Пошук
Архіви

СТАРОБОГОРОДЧАНСЬКА ОТГ

Створена:      25 жовтня 2015 р.

Кількість рад, що об’єдналися:   2 (Нивочинська та Старобогородчанська сільські ради), 5 сіл

Площа громади: 84,33 кв. км.

Чисельність населення: 6120 осіб

Голова ТГ: Петришин Володимир Ярославович

Відділ освіти, соціального захисту населення, культури, молоді та спорту: Близнюк Ольга Іванівна osvita.st.bogorodchanu@gmail.com

Директор Старобогородчанської публічної бібліотеки:

Лисишин Світлана Йосипівна

Територія громади – це мальовничі краєвиди, щедрі ліси та гарні землі, багата і різноманітна природа. Любителів тихого полювання приваблюють поїздки до лісу за грибами, чорницею і лісовою суницею, які літом «годують» мешканців та гостей села.

На території громади розташований Богородчанський молокозавод; ТзОВ «Сонячна електростанція Богородчанська-1», комунальні підприємства, які займаються лісозаготівлею, вантажним автомобільним транспортом, збиранням безпечних відходів, заклади торгівлі, дрібний бізнес.

Функціонують: ліцей, 2 гімназії, 2 початкові школи, Старобогородчанський ДНЗ “Джерельце”, 1 амбулаторія загальної практики сімейної медицини та 4 ФАПи.

В кожному селі є церква, пам’ятники загиблим у роки Другої світової війни, символічні могили січовим стрільцям.

Села мають свою історію, традиції, звичаї, легенди і перекази, які передаються від покоління до покоління. Тут живуть люди, які займаються вишиванням, плетінням капелюхів з трави – сітника, столярством, виготовленням дитячих колясок, вікон, дверей, меблів, випіканням короваїв.

2019 року ТГ стала базою для проведення Фестивалю Громад, який проводився з метою поширення кращих практик розвитку ТГ, культурного обміну та налагодження співпраці. Участь у фестивалі взяли делегації із 10 громад області – партнерів Програми DOBRE:

В ТГ створена Старобогородчанська публічна бібліотека (14.02.2017 р.) з філіями в селах Гринівка, Лесівка, Нивочин, Скобичівка.

Інформаційно-документний ресурс складає 52294 прим. видань, якими користуються 2500 користувачів. Кількість відвідувань бібліотек складає більше 20 тис. на рік.

У тісній співпраці з будинком культури та клубами проводиться просвітницька діяльність, організація дозвілля мешканців ТГ, задоволення професійних та довідкових потреб.

Щорічно організовуються заходи, присвячені: національно-патріотичному вихованню (патріотичні бесіди, вікторини, інформаційні хвилинки та виставки-перегляди літератури до річниці бою під Крутами, до Днів Злуки, пам’яті Героїв Небесної Сотні, Пам’яті та примирення, Конституції, Незалежності, Голодомору та інші; популяризації екологічних та правових знань, формуванню здорового способу життя (години екології «Сортуй сміття – допомагай природі», інформаційні коктейлі «Ти палиш, а світ задихається», ігри-тренінги «Хочеш бути здоровим – будь ним», екскурсії у світ лікарських рослин «Ми даємо хворобам бій»), правові лабіринти «Не спіткнись у виборі шляху», уроки-застереження «Злочин і покарання», віртуальні мандрівки «Що ти знаєш про свої права?» та ін.

Бібліотеки кожного року відзначають пам’ятні та ювілейні дати письменників і митців краю, обрядові та релігійні свята.

Краєзнавчий напрям діяльності – один з пріоритетних. Кожна установа створила портфоліо «Народні таланти нашого села».

Активною була участь бібліотек у фестивалях: Громад, який вперше відбувся на базі Старобогородчанської ТГ (2019 р.), на якому вони представляли виставку сільських умільців з проведенням майстер-класу, районному фестивалі «Бойківська ватра», «Забута пісня рідного краю», святкуванні річниці будинку культури в селі Старі Богородчани та святах сіл.

Впродовж літа діє акція «З книгою на лавці».

Працівники бібліотек сіл Гринівка, Лесівка, Скобичівка працюють з 10.00 до 14.00 ще у шкільних бібліотеках.

Бібліотеки потребують ремонту. Всі установи опалюються. У бібліотеках сіл Старі Богородчани та Нивочин є комп`ютери (відповідно: 3 і 2 + копіювальна техніка) з підключенням до мережі Інтернет.

Графік роботи:

10.00 – 19.00, обід  14.00 – 15.00 (повна ставка)

бібліотека с. Лесівка – 0,5 ставки

Вихідний день:

бібліотеки сіл Старі Богородчани та Нивочин – неділя, понеділок

бібліотеки сіл Гринівка, Лесівка, Скобичівка – субота, неділя

 

 

 

 

Коментарі виключені.