади забезпечують КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», Ямницька та Павлівська лікарські амбулаторії, ФАПи у селах Сілець, Тязів, Рибне, Майдан.

Ямницька ТГ багата і мистецькими талантами. Активно виступають народна хорова капела ім. Романа Долчука, ансамбль народного танцю «Ямничанка», жіночий фольклорний ансамбль «Берегиня», жіночий вокальний ансамбль «Калина» та чоловічий – «Відродження».

Ведеться позитивна робота щодо налагодження міжнародних партнерських відносин, залучення в громаду закордонних інвестицій, розширення кола спілкування та обміну досвідом мешканців ТГ з іноземними партнерами, зокрема з Польщі. Так у серпні 2019 р. між Ямницькою ТГ та ґміною Свьонтки (Республіка Польща) було підписано договір співпраці в галузях освіти та культури, який зокрема стосується й діяльності бібліотек.

До Ямницької ТГ входять 6 бібліотек, які працюють як окремі структурні одиниці у селах: Ямниця, Майдан, Павлівка, Рибне, Сілець, Тязів. Приділяється велика увага вихованню у користувачів почуття патріотизму та національної гідності. У палітрі бібліотечних заходів, присвячених цій тематиці, використовуються різноманітні форми роботи: уроки мужності і патріотизму, зустрічі з ветеранами, воїнами АТО, ООС, волонтерами, історичні години, вечори памяті. Усі бібліотеки беруть участь у відзначенні державних свят: Днів Соборності України, пам’яті боїв під Крутами, Героїв Небесної Сотні, Дні Державного Прапора, Незалежності, Захисника України, Гідності та Свободи та ін.

Проводяться цикли заходів, приурочені збереженню найдорожчого у житті кожної людини – рідної матері та рідної мови: літературно-мистецькі вітальні, поетичні конкурси, родинні зустрічі та свята.

Не оминають увагою бібліотеки вшанування ювілеїв письменників та митців, особливо місцевих. Вже традиційним стало проведення бібліотечних акцій до дня їхнього народження, флешмобів і поетичних читань.

Важливий аспект роботи – діяльність клубів за інтересами, гуртків, студій. У Ямницькій бібліотеці уже 15років поспіль успішно працює клуб «Сільський господар». За цей час його учасниками стали більше 100 мешканців села. Кожної другої неділі місяця члени клубу збираються, щоб обговорити новинки сільськогосподарської сфери, поділитися досвідом. У бібліотеці оформлено і періодично оновлюється виставка «Чим живе сільський господар» з цікавими тематичними матеріалами. Двічі клуб «Сільський господар» брав участь у «Пісенному ярмарку», який організовувало обласне товариство «Просвіта», та був відзначений грамотою.

12 років при Тязівській бібліотеці працює драматичний гурток «Театральна скриня», керівником якого є завідувачка бібліотеки Світлана Желюк. Два роки поспіль «Театральна скриня» була учасником Всеукраїнського Різдвяного фестивалю «Вертеп-Фест» у місті Харкові.

Бібліотеки беруть активну участь у загальносільських заходах, які організовує відділ культури, молоді та спорту ТГ: День Соборності і Злуки, День Героїв Небесної Сотні, Шевченківські дні, День Захисника України, створення УПА, Розколяда, до річниці Незалежності України, святкування Дня села.

Матеріально-технічна база Ямницької бібліотеки досить наповнена. Оновлено книжковий фонд, є комп’ютери, телевізор, мультимедійний проєктор, принтер, придбано нові стелажі, в т.ч. – дитячі і каталожну шафу. У зв’язку з переходом на УДК для кожної бібліотеки громади було закуплено 100 поличкових роздільників. У бібліотеці с. Павлівка замінено опалення, двері та вікна.

Виділяються кошти з місцевого бюджету на придбання нової літератури і передплату періодичних видань. Щорічно виділяється 50 тис. грн. для придбання нових книг та 25 тис. грн. на передплату періодики. В середньому на кожну бібліотеку в рік припадає 100 книг та 22 назви періодичних видань.

Бібліотеки ТГ беруть участь у районних та обласних конкурсах. У 2017 р. Ямницька сільська бібліотека стала переможцем обласного конкурсу «Краща бібліотека року» у номінації «Бібліотека – технологія успіху».

Графік роботи:

10.00 – 19.00, обід: 15.00 – 16.00

вихідні дні: субота, понеділок

Коментарі виключені.