Пошук
Архіви

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПЛАНУВАННЯ РОБОТИ БІБЛІОТЕК ОБЛАСТІ на 2020 рік

ПРОПОНУЄМО ЗВЕРНУТИ УВАГУ на:

–       Роль бібліотек як інформаційних майданчиків для підтримки просування реформи місцевого самоврядування та бібліотекарів як її комунікаторів

Працівники книгозбірень мають вийти із зони власного комфорту, подолати шаблонне мислення і світосприйняття, навчитися взаємодіяти з різними видами ЗМІ – друковані газети, телебачення, радіо, інтернет (інформаційні портали, електронні видання, соціальні мережі) та ефективно інформувати громаду про процес децентралізації в області та в Україні.

Така співпраця допоможе фахівцям бібліотечних закладів взяти у свої скарбнички досвід громадських активістів (соціальних аніматорів), які реалізовують цікаві, корисні та дієві ініціативи, які сприяють розвитку громад.

Активізація написання публікацій бібліотекарями сприятиме покращенню іміджу і зростанню авторитету бібліотек у громаді, розумінню й сприйняттю їх нової ролі в децентралізаційних процесах.

–       Трансформацію бібліотек в центри місцевої активності

Бібліотечні працівники мають стати громадськими активістами або тісно співпрацювати з ними, щоб активізувати мешканців громади для вирішення місцевих проблем. В бібліотеках є пристосоване і оснащене приміщення, є розуміння важливості своєї місії, працівники мають професійні знання та навички і можуть ефективно діяти задля розвитку та позитивних змін в ОТГ.

Така діяльність дозволить перетворити книгозбірні на центри розвитку активності. Адже жодна ініціатива, навіть найкреативніша, сама себе не реалізувала. В таких закладах люди і навчаються, і отримують необхідну інформацію, і відпочивають. І коли люди усвідомлять те, чим вони володіють, зрозуміють свою відповідальність за майбутнє своєї землі, дітей, і зрозуміють, що зможуть впливати на це – вони розкривають свій потенціал.

Об`єднувати свої зусилля можна навколо вирішення різноманітних проблем своїх населених пунктів, залучивши до цієї роботи громадськість та владу – партнерство заради спільної мети. Такі суспільні ініціативи бібліотеки швидко знайдуть однодумців серед громади, а сам заклад отримає високий відсоток довіри. ОТГ потребують таких локальних активістів, які розуміють ціль реформи і вміють її використовувати на благо громади шляхом реалізації соціокультурних заходів на місцях.

Бібліотеки мають підтримувати одну з основних цінностей бібліотечної справи – сталий розвиток.

–       Оновлення бібліотечних послуг

Більшість населення звикла до стереотипу, що бібліотека – це заклад, де видаються книги. Проте час не стоїть на місці й змушує книгозбірні змінювати, трансформувати свої основні функції, перш за все, з урахуванням інформаційних запитів та інтересів користувачів. Сьогодні це вже неможливо без пошуку і впровадження нових форм обслуговування, новітніх комунікаційних технологій, що забезпечують доступ до світових інформаційних ресурсів.

Якщо ініціатива зміни парадигми бібліотечного обслуговування йде від громадськості, є позитивна перспектива – бібліотека буде потрібною громаді. Важливо не залишатися осторонь процесів, які стосуються книгозбірні.

До книгозбірень приходять люди різного віку, статі, походження, з різною освітою, щоб знайти інформацію, скористатися новими послугами та отримати нові знання. Бібліотеки забезпечують вільний доступ до комп’ютерів та інтернету, навчають користуватися новітніми технологіями, у т. ч. й соціально вразливі верстви населення.

Книгозбірні надають послуги, які допомагають вирішувати різні питання членів громади. Вони можуть стати посередниками у спілкуванні з владою, отриманні довідок, юридичних консультацій, вторинної юридичної допомоги, у сплаті комунальних послуг, оформленні субсидій, реєстрації на ЗНО, пошуку роботи, складанні резюме, відкритті власної справи, онлайн-запису до лікаря, замовленні товарів тощо.

Працівникам бібліотек необхідно активно включитися у розбудову майбутнього громади. Більшість фахівців добре знають ніші, які до цих пір залишилися ще незайманими в ОТГ і тому є нагальна потреба взяти на себе такі навантаження і ще раз довести свою необхідність. Це може бути популяризація громади через свої сайти, блоги, сторінки в соцмережах, допомога в розбудові туристичного та етнотуристичного майбутнього, проведення громадських обговорень, зустрічей з виборцями, соціологічних опитувань, ін. Бібліотекарі мають бути помічниками голів ОТГ та сільських

старост.

Опитування свідчать, що мешканці громад хочуть зручного, комфортного і доступного простору для проведення різноманітних заходів: зустрічей та дискусій з цікавими людьми, камерних концертів живої музики, перегляду фільмів, проведення інтелектуальних та розважальних ігор, майстер-класів, мистецьких виставок та навчань для різних вікових категорій, які сприятимуть особистісному розвитку.

Ще раз зосередимо вашу увагу на тому, що може користувачам запропонувати сучасна бібліотека на додачу до читання книжок, газет і журналів. Крім курсів комп’ютерної грамотності, на базі бібліотек можуть працювати громадські приймальні, де малозахищені верстви населення отримують безкоштовну правову допомогу. Прийоми здійснюють співробітники відділів юстиції, соціальних служб та центру зайнятості. Працівник бібліотеки може надавати послуги задля розвитку власного бізнесу через Інтернет (продати/купити), з працевлаштування (оголошення про вакансії, як скласти резюме чи пройти співбесіду), замовлення квитків у будь-який кінець світу чи вивчення іноземних мов.

У бібліотеках можуть  проводитися ярмарки вакансій для безробітних, тренінги з основ комунікації, «Тайм- менеджмент для майбутніх лідерів», «Перший крок до мрії», «Секрети сімейного гаманця» у рамках «Бізнес- школи» та «Школи менеджменту» за підтримкою фахівців цих галузевих знань. Курси «Фінанасова грамотність» для молоді з основ підприємництва та бізнесу з тем, таких як «Гроші, ви звідки?», «Історія успіху мільйонерів», «Кредит та депозит: дві сторони однієї медалі», «Вдала рекламна кампанія – запорука успіху!» та ін.

Досить цікавою є послуга «бібліотечний етнотуризм» (створення туристичних маршрутів), яка дасть можливість проводити екскурсії та знайомити з принадами краю.

Заслуговує на увагу відкриття «Шкіл творчості» та майстер-класів при бібліотеках, наприклад, «Хенд-мейд – майстерня ексклюзивних речей», «Відкрий у собі талант», де навчають технікам декоративно-ужиткового мистецтва: в’язання, квілінгу, паперопластики, бісероплетіння, оригамі, конструювання, малювання, що сприяє активізації творчо-художніх навичок.

Зацікавить мешканців громади впровадження послуг з основ здоров`я та відкриття Школи здоров’я: «Пароль до довголіття», «Здоров’я понад усе», «Здорова та щаслива родина». Бібліотеки вже мають досвід запрошувати спеціалістів медичних установ для надання безкоштовних порад-консультацій. Можуть бути відкриті курси «Перша лікарська допомога», «Краса та здоров’я: манікюр, макіяж» чи «Школа здорового харчування» за підтримки спеціалістів ФАПів чи сімейних лікарів. І прикладів можна навести безліч.

При впровадженні нової послуги не забувайте її прорекламувати як в мережі Інтернет (на своїх сторінках), так і наочно за допомогою оголошення в книгозбірні чи анонсу в місцевих ЗМІ.

