Пошук
Архіви

ЗЕЛЕНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 27 лютого 2020 року

Кількість рад, що об`єдналися: 2 (Зеленська, Бистрецька сільські ради).

Площа громади: 482.2 км 2

Чисельність населення: 1915 осіб

Голова ТГ: Феркаляк Володимир Михайлович

Відділ освіти, культури, молоді та спорту: Маротчак Любов Миколаївна marotchak-lubov@i.ua

Бібліотекар Зеленської сільської бібліотеки: Шкрібляк Галина Юріївна

Верховинщина – це вражаючі гірські ландшафти, чисте повітря, яке дають віковічні смереки, цікава етнографія, надзвичайно багата своїм народним мистецтвом, яке віддзеркалює душу, побут, традиції та цінності її мешканців.

Своєрідним об’єктом культу для гуцулів є Чорногора – це найвище пасмо Українських Карпат, південно-східні схили якого розташовані на території Зеленської ТГ. Саме тут знаходиться одна із перлин Чорногірського хребта, третя за висотою вершина – гора Піп Іван та колишня астрономічна й метеорологічна обсерваторія Білий Слон. Живописність Чорногори обумовлюється справжнім альпійським рель’єфом, багатим унікальним біологічним різноманіттям. У червні на цих вершинах можна побачити цвітіння дивовижної і рідкісної квітки, яку гуцули називають шовковою косицею – едельвейс.

Село Зелене, яке є адміністративним центром громади, займає найбільшу територію у Верховинському районі. Розташоване на висоті 800 м над рівнем моря на берегах річки норовливого Чорного Черемошу. Вище за течією знаходиться село Явірник, нижче – Топільче, на притоках річки – села Бистрець та Дземброня. Села громади належить до прикордонних населених пунктів України. Південна частина території Зеленської сільської ради межує із Румунією.

Значна частина території громади зайнята лісовими насадженнями та полонинами, угідь сільськогосподарського призначення мало.

До послуг жителів громади амбулаторія загальної практики сімейної медицини (с. Зелене), та фельдшерсько-акушерські пункти в селах Явірник, Дземброня та Бистрець.

Навчання дітей ТГ здійснюється трьома закладами освіти – Явірницька початкова школа, Бистрецька гімназія та Зеленський ліцей.

У межах Зеленської громади працює 4 бібліотеки. Зеленська сільська бібліотека, яка виконує функції центральної, має дворівневе реконструйоване приміщення в гуцульському стилі і є сучасним інформаційним та соціокультурним центром громади. Інші сільські книгозбірні діють як окремі структурні одиниці. Книжковий фонд книгозбірні села Зелене становить майже 10 тис. примірників, її читачами є більше півтисячі мешканців села. Пріоритетним напрямком роботи книгозбірні є краєзнавчий туризм. Організована інформаційна зона, краєзнавчий куточок «Моє село, жива моя історія» та постійно діюча виставка «Гуцульщино моя славна, гори й полонини», яка висвітлює життя і побут гуцулів у давні часи, цікаві експонати декоративно-ужиткового мистецтва, чоловічий та жіночий одяг, господарський реманент. На другому поверсі – дитяче книжково-іграшкове царство.

При Зеленській бібліотеці уже багато років успішно працює клуб «Веселкова краса вишиванки».

Дедалі ширшого значення для місцевої громади набуває взаємодія туризму і бібліотек, оскільки дозволяє вирішити низку важливих завдань, зокрема, виконати навчально-просвітницьку і виховну функцію; забезпечити дозвіллєві та рекреаційні потреби населення; сприяти розвитку туристичного бізнесу і залученню інвестицій у розвиток регіону. Значна частина заходів, які відбуваються у бібліотеках громади проходить під гаслами «Туризм – майбутнє нашого села», «Зеленому туризму – зелену вулицю».

Графік роботи:

бібліотека с. Зелене 10.00 – 19.00, обід 14.00-15.00 (повна ставка)

бібліотеки сіл Бистрець, Топільче, Явірник 10.00-17.30 (0,5 ставки)

Вихідний день: неділя, понеділок

Коментарі виключені.