Пошук
Архіви

БУРШТИНСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Громада створена: 12 червня 2020 року

Кількість рад, що об`єдналися: 11 (Бурштинська міська, Бовшівська, Дем’янівська, Задністрянська, Коростовичівська, Насташинська, Озерянська, Сарниківська, Старомартинівська, Тенетниківська, Юнашківська сільські ради), 18 сіл

Площа громади: 203,6 км 2

Чисельність населення: 24470 осіб

Голова ТГ: Андрієшин Василь Михайлович

Відділ культури, туризму і зовнішніх зв’язків: Зорій Тетяна Михайлівна

viddil-kyltyru@burshtyn-rada.if.gov.ua

Завідувач Бурштинської міської бібліотеки для дорослих: Дрищук Ольга Іванівна

Адміністративний центр громади Бурштин – місто на півночі Івано-Франківської області. Розташоване на правому березі річки Гнила Липа, яка впадає у Дністер.

Бурштин – це, передусім, промисловий центр. Найбільшим підприємством громади є промисловий комплекс – ДТЕК Бурштинська ТЕС, найпотужніша у Західній Україні теплоелектростанція. Вона під’єднана до європейської енергосистеми й забезпечує електроенергією значну частину Європи. Робота ТЕС впливає на усі сфери життя міста: формування місцевого бюджету, забезпечення рівня зайнятості і доходів населення. Для потреб станції було створено Бурштинське водосховище площею 12,6 км2 . Малий бізнес міста в основному зорієнтований на діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для населення. Важливим сектором економіки ТГ є сільське господарство.

У місті працюють освітні заклади: Бурштинський енергетичний коледж Івано-Франківського НТУНГ, Бурштинський торговельно-економічний коледж КНТЕУ, три ліцеї, гімназія, навчально-виховний комплекс школа-садок, чотири дошкільні навчальні заклади, музична школа.

Медичне обслуговування населення здійснюється медичним лікувально-профілактичним багатопрофільним закладом – КО «Бурштинська центральна міська лікарня», центром первинної медико-санітарної допомоги, міською поліклінікою.

До послуг жителів громади міський стадіон, спорткомплекс «Енергетик», де функціонують десятки спортивних гуртків і секцій, басейн «Дельфін». Місто є основною базою для тренувань збірної України з веслування на байдарках і каное. Важливу роль в житті громади відіграє ПК «Прометей», де знаходяться міська бібліотека, спортивна і танцювальна зали, музей історії визвольних змагань Галицького району, музей Бурштинської ТЕС.

Пам’ятками архітектури XVIII-XIXст. місцевого значення у Бурштині є костел Святої Трійці, збудований у 1740 р., церква Воздвиження Чесного Хреста, каплиця-усипальниця бурштинських графів роду Скарбеків-Яблуновських, церква Святого Йосафата та жіночий монастир Служебниць Господа та Діви Марії з Матара.

У Бурштині тільки починає розвиватися туристична інфраструктура. Значна територія громади входить до складу Галицького національного природничого парку. Завдяки тому, що Бурштинське водосховище практично не замерзає узимку, воно стало місцем зимівлі та міграції для багатьох видів птахів, чимало з яких занесені до Червоної книги України. Це дає можливість розвивати новий вид екологічного туризму – «бьордвотчингу» (спостереження за птахами).

На території Бурштинської ТГ функціонує 11 бібліотек. Бурштинська міська бібліотека для дорослих, Бурштинська міська бібліотека для дітей, бібліотеки в селах: Вигівка, Старий Мартинів, Тенетники, Бовшів, Дем’янів, Слобода, Насташине, Сарники, Юнашків.

Особлива увага у діяльності бібліотек громади приділяється національно-патріотичному вихованню молоді, духовному відродженню, відзначенню історичних, знаменних і пам’ятних дат. Працівники книгозбірень проводять та активно долучаються до найрізноматніших заходів. Тісно співпрацюють із місцевими навчальними закладами, владою, церквою.

Важливою формою роботи бібліотек Бурштинської ТГ є діяльність клубів за інтересами, що сприяють розвитку творчої самореалізації особистості. При Бурштинській міській бібліотеці для дорослих успішно працюють молодіжний клуб «Сучасник», літературна вітальня «Дивослово», любительське об’єднання «Берегиня». На засіданнях літературної вітальні обговорюються новинки сучасної української і світової літератури, відзначаються ювілеї письменників-краян та загальноукраїнських авторів, проводяться творчі вечори, поетичні читання, конкурси.

При бібліотеці с. Вигівка створено клуб за інтересами «Умілі ручки», учасниками якого є талановиті маленькі вигівчани. Тут проводяться майстер-класи із виготовлення дідухів, павуків та інших виробів з соломи, художньої вишивки та вишивання бісером, які проводить дорослі. Клуб виграв проєкт «Культурне дозвілля в комфортних умовах», завдяки цьому в бібліотеці будуть встановлювати енергозберігаючі вікна.

У бібліотеці с. Дем’янів працює клуб за інтересами «Господинька», а у Тенетниківській «Господарочка».

У книгозбірні с. Юнашків працює клуб за інтересами для тих, хто цінує красу рідної природи «Дивоцвіт». У 2021 р клуб виграв проєкт «Відкриті двері» і отримав музичну апаратуру, ноутбук та проєктор.

Учасники клубу «Джерело», що організований в бібліотеці с. Сарники, вивчають і популяризують духовні і народні пісні.

Книгозбірня с. Насташине спільно з будинком культури виграли проєкт «Мислимо глобально, діємо локально», завдяки чому отримали музичну апаратуру, ноутбук, проєктор.

У бібліотеках громади діють акції: «Подаруй бібліотеці книгу», «До бібліотеки всією родиною», «Приведи в бібліотеку друга».

Соціальний проєкт, започаткований у міській бібліотеці для дорослих, «Домашній абонемент» – обслуговування читачів за місцем проживання, здобув чимало схвальних відгуків серед користувачів бібліотеки, які з різних причин не мають змоги безпосередньо відвідувати книгозбірню.

Графік роботи:

Бурштинська міська бібліотека для дорослих: 11.00 – 19.00

вихідний день: понеділок

Бурштинська міська бібліотека для дітей: понеділок – п’ятниця 9.00-18.00, обід 13.00-14.00, субота 10.00-16.00

вихідний день: неділя

Вигівська сільська бібліотека: вівторок – п’ятниця, неділя 14.00 – 18.00

Коментарі виключені.