Хочеться, щоб бібліотеки виграли від об’єднання, а громада виграла від бібліотеки, що працює ефективно! Адже бібліотеки – це не тягар. Бібліотека – це можливості.

–       Підвищення стандартів якості молодіжної роботи

Якщо в громаді відсутній простір для зустрічей молоді, бібліотека може запропонувати свої приміщення для соціальної взаємодії. Але потрібно врахувати – все, що робиться для молоді, має відбуватися при її активній участі. Форми і методи роботи планувати лише після вивчення потреб і запитів цієї категорії користувачів і залучивши їх до організації і проведення. Навіть неформальну освіту для них потрібно розглядати у розрізі набуття навичок ефективності, підприємливості, громадянських компетентностей.

Молодь як цільова аудиторія має бути залучена до розробки та впровадження різноманітних ініціатив, в т.ч. соціальних.

Книгозбірні мають підтримувати молодіжні проекти та ініціативи, участь молоді в процесах децентралізації, розвиток молодіжних громадських організацій, клубів та центрів, волонтерство, змістовне дозвілля, інклюзивний розвиток для вразливих юнацьких груп. Така діяльність має розвивати відповідні навички у молодих людей.

А проблеми у сільської молоді різних населених пунктів приблизно одинакові: відсутність додаткових можливостей для розвитку та сомореалізації, ресурсів для втілення молодіжних проектів, брак молодіжних лідерів, обмеженість місць для спілкування.

Дуже важливо знайти шляхи подолання  відчуженості та замкненості молодих людей, відсутність мотивації, байдужості до життя своєї громади, страх того, що тебе не почують або не зрозуміють.

Пам`ятайте, що громади-учасниці ініціативи, які вестимуть активну роботу в напрямках захисту прав молоді та дітей, матимуть шанс в майбутньому отримати від ЮНІСЕФ спеціальний статус та відзнаку, що дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як в середині країни, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти.

Саме на часі бібліотеці заявити про себе як про установу, яка працює з людьми і для людей і стати своєрідним форпостом громади та запропонувати свої заходи у соціальному або інших напрямках, спрямованих на дітей та молодь (у т.ч. на найвразливіші групи).

–        Підвищення своєї професійної кваліфікації, участь у різноманітних семінарах і тренінгах

Сьогодні, як і в минулі роки, підготовлені кваліфіковані кадри вирішують дуже багато. Маємо навчитися приймати нестандартні рішення та оперативно реагувати на виклики сьогодення, щоб не було книгозбірень-архівів радянських книжок. Бібліотеки мають бути простором для творчості, дозвілля, центром неформальної освіти, різноманітних зустрічей.

Потрібно і надалі проводити SWOT-аналіз діяльності бібліотек, щоб чітко усвідомити свої сильні та слабкі сторони, можливості та загрози, проаналізувати свої прогалини у професійних знаннях та знайти можливості їх подолання. Є й інші методики для проведення аналізу сильних та слабких сторін (модель PESTLE, наприклад). На основі аналізу створюється стратегічне бачення подальшого розвитку.

І одним із шляхів проведення змін у діяльності бібліотеки буде поява нових послуг для мешканців громад, збільшення кількості партнерських відносин з різноманітними установами та організаціями, наша особиста участь в розвитку своїх ОТГ.

Головне – ми маємо бути професійно готові для вирішення проблем, бути ініціаторами творчих, нестандартних, креативних ідей.

 

При підготовці планів використовувати:

«Календар знаменних і пам`ятних дат»,

підготовлений Національною бібліотекою України ім. Ярослава Мудрого (сайт),

«Календар знаменних і пам`ятних дат Івано-Франківської області на 2020 рік»,

підготовлений ОУНБ ім. І. Франка (сайт).

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2020 рік

СІЧЕНЬ

1 – Новий рік

111 років від дня народження Степана Бандери (1909-1959), головного провідника ОУН, уродженця с. Старий Угринів Калуського району

65 років виповнюється Оксані Тебешевській (1955), громадській діячці Калущини, депутату Івано-Франківської обласної ради (фракція ВО «Свобода»), Заслуженому вчителю України, літератору, авторці багатьох публікацій літературно-краєзнавчого характеру, поетичних збірок, лауреату премії ім. М. Стельмаховича, районної премії імені Костянтини Малицької, літературної премії імені Мирона Утриска, обласної премії імені Марійки Підгірянки, уродженки с. Брошнів Рожнятівського району

2 – 100 років від дня народження Айзека Азімова (1920–1992), американського письменника-фантаста, вченого

3 – 125 років від дня народження Бориса Миколайовича Лятошинського (1895–1968), українського композитора, диригента, педагога, музично-громадського діяча

5 – 85 років від дня народження Миколи Даниловича Сома (1935–2013) українського поета, письменника

6Святвечір. Багата кутя

7Різдво Христове

95 років від дня народження Джералда Малколма Даррелла (1925–1995), англійського письменника і натураліста

885 років від дня народження Василя Андрійовича Симоненка (1935–1963), українського поета, журналіста, правозахисника

85 років від дня народження Елвіса Преслі (1935–1977), американського співака

9 – 130 років від дня народження Карела Чапека (1890–1938), чеського письменника

10 – 70 років від дня народження Василя Пилип’юка (1950-2017), фотохудожника, професора, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України, члена НСЖУ, уродженця с. Новоселиця Снятинського району

13Щедра кутя

120 років від дня народження Олександра Івановича Ковіньки (1900–1985), українського письменника

14Новий рік за старим стилем День Святителя Василя Великого

16 – 65 років виповнюється Богданові Томенчуку (1955), поету, публіцисту, лауреату премії ім. В. Чорновола, автору поетичних збірок «На паперті душі», «Сповідайтесь, мої тривоги», «Німі громи», «Місто героїв і понятих», «Сезон ненаписаних віршів», «Богом даний талант», «Постаті», нарису про В. Чорновола «Дзвонар» та «Він був пророком у своїй Вітчизні», директору Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, уродженцю с. Ценява Коломийського району

17 –75 років від дня народження Івана Федоровича Карабиця (1945–2002), українського композитора, диригента, педагога, музично-громадського діяча

80 років з часу заснування Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського (1940)

18Святвечір водохресний. Голодна кутя

19Богоявлення Господнє. Водохреще

20100 років від дня народження Федеріко Фелліні (1920–1993), італійського кінорежисера

21 – 175 років від дня народження Олени Антонівни Косач (1845–1927), української письменниці та громадської діячки

115 років від дня народження Ванди Львівни Василевської (1905–1964), польської та української письменниці, громадської діячки

115 років від дня народження Крістіана Діора (1905–1957), французького підприємця і модельєра одягу

22День Соборності України

25День Тетяни

26 – 165 років від дня народження Ганни Іванівни Павлик (1855–1928), громадсько-політичної діячки революційно-демократичного напряму в Галичині, письменниці

27Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/7 від 21.11.2005 р. Цього дня 1945 р. радянські війська звільнили в’язнів концтабору Освенцим

230 років від дня народження Петра Петровича Гулака-Артемовського (1790–1865) українського поета, перекладача, педагога, культурно-громадського діяча, літературознавця

160 років тому (1860) вийшов з друку повний «Кобзар» Т. Шевченка

28 – 100 років тому (1920) в Києві засновано Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка

100 років із дня смерті Панаса Мирного (Панаса Яковича Рудченко) (1849–1920), українського письменника

