Пошук
Архіви

БІЛЬШІВЦІВСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Громада створена: 18 грудня 2016 р.

Кількість рад, що об`єдналися: 10 (Більшівцівська селищна, Дитятинська, Жалиборівська, Кінашівська, Кукільницька, Курівська, Нараївська, Новоскоморохівська, Подільська, Яблунівська, сільські ради), 15 сіл.

Площа громади: 152.4 км 2

Чисельність населення: 7673 осіб

Голова ОТГ: Саноцький Василь Павлович

Відділу освіти, охорони здоров`я, культури, молоді та спорту, туризму та зовнішніх зв’язків: Крупа Лідія Федорівна vobilotg2017@ukr.net

Завідувач Більшівцівської селищної бібліотеки: Бандура Ольга Романівна

Містечко Більшівці – адміністративний центр Більшівцівської селищної громади, розташоване між річками Нараївкою і Гнилою Липою — лівою притокою Дністра. Перша згадка про селище в галицьких міських документах датується 1404 роком. У Більшівцях знаходиться санктуарій Матері Божої Цариці Мируодна з найвизначніших пам’яток пізньобарокової сакральної архітектури XVII ст. на теренах Західної України, монастир отців-кармелітів, який у XIX ст. був одним із найбільших у Галичині, церква Різдва Христового (1905р.), садиба-палац Кшешуновичів (1927-29рр), ратуша 1932р.

Більшівцівська селищна територіальна громада компактна, найбільш віддалене від центру громади село Дитятин (15 км), найближче с. Слобідка-Більшівцівська (3 км). Громади-сусіди: Дубовецька сільська територіальна громада, Галицька міська територіальна громада, Бурштинська міська територіальна громада.

Економіка ТГ має аграрну спеціалізацію. В структурі виробництва на території Більшівцівської громади переважають підприємства малого та середнього бізнесу: сільськогосподарські (з прісноводного рибництва та виробництва м’яса), 40 закладів торгівлі, місцевий ринок, 3 столярних цехи, 2 пилорами, 2 цехи з виробництва бетонних виробів, 2 аптеки, 1 ветаптека, пункт з прийому вторсировини. Є відділення Нової Пошти та Укрпошти. У 2016 р. селище стало лідером Прикарпаття із роздільного збору сміття для повторної переробки.

На території громади функціонують 6 закладів загальної середньої освiти, один дошкільний заклад та одна школа мистецтв. Серед закладів загальної середньої освiти функціонує 2 ліцеї та 4 гімназії.

Більшівцівський ліцей у 2017 р. став одним із перших навчальних закладів Івано-Франківщини, який отримала статус опорного з 4 філіями (Яблунівською Староскоморохівською, Хохонівською та Нараївською початковими школами). Для підвезення учнів до опорного навчального закладу закуплено 3 автобуси.

Медичну допомогу жителям громади надають 2 комунальних некомерційних підприємства — КНП Більшівцівська міська лікарня та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Крім того безпосередньо на місцях у ФАПах сіл Нараївка, Курів, Жалибори, Кукільники, Дитятин, Загір’я-Кукільницьке, Нові Скоморохи та Яблунів надається первинна медична допомога 7 фельдшерами та медичними сестрами.

У Більшівцівській ТГ налічується 30 закладів культури: 5 будинків культури, 10 клубів, 15 бібліотек. Бібліотеки діють як окремі структурні одиниці.

Завідувач Більшівцівської селищної бібліотеки (Бандура О. Р.) брала участь у розробці Стратегії сталого розвитку громади на 2018-2026 рр., в яку включені пункти про розвиток бібліотек: капітальний ремонт селищної книгозбірні, створення на базі бібліотек центрів надання інформаційних послуг та умов для розвитку можливостей творчої молоді та дітей.

Близько 3 тис. користувачів обслуговують книгозбірні. Відвідування становить більше 15 тис. на рік. Мешканці ТГ мають змогу користуватися інформаційно-документним ресурсом, який нараховує більше 125 тис. прим. документів. У Більшівцівській бібліотеці є 3 комп`ютери.

В кожній бібліотеці діють консультаційні пункти регіональної інформації, в яких можна ознайомитися з документами та опублікованими і неопублікованими матеріалами селищної ради ТГ, офіційною законодавчою інформацією з різноманітних питань повсякденного життя.

Просвітницька діяльність є одним із важливих напрямків роботи бібліотек громади. В тісній співпраці з клубами проводяться заходи відповідно до Календаря знаменних і пам’ятних дат, політичних та знакових подій в житті України чи громади.

Створені стендові інформаційні зони, присвячені воїнам АТО, які загинули, захищаючи рідний край, і тим, які і зараз продовжують боротьбу на Сході України.

Краєзнавство – пріоритетний напрям діяльності. Пошукова робота, систематизація та оформлення альбомів, тематичних тек з історії сіл, творчості відомих людей. Створені краєзнавчі та народознавчі куточки, які експонують декоративно-ужиткове мистецтво сіл.

Працівники бібліотек беруть активну участь у співочому гурті громади «Україночка», який є учасником фестивалів та свят села. Бібліотеки брали участь у фестивалях громад, який проходили на базі Старобогородчанської ОТГ та «Пісні Опілля» у м. Рогатин.

На базі бібліотеки с-ща Більшівці реалізовується проект благодійного фонду «Карітас» греко-католицької церкви «Активація громад у наданні послуг для дітей і молоді з інвалідністю».

У бібліотеках сіл Нараївка та Слобідка-Більшівцівська проведений ремонт за кошти ТГ. Інші бібліотеки потребують ремонту. Не опалюються.

Графік роботи:

Бібліотека с-ща Більшівці: 10.00 – 19.00 (повна ставка)

вихідні дні: неділя, понеділок

Бібліотеки сіл Кінашів, Нараївка, Жалибори: 11.00 – 18.00 (0,75 ставки)

вихідні дні: понеділок, субота

Бібліотеки сіл Загір`я, Кукільники, Нові Скоморохи, Слобідка-Більшівцівська, Хохонів: 13.00 – 18.00 (0,5 ставки)

вихідні дні: понеділок, середа, субота

 

Коментарі виключені.