Пошук
Архіви

ВЕРХОВИНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 12 червня 2020 року.

Кількість рад, що об`єдналися: 11 (Верховинська, Буковецька, Верхньоясенівська, Голівська, Замагірська, Ільцівська, Красниківська, Красноїльська, Кривопільська, Криворівнянська, Перехресненська).

Площа громади: 407.2 км 2

Чисельність населення: 19845 осіб

Голова ОТГ: Мицканюк Василь Миколайович

Відділ культури: Коломийчук Оксана Миколаївна kultura_verkh@і.ua

Директор Верховинської публічної бібліотеки: Валігурська Ганна Степанівна

Верховинщина. Тут стрімко несе свої кришталеві, крижані води Чорний Черемош та шумлять смарагдові шати споконвічних смерек. Тут ви поринете в загадковий світ стародавніх переказів, мольфарів, чугайстрів та гіпнотичної національної музики, відчуєте справжню гуцульську автентичність. Тут з покоління в покоління передаються спосіб життя та побутові традиції, створюються унікальні витвори декоративно-ужиткового мистецтва.

З Верховини починаються безліч туристичних маршрутів навколишніми горами. Серед пішохідних маршрутів є ті, що підходять для початківців, і ті, які обирають досвідчені мандрівники. (Див. сайт ОУНБ ім. І. Франка, розділ «Туристу на замітку»)

Верховину називають гуцульською столицею Карпатського краю. Селище є адміністративним центром громади, належить до найвищих гірських населених пунктів України, адже розташоване на висоті 620 м над рівнем моря, на березі річки Чорний Черемош, за 150 км від Івано-Франківська.

Одним із перспективних напрямків соціально-економічного розвитку громади є туризм, в т. ч. зелений. Цей куточок багатий на природні, архітектурні, культурні та історичні пам’ятки. Мандрівників манить самобутність краю, його автентика, дивовижна природна краса. Тут можна не тільки насолодитися гарними краєвидами та активно відпочити, а й доторкнутися до таємничої гуцульської культури, відвідавши унікальні музеї:

гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів Романа Кумлика,

хату-музей кінофільму «Тіні забутих предків»,

гуцульської магії,

ліжникарства,

«Гуцульщина»,

– гуцульського побуту та мистецтва «У трембітаря» та інші.

До складу громади входить відоме на всю Україну село Криворівня. Саме тут любили відпочивати Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Гнат Хоткевич, Михайло Грушевський, Костянтин Станіславський, Василь Стефаник. Саме тут Михайло Коцюбинський написав свою повість «Тіні Забутих предків», а згодом саме тут знімав однойменну легендарну стрічку не менш геніальний режисер Сергій Параджанов.

Промисловий комплекс громади складають в основному підприємства деревообробної галузі. Славиться своєю продукцією і ТОВ «Верховинка», що займається виробництвом карпатських фіто чаїв, цикорію.

До послуг мешканців ТГ – КНП «Верховинський центр первинної медико-санітарної допомоги», амбулаторія загальної практики сімейної медицини та 15 пунктів охорони здоров’я.

У громаді функціонують 22 навчальні заклади, в тому числі 5 гімназій, 9 ліцеїв, 7 початкових шкіл а також діє Центр дитячої та юнацької творчості.

Бібліотечне обслуговування мешканців здійснює публічна бібліотека Верховинської селищної ради, яка має 19 філій.

Бібліотеки беруть активну участь у соціокультурному житті громади. Тісно співпрацюючи з клубами, навчальними закладами, громадськими організаціями, працівники книгозбірень організовують та долучаються до проведення різноманітних урочистостей і свят. Практично у кожній читальні діють краєзнавчі та фольклорно-етнографічні куточки, які знайомлять відвідувачів із життям та побутом гуцулів, їх традиціями, звичаями, обрядами. Незмінним місцем зустрічі письменників та творчої інтелігенції краю стала літературно-мистецька світлиця «Клич до гір», що діє при бібліотеці-філії с. Криворівня. Краєзнавчий клуб «Трембіта» функціонує у бібліотеці села Кривопілля.

Значна увага в роботі бібліотек громади приділяється національно-патріотичному вихованню підростаючого покоління, утвердженню його стійкої активної громадянської позиції, пропагуванню здорового способу життя серед молоді.

Пріоритетним напрямком роботи книгозбірень ТГ є позиціонування туризму та літератури з відродження історико-культурної спадщини регіону.

Всі бібліотеки є активними учасниками обласного фестивалю – народного гуцульського дійства «Полонинське літо».

У Публічній бібліотеці Верховинської селищної ради є 10 комп’ютерів, Wi-Fi. Бібліотеки сіл Красноїлля та Красник комп`ютеризовано та підключено до мережі Інтернет.

Діяльність Публічної бібліотеки та бібліотек-філій активно висвітлюється на facebook-сторінці.

Графік роботи:

Публічна бібліотека Верховинської селищної ради та філія для дітей ПБ: 9.00-18.00, обід: 13.00-14.00

Вихідні дні: субота, неділя.

Бібліотеки-філії сіл Замагора, Красноїлля, Кривопілля, Криворівня: 10.00-19.00, обід: 14.00-15.00 (повна ставка)

Бібліотеки-філії сіл Голови, Ільці, Рівня: 11.00-18.00, обід: 14.00-15.00 (0,75 ставки)

Бібліотеки-філії сіл Бережниця, Буковець, Верхній Ясенів, Віпче, Волова, Красник, Перехресне, Синиці, Черетів, Чорна Річка, Шкірівський Грунь: 12.00-16.00 (0,5 ставки)

Вихідні дні: неділя, понеділок.

Коментарі виключені.