29День пам’яті Героїв Крут

160 років від дня народження Антона Павловича Чехова (1860–1904), російського письменника

30 – 120 років від дня народження Ісаака Осиповича Дунаєвського (1900–1955), російського і українського композитора

90 років від дня народження Всеволода Зіновійовича Нестайка (1930), українського письменника, драматурга, журналіста

31 – 85 років від дня народження Кендзабуро Ое (1935) японського письменника, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1994)

ЛЮТИЙ

2 – 175 років від дня народження Івана Пулюя (1845-1918), українського фізика, першовідкривача Х-променів, уродженця Тернопілля, на честь якого названо вулицю в м. Івано-Франківську

4Всесвітній день боротьби із захворюванням на рак. Відзначається щорічно з ініціативи ВОЗ

140 років від дня народження Климента Васильовича Квітки (1880–1953), українського музикознавця і фольклориста

6 – 125 років від дня народження Пола Брегга (1895–1976), американського дієтолога, піонера руху за здоровий спосіб життя у США

7 – 135 років від дня народження Люїса Сінклера (1885–1951), американського письменника, лауреата Нобелівської премії (1930)

8 – 90 років від дня народження Діани Гнатівни Петриненко (1930), української співачки і педагога

10 – 80 років тому (1940) у Кракові створено Революційний провід ОУН на чолі зі Степаном Бандерою

130 років від дня народження Бориса Леонідовича Пастернака (1890–1960), російського письменника, лауреата Нобелівської премії (1958)

11День безпечного Інтернету. Запроваджено з просвітницькою метою щодо відповідальнішого підходу до використання онлайнових технологій та мобільних телефонів, особливо серед дітей та молоді, в усьому світі. Відзначається щорічно з 2004 р. у другий вівторок лютого за ініціативою європейських некомерційних організацій. Сайт Дня безпечного Інтернету: http://www.saferinternetday.org.

350 років від дня народження Самійла Васильовича Величка (1670–1728), українського козацького літописця

12Собор трьох святителів — Василя Великого, Іоана Златоуста, Григорія Двоєслова

14День святого Валентина

15Стрітення Господнє

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 180/2004 від 11.02.2004 р.

120 років від дня народження Оксани Андріївни Петрусенко (справж. – Бородавкіна) (1900–1940), української співачки

20День Героїв Небесної Сотні. Встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення та гідного вшанування подвигу Героїв, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи європейське майбутнє України

Всесвітній день соціальної справедливості Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/10 від 18.12.2007 р. В Україні відзначається згідно з Указом Президента України №1021/2001 від 04.11.2011 р.

115 років від дня народження Уласа Олексійовича Самчука [справж. – Данильчук (1905-1987)], українського письменника, журналіста і публіциста (Канада)

21Міжнародний день рідної мови. Проголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, відзначається щорічно з 2000 р.

95 років від дня народження Ігоря Наумовича Шамо (1925–1982), українського композитора

140 років від дня народження Осипа Васильовича Турянського (1880–1933), українського письменника й літературного критика, який деякий час вчителював в Рогатині та Тлумачі, автора повісті „Поза межами болю”

23 – 335 років від дня народження Георга Фрідріха Генделя (1685–1759), німецького композитора

24 – 155 років від дня народження Івана Львовича Липи (1865–1923), українського письменника і громадсько-культурного діяча, лікаря

25 – 160 років від дня народження Володимира Григоровича Барвінського (1850–1883), українського письменника, публіциста, видавця, громадсько-культурного діяча, юриста

27 – 110 років від дня народження Федора Михайловича Потушняка (1910–1960), українського письменника, етнографа, археолога, педагога

28 – 130 років від дня народження Осипа Йосафатовича Сорохтея (1890–1941), українського живописця і графіка, карикатуриста та педагога, січового стрільця. Похований в м. Івано-Франківську

БЕРЕЗЕНЬ

1 – 120 років від дня народження Федора Михайловича Малицького (1900–1988), українського поета і прозаїка

210 років від дня народження Фредеріка Шопена (1810–1849), польського піаніста та композитора

575 років від дня народження Сандро Ботічеллі (1445–1510), італійського живописця

3Всесвітній день письменника. Відзначається згідно з рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, який відбувся 12–18 січня 1986 р.

4 – 150 років від дня народження Євгена Оскаровича Патона (1870–1953), українського вченого, фахівця в галузі мостобудування та електрозварювання

205 років від дня народження Михайла Михайловича Вербицького (1815–1870), українського композитора, хорового диригента, священика

6 – 545 років від дня народження Мікеланджело Буонарроті (1475–1564), італійського скульптора, живописця, архітектора і поета культури Пізнього Відродження

90 років від дня народження Павла Добрянського (1930-2011), письменника-гумориста, члена Національної спілки письменників України, лауреата літературної премії імені Василя Стефаника, Івано-Франківської міської премії імені Івана Франка, уродженця Вінничини, багатолітнього голови обласної письменницької організації. Похований в м. Івано-Франківську

75 річчя заснування обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки (1945)

7 – 60 років від дня народження Світлани Олегівни Талан (1960), української письменниці

8Міжнародний день жінки і миру. Відзначається щорічно згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН A/RES/32/142 від 16.12.1977 р.

60 років виповнюється Ользі Слоньовській (1960), українській поетесі, педагогу, літературознавцю, члену Національної спілки письменників України, професору Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, автору низки поетичних збірок і романів, монографії «Слід невловимого Протея», підручників з української літератури та ін., лауреата обласної премії ім. В. Стефаника, уродженки с. Ценяви Коломийського району

9 – День народження Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861), українського поета, художника, мислителя

890 років від дня народження Кирила Туровського (1130–бл.1182), культурного діяча Київської Русі

10 – День пам’яті Тараса Шевченка

155 років від дня (1865) першого публічного виконання Гімну України «Ще не вмерла України…» під час першого на Західній Україні (у Перемишлі) Шевченківського концерту

12 – 95 років від дня народження Гаррі Гаррісона (1925–2012), американського письменника-фантаста

13 – 60 років виповнюється Юрію Андруховичу (1960), відомому українському письменнику, поету, прозаїку, перекладачу, есеїсту, літературознавцю, уродженцю м. Івано-Франківська

15Всесвітній день захисту прав споживача. Відзначається щорічно з 1983 р. під егідою Всесвітньої організації союзів споживачів (CI)

85 років від дня народження Романа Коритка (1935), львівського письменника, краєзнавця, члена НСПУ, лауреата літературної премії ім. братів Лепких та премії ім. Ірини Вільде, обласної краєзнавчої премії ім. Є.Паранюка, автора численних книг з історії сіл Опілля та історичних романів, родом з с. Черче Рогатинського району

1990 років від дня народження Ліни Василівни Костенко (1930), української поетеси, громадської діячки

125 років від дня народження Максима Тадейовича Рильського (1895–1964), українського поета і громадського діяча

20Міжнародний день щастя. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/281 від 12.07.2012 р.

21Всесвітній день поезії. Відзначається щорічно відповідно до резолюції 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО від 15.11.1999 р.

Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/149 від 29.02.2012 р.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2142 (ХХІ) від 26.10.1966 р.

Міжнародний день лісів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/67/200 від 14.02.2013 р.

125 років від дня народження Леоніда Йосиповича Утьосова [справж. – Лазар Вайсбейн (1895–1982)], артиста естради, кіноактора

22Всесвітній день водних ресурсів. Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/47/193 від 22.12.1992 р.

