Пошук
Архіви

ГАЛИЦЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Громада створена: 27 листопада 2020 року

Кількість рад, що об`єдналися: 14 (Галицька міська, Блюдниківська, Бринська, Височанківська, Вікторівська, Демешківська, Дорогівська, Залуквянська, Козинська, Комарівська, Крилосівська, Мединська, Перлівецька, Сапогівська сільські ради), 25 сіл

Площа громади: 245,61км 2

Чисельність населення: 19894 осіб

Голова ТГ: Кантор Олег Михайлович

Відділ культури: Горин Тетяна Ігорівна kyltyra_gal@ukr.net

Директор Галицької центральної міської бібліотеки: Сорочинська-Городецька Іванна Василівна

Адміністративний центр Галицької територіальної громади – місто Галич. Воно відоме, передовсім, як столиця Галицького князівства, а пізніше Галицько-Волинської держави. Згідно археологічних даних літописне місто Галич виникло на зламі ІХ-Х ст. в межиріччі рік Лукви, Лімниці та Дністра.

На території ТГ збереглося чимало унікальних пам’яток давнини. Досліджено кілька поховань культури карпатських курганів IV-V століть та городище часів Київської Русі. Поблизу Сапогова знайдено статуетку –бронзовий водолій XІ-XIII ст.

1994 року згідно з постановою КМ України та указом Президента створено Національний заповідник «Давній Галич» – комплекс пам’яток історії та культури ХІІ-ХІІІ ст., більшість яких розташовані в межах сучасного села Крилос та міста Галич. В складі заповідника низка пам’яток загальнодержавного та світового значення, понад 200 пам’яток археології, 18 природоохоронних об’єктів. До заповідника входить також унікальний зразок сакральної архітектури – церква святого Пантелеймона ХІІ ст. у с. Шевченкове, що вважається найстарішою в Західній Україні.

У с. Придністров’я збереглася церква Святого Архистратига Михаїла (1888) – пам’ятка архітектури обласного значення.

З огляду на це, Галицька ТГ має потенціал для розвитку історико-культурного туризму. Потужною природоохоронною установою громади є Галицький національний природний парк, ресурси якого активно використовується для розвитку екотуризму, розташований у с. Крилос центр реабілітації диких тварин та музей природи.

У Галицькій громаді працює 14 бібліотек – Галицька центральна міська бібліотека, дитяча бібліотека та бібліотеки у селах Блюдники, Бринь, Височанка, Вікторів, Дорогів, Залуква, Комарів, Крилос, Курипів, Мединя, Німшин, Козина.

Бібліотеки ТГ є посередниками між органами влади та мешканцями громади, тому на базі Галицької бібліотеки працює Публічний інформаційний центр з питань самоврядування, а у сільських бібліотеках сформовано консультаційні пункти. Тут можна ознайомитися з документами і матеріалами про роботу місцевих органів влади, проводяться зустрічі з представниками влади.

Провідними напрямками роботи бібліотек ТГ залишається національно-патріотичне виховання молодого покоління, популяризація літератури морально-правового, екологічного спрямування, краєзнавча робота, що полягає у збереженні національної духовної культури, відновленні історичної пам’яті краян, розкритті нових сторінок в історії громади, пошуку та популяризації інформації про населені пункти регіону.

При Галицькій бібліотеці працюють клуб за інтересом «Візерунок», літературна вітальня «Джерело». Клуби за інтересами діють і у сільських бібліотеках. Творчих мешканців с. Крилос об’єднав клуб «Hand made», в рамках клубу «У світі книги» проводяться найрізноманітніші літературні заходи, зокрема години вільного читання, літературні посиденьки та літературні мозаїки, вікторини, ерудит-ігри. Об’єднання «Срібні передзвони» працює у бібліотеці с. Комарів, у с. Блюдники – клуб за інтересом «Фантазія», у с. Залуква – «А сорочка мамина біла, біла…».

Бібліотеки громади – активні учасники акцій та конкурсів. Бібліотека с. Крилос долучилася до міжнародної акції «Творчі канікули», брала участь у щорічному обласному конкурсі «Краща бібліотека року» і стала його переможницею за номінацією «Бібліотека – навігатор регіонального туризму», районному конкурсі «Рідна мова – диво калинове». Щоліта бібліотеки ТГ проводять акцію «Літо – час читати», в ході якої, окрім читання книг на свіжому повітрі, організовуються творчі конкурси, рухливі ігри та живе спілкування-обговорення прочитаного.

Із 14 бібліотек ТГ комп’ютеризовано Галицьку центральну міську бібліотеку і створено Інтернет-центр (6 комп’ютерів з доступом до мережі Інтернет, wi-fi) і бібліотеку с. Залуква (3 комп’ютери, wi-fi).

Графік роботи:

Галицька центральна міська бібліотека,

бібліотеки сіл Блюдники, Бринь, Вікторів, Комарів, Крилос, Мединя:

11.00 19.00, обід: 14.00 – 15.00

неділя 14.00 19.00.

вихідний день: понеділок

Бібліотеки сіл: Дорогів, Німшин (0.75 ставки): 11.00 18.00, обід: 14.00 15.00; неділя 13.00 19.00; вихідні дні: понеділок, субота.

Бібліотеки сіл: Височанка, Залуква, Курипів, Козина (0.5 ставки): 14.00 19.00; вихідні дні: понеділок, середа, субота.

 

Коментарі виключені.