Пошук
Архіви

ВИТВИЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 18грудня 2016 р.

Кількість рад, що об`єдналися: 5 (Витвицької, Кальнянської, Розточківської, Слобідсько-Болехівської, та Станковецької сільських рад), 8 сіл

Площа громади: 154.94 км 2

Кількість населення: 6185 осіб

Голова ТГ:  Ільницький Василь Якович

Відділ освіти, культури, молодіжної політики та спорту: Василенко Валентина Федорівна kult_vutv_sr@ukr.net

Директор Витвицької публічної центральної сільської бібліотеки: Сметаняк Галина Степанівна

Громада розташована на Південному-Заході країни у передгір’ї Карпат і межує з Долинською, Вигодською, Болехівською ТГ та Львівською областю.

Витвицька громада володіє значним туристичним потенціалом, основою якого є природне багатство, захоплюючі краєвиди. Село Витвиця розташоване над річкою Лужанка, яка впадає в Свічу, що є правою притокою Дністра. На березі річки на хуторі Вигодівка біля села є санаторій «Перлина Карпат».

На території ТГ розміщені пам’ятники історії: могили Січових Стрільців та воїнів УПА, пам’ятні стели борцям за незалежність України та Небесній Сотні.

В урочищі Розтока, яке розташоване на окраїні села Липа, щорічно відбувається обласне національно-патріотичне свято «Яворина».

В кожному селі є церква та школа, у селах Витвиця, Станківці, Розточки, Слобода-Болехівська – дитячі садочки. У селах Витвиця і Церківна дерев’яні церкви св. Івана Богослова (1824р) та св. Параскеви (1807р.) є пам’ятками архітектури.

Працює амбулаторія та ФАПи, торгові заклади.

В селі Витвиця є розсадник декоративних рослин для ландшафтного дизайну та для посадки на присадибних ділянках, в зонах відпочинку, на балконах тощо.

Витвицька ТГ славиться різьбярами, будівельниками, вишивальницями.

В ТГ працює Витвицька публічна центральна сільська бібліотека з філіями в селах Кальна, Розточки, Слобода-Болехівська, Церківна та пунктами видачі в селах Станківці, Лужки і Липа.

Всі бібліотеки ТГ є місцем збереження національної культури, народних традицій, звичаїв, помічником в освіті, організації дозвілля.

Бібліотеки співпрацюють з школами, БК, церквою, «Просвітою», проводять спільні просвітницькі заходи.

Для мешканців сіл бібліотеки є своєрідним консультативним центром, де можна знайти багато корисної інформації. Бібліотечний фонд усіх бібліотек становить 63855 примірників документів. Бібліотеки обслуговують більше 3000 користувачів.

Створені інформаційні зони «Для читачів», де знайшли своє місце правила користування бібліотекою, інформація про конкурси і акції. Завдяки акції «Подаруй бібліотеці книгу» Витвицькій бібліотеці подаровано 55 книг.

Приділяється увага роботі із соціально-незахищеними категоріями людей та з особливими потребами, для яких організовано книгоношення.

Для дітей та підлітків з багатодітних та з соціально незахищених сімей у Витвицькій ПЦСБ діє гурток «Умілі ручки».

Різними формами і методами бібліотеки популяризують свій рідний край. Ведеться пошукова робота серед мешканців, збираються матеріали про цікаві факти з історії місцевості, формуються альбоми, портфоліо. Інфотеки «Літопис села» поповнюється новими матеріалами.

Усі ювілейні та пам’ятні дати знаходять своє відображення на постійнодіючих виставках: «За сторінками українського календаря» «Мій краю коханий, моє Прикарпаття», «Моє рідне село, часточка мого серця», які відображають природні, духовні та історичні пам’ятки краю, його традиції, історію, життєписи відомих людей.

Щорічно проводиться Тиждень дитячого читання, який є справжнім святом для дітей та акція «Літні читання».

Працівники культури, в т.ч. бібліотек, є активними учасниками співочого колективу «Горицвіт», який бере участь у багатьох обласних та районних фестивалях, обласному національно-патріотичному святі «Яворина», обласному гуцульському етнофестивалі «Великдень у Космачі», святах села.

Графік роботи:

бібліотека с. Витвиця 10.00 – 18.00 обід 14.00 – 15.00

Вихідний – понеділок

Бібліотекарі сіл Кальна, Росточки, Слобода-Болехівська, Церківна працюють на 0,5 ставки.

Вихідний: понеділок, середа, п’ятниця, субота

 

 

 

Коментарі виключені.