День сорока Севастійських мучеників (Сорок мучеників)

24Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. Відзначається щорічно з 1882 р. від дня, коли доктор Р. Кох оголосив, що виявив туберкульозну бацилу. В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 290/2002 від 22.03.2002 р.

Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/196 від 03.03.2011 р.

120 років від дня народження Івана Семеновича Козловського (1900–1993), українського і російського співака

25Міжнародний день солідарності із жертвами рабства та трансатлантичної работоргівлі Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/122 від 17.12. 2007 р.

День Служби безпеки України (СБУ)

200 років від дня народження Анни Бронте (1820—1849), англійської письменниці, поетеси

110 років від дня народження Марка Боєслава (Михайла Дяченка) (1910-1952), поета, журналіста, активного учасника національно-визвольних змагань ОУН-УПА, родом з с. Боднарова Калуського району

26День Національної гвардії України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 148/215 від 18.03.2015 р.

27Міжнародний день театру. Відзначається щорічно з 1962 р. відповідно до рішення ІХ Конгресу Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО

28 – 150 років від дня народження Юліана Олександровича Бачинського (1870–1940), українського письменника, журналіста, публіциста, редактора, історика, громадсько-політичного діяча

95 років від дня народження Дмитра Михайловича Гнатюка (1925-2016), українського співака, режисера, педагога

31 – 85 років від дня народження Галини Леонідівни Гордасевич (1935–2001), української поетеси, прозаїка

335 років від дня народження Йогана Себастьяна Баха (1685–1750), німецького композитора.

КВІТЕНЬ

1Міжнародний день птахів. Відзначається щорічно з 1906 р. від дня підписання Міжнародної конвенції про охорону птахів

День сміху. Неофіційне свято. Відзначається за традицією

85 років від дня народження Вадима Дмитровича Крищенка (1935), українського поета, пісняра

145 років від дня народження Едгара Воллеса (1875–1932), англійського письменника, одного з творців жанру «трилер»

2Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/62/139 від 21.01.2008 р.

180 років від дня народження Еміля Золя (1840—1902), французького письменника

215 років від дня народження Ганса Крістіана Андерсена (1805–1875), данського письменника, поета, драматурга і казкаря

4Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/97 від 08.12.2005 р.

5 – 310 років тому (1710) Пилипа Орлика обрано гетьманом України

6 – 50 років від дня народження Ірини Миколаївни Білик (1970), української естрадної співачки

7Всесвітній день здоров’я. Відзначається щорічно в день набуття чинності Статуту ВООЗ WHA /A.2/ Res.35, 1948 р.

9 – 85 років від дня народження Тамари Опанасівни Коломієць (1935), української поетеси

11Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Відзначається щорічно за ініціативою ООН у день, коли в’язні концтабору Бухенвальд почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців

75 років від дня визволення (1945) в’язнів Бухенвальда

12Вербна неділя

Міжнародний день польоту людини в космос. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/271 (пр. рез. A/65/L.67) від 07.04.2011 р.

Всесвітній день авіації і космонавтики. Відзначається щорічно за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ)

85 років від дня народження Мирослава Володимировича Поповича (1930-2018), українського вченого-філософа, громадського діяча

13 – 80 років від дня народження Жана Марі Гюстава Ле Клезіо (1940), французького письменника, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (2008)

14 – 75 років від дня народження Сергія Сергійовича Дяченка (1945), українського письменника

18Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Відзначається щорічно з 1984 р., заснований Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’яток і визначних місць (ІКОМОС) при ЮНЕСКО

День пам’яток історії та культури. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1062/99 від 23.08.1999 р.

День довкілля. Відзначається відповідно до Указу Президента України № 855/98 від 06.08.1998 р. щорічно у третю суботу

120 років від дня народження Юрія Андрійовича Шкрумеляка (1895–1965), українського поета, журналіста, перекладача, автора творів про визвольні змагання УСС-УГА, родом з Ланчина Надвірнянського району

19Воскресіння Христове

22Міжнародний день Матері-Землі. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/63/278 від 22.04.2009 р.

23Всесвітній день книги та авторського права. Відзначається щорічно відповідно до рішення 28-ї сесії Генеральної конфе ренції ЮНЕСКО від 15.11.1995 р.

100 років від дня народження Григорія Михайловича Тютюнника (1920–1961), українського письменника

24 – 100 років від дня народження Дмитра Григоровича Білоуса (1920–2004), українського поета, перекладача і критика

175 років від дня народження Карла-Фрідріха Георга Шпіттелера (1845–1924), швейцарського поета, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1919)

26День Чорнобильської трагедії (1986)

Міжнародний день інтелектуальної власності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), ухваленого у вересні 2000 р.

130 років від дня народження Миколи Костянтиновича Зерова (1890–1937), українського поета, літературознавця, перекладача, педагога

85 років від дня народження Станіслава Володимировича Тельнюка (1935–1990), українського письменника, літературного критика, редактора, перекладача

28Всесвітній день споріднених міст

Всесвітній день охорони праці. Відзначається щорічно з 2003 р. з ініціативи Міжнародної організації праці (МОП). В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 685/06 від 18.08.2006 р.

29 – День пам’яті жертв застосування хімічної зброї. Відзначається щорічно відповідно до рішення 10-ї сесії Конференції держав – учасниць Організації заборони хімічної зброї C-10/5 від 11.11.2005 р.

Міжнародний день танцю. Відзначається з 1982 р. за рішенням Міжнародного комітету танцю при Міжнародному інституті театру ЮНЕСКО

30Міжнародний день джазу. Відзначається щорічно відповідно до ініціативи ЮНЕСКО з листопада 2011 р.

ТРАВЕНЬ

1 – День міжнародної солідарності трудящих. Відзначається щорічно відповідно до рішення конгресу ІІ Інтернаціоналу 14–21 липня 1889 р. (Париж).

80 років від дня відкриття Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею (1940)

75 років від дня народження Василя Івановича Зінкевича (1945), українського естрадного співака

3Всесвітній день свободи преси. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/DEС/48/432 від 20.12.1993 р.

День Сонця. Відзначається щорічно з 1994 р. з ініціативи Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ)

5Міжнародний день акушерства. Неофіційне свято. Відзначається щорічно з 1987 р. за пропозицією Міжнародної конфедерації акушерок

120 років від дня народження Юрія Івановича Липи (1900–1944), українського письменника

6День Великомученика Юрія (Георгія) Побідоносця

110 років із дня смерті Бориса Дмитровича Грінченка (1863–1910), українського письменника, фольклориста, мовознавця, пе­рекладача, критика, редактора, видавця, бібліографа, громадського та освітнього діяча

155 років від дня народження Зігмунда Фрейда (1865–1939), австрійського психолога, засновника психоаналізу

7День міста Івано-Франківська

180 років від дня народження Петра Ілліча Чайковського (1840–1893), російського композитора і диригента

8–9 – Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Відзначаються щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/59/26 від 22.11.2004 р.

8 – Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Відзначається щорічно в день народження Анрі Дюнана (1828–1910), засновника Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

140 років із дня смерті Гюстава Флобера (1821–1880), французького письменника

80 років з часу відкриття обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка (1940)

9 – 75 років від дня Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками

100 років від дня народження Річарда Джорджа Адамса (1920–2016), англійського письменника

10День Матері. Відзначається щорічно в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України № 489/99 від 10.05.1999 р.

13 – 100 років від дня народження Слави Стецько (1920–2003), української політичної діячки, журналістки, голови голови Антибільшовицького Блоку Народів, народного депутата України ОУН

45 років від дня народження Святослава Івановича Вакарчука (1975), українського співака

15Міжнародний день сім`ї. Відзначається щороку відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН А/RES/47/237 від 20.09.1993 р.

16День Європи в Україні. Відзначається щорічно в третю суботу травня відповідно до Указу Президента України № 339/03 від 19.04.2003 р.

125 років від дня народження Тодося [Феодосія] Степановича Осьмачки (1895–1962), українського письменника, перекладача

17День пам’яті жертв політичних репресій. Відзначається щорічно в третю неділю травня відповідно до Указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 р.

Всесвітній день електрозв’язку та інформаційного суспільства. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН А/RES/60/252 від 27.03.2006 р. в день підписання першої Міжнародної телеграфної конвенції (1865) і створення Міжнародного союзу електрозв’язку

18Міжнародний день музеїв. Відзначається щорічно відповідно до рішення ХІ Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у травні 1977 р.

День скорботи і пам’яті жертв депортації (1944) кримськотатарського народу. Відзначається щорічно відповідно до Постанови Верховної Ради Криму № 285-1 від 26.03.1993 р.

120 років від дня народження Юрія Івановича Липи (1900–1944), українського письменника, публіциста, громадського діяча, лікаря УПА, учасника подій 1919 р. на Прикарпатті

100 років від дня народження Іоанна Павла ІІ (1920–2005), Папи Римського з жовтня 1978 р.

21Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 20.12.2002р.

День захисту від безробіття

День вишиванки

22 – Міжнародний день біологічного різноманіття. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/201 від 08.02.2001 р.

День перепоховання праху Тараса Григоровича Шевченка (1861), українського поета, художника, мислителя на Чернечій горі, поблизу Канева

180 років від дня народження Марка Лукича Кропивницького (1840–1910), українського драматурга, актора, режисера, композитора, педагога, театрального діяча, одного із засновників українського професійного театру. У 1875 р. жив деякий час у Снятині

75 років від дня народження Юрія Євгеновича Рибчинського (1945), українського поета, пісняра, драматурга

23День Героїв, щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків – борців за волю України

55 років виповнюється Володимиру Єшкілєву (1965), письменнику, філософу, автору романів автору романів «Адепт», «Візантійська фотографія», «Пафос», «Імператор повені», «Усі кути Трикутника: Апокриф мандрів Григорія Сковороди», «Гніздо», «Мандри Солтиса та інші історії» та ін., уродженцю м. Івано-Франківська

24День Рівноапостольних Кирила і Мефодія

День слов’янської писемності і культури. Відзначається щорічно в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відповідно до Указу Президента України № 1096/04 від 17.09.2004 р.

115 років від дня народження Михайла Олександровича Шолохова (1905–1984), письменника, громадського діяча, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1965)

80 років від дня народження Йосипа Олександровича Бродського (1940–1996), російсько-американського поета, есеїста, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1987)

25 – День зниклих безвісти дітей. Відзначається з 2002 р. з ініціативи Європейського центру зниклих і таких, що зазнали сексуального насильства, дітей

115 років від дня народження Олександра Євдокимовича Корнійчука (1905–1972), українського письменника-драматурга

29Міжнародний день миротворців ООН. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/129 від 11.12.2002 р.

30День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження. Відзначається щорічно в останню суботу травня відповідно до Указу Президента України № 563/99 від 25.05.1999 р.

День хіміка

31Всесвітній день без тютюну. Відзначається щорічно відповідно до рішення ВООЗ № WHA 42.19, прийнятого на 42-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 17.05.1989 р.

ЧЕРВЕНЬ

1Міжнародний день захисту дітей. Відзначається щорічно з 1949 р. відповідно до ухвали Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. В Україні відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 568/98 від 30.05.1998 р.

Всесвітній день батьків. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/292 від 15.10.2012 р.

2 – 85 років із дня смерті Андрія Яковича Чайковського (1857–1935), українського письменника, громадського та освітнього діяча

4Міжнародний день безвинних дітейжертв агресії. Відзначається щорічно відповідно до рішення Надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН A/RES/ES-7/8 від 19.08.1982 р.

5Всесвітній день навколишнього середовища. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2994 (ХХVІІ) від 15.12.1972 р.

100 років від дня народження Степана Олексійовича Сабадаша (1920–2006), українського хорового диригента і композитора

6День журналіста. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 251/94 від 25.05.1994 р.

145 років від дня народження Томаса Манна (1875–1955), німецького письменника

8Всесвітній день океанів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/63/111 від 12.02.2009 р.

165 років від дня народження Наталії Кобринської (1855-1920), письменниці, громадської діячки, організаторки жіночого руху в Галичині, уродженки с. Белелуї Снятинського району, похованої в Болехові

210 років від дня народження Роберта Александера Шумана (1810–1856), німецького композитора, музичного критика

9 –150 років із дня смерті Чарлза Дікенса (1812—1870), англійського письменника

12Всесвітній день боротьби із дитячою працею. Відзначається щорічно відповідно до ініціативи Міжнародної організації праці з 1999 р.

13 – 155 років від дня народження Вільяма Батлера Єйтса (1865–1939), ірландського поета, драматурга, театрального діяча, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1923)

15Всесвітній день поширення інформації щодо зловживань стосовно літніх людей. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/66/127 від 09.03.2012 р.

Всесвітній день донора крові. Відзначається щорічно відповідно до рішення Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я WHA 58.13 від 23.05.2005 р. Цього дня в 1868 р. народився австрійський лікар К. Ландштейнер, який відкрив групи крові у людини

17Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/115 від 19.12.1994 р.

80 років від дня народження Михайла Миколайовича Гориня (1930-2013), українського освітнього діяча, літературознавця, психолога, правозахисника

19 – Всесвітній день дитячого футболу. Проголошений Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) і Міжнародною федерацією футбольних асоціацій (ФІФА) з метою привернення уваги світової спільноти до проблем дітей і пропаганди здорового способу життя серед молоді

20Всесвітній день біженців. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/76 від 04.12.2000 р.

21 – День усіх святих землі Української

130 років від дня народження Петра Івановича Франка (1890–1941), українського письменника і педагога, сина Івана Франка

85 років від дня народження Франсуази Саган (1935–2004), французької письменниці

22День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1245/2000 від 17.11.2000 р.

23Міжнародний день вдів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/65/189 від 23.02.2011 р.

День Державної служби

26Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/42/112 від 07.12.1987 р.

Міжнародний день на підтримку жертв тортур. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/52/149 від 12.12.1997 р.

28 День Конституції України. Відзначається щорічно в день прийняття Верховною Радою України Основного Закону України

День молоді. Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України № 323/94 від 22.06.1994 р.

День молодіжних та дитячих громадських організацій. Відзначається щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України № 599/2008 від 27.06.2008 р.; зі змінами № 600/2011 від 24.05.2011 р.

29 – 120 років від дня народження Антуана де Сент-Екзюпері (1900–1944), французького письменника

ЛИПЕНЬ

4 – День Національної поліції України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 97 від 04.04.2018 р.

7День працівника природно-заповідної справи. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 629/2009 від 18.08.2009 р.

Свято Івана Купала (Купайла). День Пророка Іоанна Хрестителя.

120 років від дня народження Юрія Корнелійовича Смолича (Корнійович) (1900–1976), українського письменника і громадського діяча

8День родини. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 від 30.12.2011 р.

11 Всесвітній день шоколаду

80 років від дня народження Яреми Гояна (1940-2015), письменника, публіциста, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, родом із с. Долішнє Залуччя Снятинського району

12День святих апостолів Петра і Павла

День рибалки. Відзначається щорічно в другу неділю липня відповідно до Указу Президента України № 464/95 від 22.06.1995 р.

120 років від дня народження Павла Трофимовича Кононенка (1900–1971), українського письменника

13 – 755 років від дня народження Данте Аліг’єрі (1265–1321), великого італійського поета

День українських миротворців. Відзначається щорічно відповідно до Постанови Верховної Ради України № 292-VII від 21.05.2013 р.

Міжнародний день навичок молоді

610-річчя Грюнвальдської битви, в якій брали участь загони вояків з Прикарпаття

16 30-а річниця прийняття Верховною Радою Декларації про суверенітет України (1990)

19 – 100 років від дня народження Тараса Степановича Мигаля (1920-1982), українського письменника, уродженця с. Русів Снятинського району

25115 років від дня народження Еліаса Канетті (1905–1994), австрійського письменника і драматурга, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1981)

26 – 135 років від дня народження Андре Моруа (1885–1967), французького письменника

27 – 185 років від дня народження Джозуе Кардуччі (1835–1907), італійського поета, лауреата Нобелівської премії (1906)

55 років виповнюється Марії Микицей (1965), поетесі, авторці збірок «Саламандра», «У затінку шафранів», «Плетиво», «Інфра», повісті «Будинок, який умів розмовляти»,  лауреату міської премії ім. І. Франка за книгу «Трофей на довгу пам’ять». Живе і працює в м. Івано-Франківську

28День хрещення Київської Русі-України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 668/2008 від 25.07.2008 р.

День рівноапостольного князя Володимира Великого, хрестителя України-Руси

140 років від дня народження Володимира Винниченка (1880-1951), українського письменника, державного і політичного діяча періоду національного відродження України, який у 1919 р. перебував у м. Станіславі

29155 років від дня народження Андрея Шептицького [мирське ім’я – Роман Марія Олександр Шептицький (1865–1944)], митрополита Української греко-католицької церкви, українського громадсько-політичного діяча, єпископа Станиславівського у 1899-1900 рр.

120 років від дня народження Ейвінда Йонсона (1900–1976), шведського прозаїка, лауреата Нобелівської премії з літератури (1974)

30 – Міжнародний день дружби

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

70 років від дня народження Арнольда Шварценеггера (1950), американського кіноактора

31 – 55 років від дня народження Джоан Роулінг (1965), англійської письменниці, авторки всесвітньо відомої серіїї романів про Гаррі Поттера

 

СЕРПЕНЬ

1 – 120 років від дня народження Олександра Івановича Копиленка (1900–1958), українського письменника

90 років від дня народження Івана Олександровича Манжари (1930–2004), українського поета

2День пророка Іллі

3 – 70 років від дня народження Ярослава Яроша (1950-2019), івано-франківського письменника, члена Національної спілки письменників України, родом із с. Королівки Коломийського району

5 – 170 років від дня народження Гі де Мопассана (повне ім’я – Анрі Рене Альбер Гі) (1850—1893), французького письменника

6Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї (День Хіросіми)

65 років Володимиру Пушкарю (1955), поету-гумористу, автору і виконавцю віршованих та прозових гуморесок, уродженцю с. Камінна Надвірнянського району

9Міжнародний день корінних народів світу. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/214 від 17.02.1995 р. 1

12 – 80 років від дня народження Володимира Качкана (1940), академіка АН Вищої школи України, доктора філологічних наук, письменника, поета, публіциста, пресознавця, літературознавця, родом з с. Рибного Тисменицького району

110 років від дня народження Олекси Гай-Головка (1910–2006), українського поета, прозаїка, перекладача, літературознавця

14 – Медовий Спас. Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Перший Спас (Маковія)

65 років виповнюється Ользі Бабій (1955), журналістці, поетесі, громадській діячці, члену Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України, автору поетичних збірок «Крізь простір і час», «Зродились ми великої години», «Мить на долоні», «Нерон», «Батурин», уродженці м. Коломиї

18 – 270 років від дня народження Антоніо Сальєрі (1750–1825), італійського композитора

170 років із дня смерті Оноре де Бальзака (1799–1850), французького письменника, драматурга

19Преображення Господнє. Яблучний Спас

Всесвітній день гуманітарної допомоги. Відзначається відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/63/139 від 05.03.2009 р.

День пасічника. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 815/97 від 15.08.1997 р.

240 років від дня народження П’єра Жана Беранже (1780–1857), французького поета

22 – 100 років від дня народження Рея Дугласа Бредбері (1920), американського письменника-фантаста

23День Державного прапораУкраїни. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 987/2004 від 23.08.2004 р.

24День Незалежності України (1991). Відзначається щорічно як державне загальнонародне свято відповідно до Постанови Верховної Ради України № 2143–XII від 20.02.1992 р.

25 – 80 років від дня народження Марії Михайлівни Влад (1940-2017), української письменниці та поетеси, члена НСПУ, громадської діячки, уродженки с. Розтоки Косівського району

26 – 140 років від дня народження Гійома Аполлінера (Аполлінарій Костровицький) (1880—1918), французького поета і критика

110 років від дня народження Матері Терези (Агнес Гонджа Бояджиу) (1910–1997), громадської діячки, лауреата Нобелівської премії миру (1979)

27 – 250 років від дня народження Георга Вільгельма Фрідріха Гегеля (1770–1831), німецького філософа

День народження Івана Франка (1856-1916), видатного українського письменника, поета, літературознавця, філософа, громадсько-політичного діяча

28Успіння Пресвятої Богородиці. Перша Пречиста

29 День пам’яті захисників України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 621 від 23.08.2019 р

 

ВЕРЕСЕНЬ

1День знань. Відзначається щорічно з 1984 р.

145 років від дня народження Едгара Райса Барроуза (1875–1950), американського письменника

455 років від дня виступів (1965) В. Стуса, В. Чорновола, І. Дзюби проти хвилі арештів української інтелігенції на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» С. Параджанова

8Міжнародний день письменності. Відзначається щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО №1.141 від 1966 р.

Міжнародний день солідарності журналістів. Відзначається щорічно з 1958 р. відповідно до рішення IV конгресу Міжнародної організації журналістів. Приурочений до дня пам’яті Ю. Фучика

11Усікновення глави Пророка, Предтечі та Хрестителя Господня Іоанна

12День фізичної культури і спорту. Відзначається щорічно в другу суботу вересня відповідно до Указу Президента України № 340/94 від 29.06.1994 р.

День українського кіно. Відзначається щорічно в другу суботу вересня відповідно до Указу Президента України № 52/96 від 12.01.1996 р.

145 років від дня народження Олександра Антоновича Кошиця (1875–1944), українського композитора

15Міжнародний день демократії. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН А/RES/62/72 від 13.12.2007 р.

130 років від дня народження Агати Крісті (Мері Кларісса Міллер) (1890—1976), англійської письменниці детективного жанру

16Міжнародний день збереження озонового шару. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/49/114 від 23.01.1995 р.

17День рятівника. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 830/2008 від 12.09.2008 р.

19День винахідника і раціоналізатора. Відзначається щорічно в третю суботу вересня відповідно до Указу Президента України №443/94 від 16.08.1994 р.

60 років від дня народження Оксани Степанівни Забужко (1960), української письменниці

20 – 50 років від дня народження Дари Корній (Мирослави Іванівни Замойської) (1970), української письменниці

21Різдво Пресвятої Богородиці; Друга Пречиста

Міжнародний день миру. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/282 від 07.09.2001 р.

22День партизанської слави. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України №1020/2001 від 30.10.2001 р.

25 – 255 років від дня народження Міхала Клеофаса Огінського (1765–1833), польського композитора і державного діяча

27Воздвиження Хреста Господнього

Всесвітній день туризму. Відзначається щорічно в день затвердження статуту Всесвітньої туристичної організації (ВТО)

29175 років від дня народження Івана Карповича Карпенка-Карого [справж. – Тобілевич (1845–1907)], українського драматурга, актора, режисера, театрального діяча

30День мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії

Всеукраїнський день бібліотек. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 471/98 від 14.05.1998 р.

День усиновлення. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1088/2008 від 27.11.2008 р.

ЖОВТЕНЬ

1Міжнародний день музики.Відзначається щороку за рішенням Міжнародної музичної ради ЮНЕСКО. Ініціатором відзначен­ня цього дня був Д. Шостакович

Міжнародний день людей похилого віку. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/45/106 від 14.12.1990 р.

День ветерана. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1135/2004 від 24.09.2004 р.

2Міжнародний день боротьби проти насилля. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/61/271 від 15.06.2007 р.

155 років від дня народження Дениса Володимировича Січинського (1865–1909), українського композитора, хорового диригента і музичного діяча. З 1899 р. жив і творив у м. Станіславі, де й похований

4День працівників освіти. Відзначається щорічно в першу неділю жовтня відповідно до Указу Президента України № 513/94 від 11.09.1994 р.

5Всесвітній день учителів. Відзначається щорічно в ознаменування річниці підписання Рекомендації ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці щодо становища вчителів

Всесвітній день архітектури. Відзначається щорічно в перший понеділок жовтня за рішенням 20-ї Генеральної Асамблеї Міжнародного союзу архітекторів

80 років від дня народження Володимира Омеляновича Забаштанського (1940-2001), українського поета, перекладача, лауреата Шевченківської премії

7 – 45 років від дня народження Ростислава Держипільського (1975), українського театрального режисера і актора, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка, премії ім. В.Блавацького Національної спілки театральних діячів України та обласної премії ім. В. Смоляка в галузі театрального мистецтва, директора та художнього керівника Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка, уродженця м. Косів

8 – 135 років від дня народження Володимира Євтимовича Свідзінського (1885–1941), українського поета

9Всесвітній день пошти. Відзначається щорічно в річницю заснування Всесвітнього поштового союзу (1874 р., м. Берн, Швейцарія)

80 років від дня народження Джона Леннона (1940—1980), англійського рок-музиканта

10Всесвітній день охорони психічного здоров’я. Відзначається щорічно з 1992 р. за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров’я ВООЗ

Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари

115 років від дня народження Івана Івановича Волошина (1905–1973), українського письменника

11 – День художника. Відзначається щорічно в другу неділю жовтня відповідно до Указу Президента України № 1132/98 від 09.11.1998 р.

135 років від дня народження Франсуа Шарля Моріака (1885—1970), французького письменника, лауреата Нобелівської премії (1952)

12 – 85 років від дня народження Лучано Паваротті (1935—2007), італійського оперного співака

13Міжнародний день зі зменшення небезпеки стихійних лих. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/64/200 від 25.02.2010 р.

14Покрова Пресвятої Богородиці

День захисника України. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14.10.2014 р.

День українського козацтва. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 966/99 від 07.08.1999 р.

День створення Української повстанської армії

15115 років від дня народження Чарлза Персі Сноу (1905–1980), англійського письменника та громадського діяча

2090 років від дня народження Вергілія Назона (70–19 до н.е.), поета античної літератури, автора епосу «Енеїда»

16Всесвітній день продовольства. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/35/70 від 05.12.1980 р.

17Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/47/196 від 22.12.1992 р.

18 – 80 років від дня народження Романа Фабрики (1940), заслуженого журналіста України, члена Національної спілки журналістів України, фотомитця, почесного громадянина м. Івано-Франківська, лауреата премій «Золоте перо» та обласної премії ім. Богдана Бойка, засновника і власника Музею родинних професій, уродженця с. Радча Тисменицького району

55 років від дня народження Сергія Володимировича Пояркова (1965), українського художника

20Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 42/2005 від 17.01.2005 р.

22 – 150 років від дня народження Івана Олексійовича Буніна (1870—1953), українського та російського письменника, перекладача

85 років від дня народження Бориса Ілліча Олійника (1935-2017), українського поета, перекладача, державного і громадського діяча

175 років із дня загибелі Устима Кармалюка (Кармелюка (1787—1835), українського народного героя, керівника боротьби селян Поділля проти кріпацтва

23 – 100 років від дня народження Джанні Родарі (1920—1980), італійського письменника

24 День Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/168 (ІІ) від 31.10.1947 р.

Всесвітній день розвитку інформації. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/3038 (ХХVІІ) від 19.12.1972 р.

26 – 70 років від дня народження Володимира Савовича Лиса (1950), українського письменника, журналіста

70 років від дня народження Дмитра Сивака (1950), івано-франківського художника, лауреата обласної премії ім. Я. Лукавецького, заслуженого майстра народної творчості України, члена Національної спілки художників України

275 років від дня народження Максима Созонтовича Березовського (1745–1777), українського композитора

28День визволення України від фашистських загарбників. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 836/2009 від 20.10.2009 р.

ЛИСТОПАД

1День державності на західноукраїнських землях (ЗУНР)

2 – 85 років від дня народження Володимира Радіоновича Коломійця (1935), українського поета, редактора, лауреата Шевченківської премії

6Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/54/4 від 05.11.2001 р.

165 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького (1855–1940), українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, письменника

8 – День великомученика Дмитра Солунського

120 років від дня народження Маргарет Мітчелл (1900—1949), американської письменниці, авторки роману «Віднесені вітром»

9 – День преподобного Нестора Літописця Київського

День української писемності та мови. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1241/97 від 06.11.1997 р.

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 від 30.12.2011 р.

10 – День мучениці Параскеви П’ятниці

60 років від дня народження Ніла Геймана (1960),англійського письменника-фантаста

12 – 180 років від дня народження Рене Франсуа Огюста Родена (1840—1917), французького скульптора

115 років від дня народження Івана Крушельницького (1905-1934), письменника, перекладача, мистецтвознавця, графіка, родом з Коломиї. Репресований і розстріляний у 1934 р.

13Міжнародний день сліпих. Відзначається щорічно відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я

170 років від дня народження Роберта Льюїса Стівенсона (1850—1894), англійського письменника

14Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/61/225 від 20.12.2006 р.

180 років від дня народження Клода Оскара Моне (1840–1926), французького живописця, одного з основоположників імпресіонізму

16Міжнародний день толерантності. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/95 від 12.12.1996 р.

День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 667/94 від 11.11.1994 р.

17День студента. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 659/99 від 16.06.1999 р.

19145 років від дня народження Катрі Гриневичевої (1875–1947), української письменниці, активної діячки жіночого руху в Галичині

120 років від дня народження Анни Зегерс (справж. — Нетті Радвані) (1900—1983), німецької письменниці

20Всесвітній день дитини. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/836 (ІХ) від 14.12.1954 р.

21Собор Архістратига Михаїла

День Гідності та Свободи

Всесвітній день телебачення. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/205 від 17.12.1996 р.

25Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/54/134 від 17.12.1999 р.

95 років від дня народження Юрія Дмитровича Бедзика (1925–2008), українського письменника і драматурга

26 – 95 років від дня народження Опанаса Заливахи (1925-2007), художника, дисидента, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка. У 1962-2007 рр. проживав в м. Івано-Франківську, де й похований

27 – 60 років від дня народження Міли Іванцової (Людмили Петрівни Іванцової), української письменниці

28День пам’яті жертв голодоморів. Відзначається щорічно в четверту суботу листопада відповідно до Указу Президента № 1310/98 від 26.11.1998 р

130 років від дня народження Зінаїди Павлівни Тулуб (1890–1964), української письменниці

50 років із дня загибелі Алли Олександрівни Горської (1929—1970), української художниці, громадської діячки, правозахисниці

30 – 185 років від дня народження Марка Твена (1835—1910), американського письменника, основоположника американського критичного реалізму

 

ГРУДЕНЬ

1Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Відзначається щорічно з ініціативи ВООЗ, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/43/15 від 27.10.1988 р.

90 років від дня народження Романа Миколайовича Федоріва (1930-2001), українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, уродженця с. Братківці Тисменицького району

2Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/317 (IV) від 02.12.1949 р.

3 Міжнародний день людей з інвалідністю. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/47/3 від 14.10.1992 р.

4Введення в храм Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста

145 років від дня народження Райнера Марії Рільке (1875–1926), австрійського письменника

5Міжнародний день волонтерів. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/40/212 від 17.12.1985 р.

65 років виповнюється Михайлові Андрусяку (1955), письменнику, журналісту, публіцисту, краєзнавцю, лауреату Національної премії ім. Т. Шевченка, обласної премії ім. В. Стефаника, автору трилогії «Брати грому», «Брати вогню», «Брати просторів», члена Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України, родом із с. Вербівці Городенківського району

6День Збройних Сил України. Відзначається відповідно до Постанови Верховної Ради України № 3528-ХІІ від 19.10.1993 р.

80 років від дня народження Ірини Калинець (Стасів) (1940), української письменниці, педагога, правозахисниці

7 – 120 років від дня народження Катерини Василівни Білокур (1900—1961), української художниці

8 – 40 років від дня народження Ірени Ігорівни Карпи (1980), української письменниці, співачки

9Міжнародний день боротьби з корупцією. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/58/4 від 31.10.2003 р.

10День захисту прав людини. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/423(V) від 04.12.1950 р.

120 років від дня народження Яна Бжози (1900-1971), польського письменника і перекладача, який писав про гуцулів

11Міжнародний день гір. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/57/245 від 20.12.2002 р.

210 років від дня народження Альфреда де Мюссе (1810—1857), французького письменника

12 – 120-річчя від дня народження Манеса Шпербера (1905-1984), відомого німецького та французького письменника, уродженця  смт Заболотова

13 – День Апостола Андрія Первозванного

300 років від дня народження Карла Гоцці (1720—1806), італійського драматурга і поета

14День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 945/2006 від 10.10.2006 р.

180 років від дня народження Михайла Петровича Старицького (1840—1904), українського письменника, режисера, актора, театрального і громадсько-культурного діяча

125 років від дня народження Поля Елюара [справж. – Ежен Еміль Поль Грендель (1895–1952)], французького поета

16245 років від дня народження Джейн Остін (1775–1817), англійської письменниці

250 років від дня народження Бетховена (Людвіг ван Бетховен) (1770—1827), німецького композитора, піаніста, диригента

18Міжнародний день мігрантів. Відзначається відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/93 від 04.12.2000 р.

19 – День Святого Миколая-чудотворця

100 років від дня народження Миколи Даниловича Руденка (1920—2004), українського письменника-фантаста, поета, філософа, громадського діяча, засновника української Гельсінської групи, Героя України, лауреата Шевченківської премії

105 років від дня народження Едіт Піаф [справж. – Едіт Джованна Ґассіон (1915–1963)], французької естрадної співачки

22День зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

25125 років від дня народження Григорія Гурійовича Верьовки (1895–1964), українського композитора, хорового диригента і педагога

30155 років від дня народження Джозефа Редьярда Кіплінга (1865–1936), англійського письменника, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури (1907)

 

Книжкові ювілеї:

425 років тому опубліковано трагедію англійського драматурга Вільяма Шекспіра «Ромео та Джульетта»

235 років – книгу німецького письменника Еріха Распе «Пригоди барона Мюнхгаузена»

155 років – роман англійського письменника Томаса Ріда «Вершник без голови»

150 років – роман французького письменника-фантаста Жуля Верна «20000 ллє під водою»

130 років – твір англійського письменника «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда

 

ЮНЕСКО ОГОЛОСИЛО:

м. Куала-Лумпур (Малайзія) – Всесвітньою столицею книги-2020. Це місто було обране через великий акцент на інклюзивній освіті, розвитку освіченого суспільства та доступному читанні для всіх верств населення міста.

ПРЕЗИДЕНТОМ УКРАЇНИ ОГОЛОШЕНО:

2020 – Роком Європи в Україні;

2018 – 2027 – Десятиріччям української мови.

 

У 2020 році планується проведення перепису населення України

 

ЮНЕСКО відзначає такі міжнародні десятиліття, оголошені Генеральною Асамблеєю ООН:

2011–2020 роки – Десятиліття дій із забезпечення безпеки дорожнього руху

2010–2020 роки – Десятиліття ООН, присвячене пустелям та боротьбі з опустеленням

2011–2020 роки – Десятиліття біорізноманіття ООН

2011-2020 роки – Третє Міжнародне десятиліття за викорінення колоніалізму

2013–2022 роки – Міжнародне десятиліття зближення культур

2014–2023 роки – Десятиліття стійкої енергетики для всіх

2015 – 2024 роки – Міжнародне десятиліття осіб африканського походження

2016-2025 роки – Десятиліття дій Організації Об`єднаних Націй з проблем харчування

ООН оголосило 2020 рік:

роком сімейних фермерських угідь, а також роком боротьби зі злиднями.

–                   Міжнародним роком здоров’я рослин.

–                   роком водних ресурсів та енергетики для кожного.

У музеї Біблії в Вашингтоні проголосили «2020 – Всесвітній Рік Слова Божого».

 

«Глобальні цілі сталого розвитку Порядку денного ООН з питань розвитку на період до 2030 р.»

Що можуть робити бібліотеки з реалізації Порядку денного ООН до 2030 р. (Див. джерело: Пашкова В. Бібліотеки і реалізація Порядку денного ООН до 2030 р. / Валентина Пашкова // Бібл. планета. – 2017. – № 1. – С. 6–10).

Орієнтир діяльності бібліотек – УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №722/2019 Про Цілі сталого розвитку (ЦСР) України на період до 2030 року, яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань.

 

Фахівцям на замітку

в розділі «Фахівцю бібліосервісу» розміщені повнотекстові методичні видання:

–       «У бібліотеках Івано-Франківщини» (з досвіду роботи бібліотек-переможців обласного конкурсу «Краща бібліотека року»)

–       «Матеріали на допомогу у проведенні культурно-просвітницьких заходів»,

які також рекомендуємо використовувати при проведенні соціокультурної діяльності.

В 2020 році будуть проходити такі заходи, орієнтовані на підвищення фахового рівня:

–       обласний конкурс «Краща бібліотека 2020 року» (традиційно)

–       Обласний семінар методистів «Сучасна публічна бібліотека: новий формат діяльності»

–       обласна акція «Бібліотеки в ОТГ: можливості для громади (історії успіху)» (продовження)

 

–       Практикуми для бібліотек ОТГ «Основні вимоги щодо обліку та обробки документів»

–       Тренінги з електронної звітності ЕСМаР для бібліотек ОТГ

Коментарі виключені.