Пошук
Архіви

БІЛОБЕРІЗЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Створена: 27 березня 2016 р.

Кількість рад, що об`єдналися: 9 (Білоберізька, Гринявська, Голошинська, Довгопільська, Пробійнівська, Стебнівська, Хороцівська, Устеріківська, Яблуницька), 17 сіл

Площа громади: 370 км2

Чисельність населення: 8926 осіб

Голова ТГ: Іванюк Дмитро Іванович

Заступник: Пилип`юк Василь Васильович

Відділ освіти, культури, молоді та спорту: Дмитроняк Галина Миколаївна vo_both@ukr.net

Завідувач Стебнівської сільської бібліотеки: Гаврильчук Галина Михайлівна galinagavrilcuk0@gmail.com

Серед мальовничих Карпатських гір, на лівому березі річки Черемоша, в котловині Покутських Карпат знаходиться село Білоберізка. Це, мабуть, найкрасивіша частина Карпатського краю. Як і мешканці села, так і туристи та гості краю твердять, що село Білоберізка дійсно одне з найкрасивіших сіл в гірському регіоні Верховинщини.

Білоберізька громада – це найвисокогірніша прикарпатська ТГ. Відповідно, громада зацікавлена у розвитку сталого туризму, заснованого на власній культурній та природній спадщині. На території ТГ є природна пам’ятка Писаний камінь, яку оточують мальовничі гірські хребти, столітні смереки та просторі поляни із запашними травами. Та, на жаль, відсутня туристична інфраструктура. Вирішити проблему має інформаційно-туристичний центр, який матиме назву «Під Писаним каменем». Його вирішили облаштувати на базі сільського клубу в присілку Пасічне (вартість проекту 840 000 грн.). У цьому центрі можна буде отримати інформацію про туристичні маршрути, на його базі працюватиме виставково-експозиційний зал та сувенірна лавка. А головне – там будуть кімнати відпочинку, де можна буде заночувати.

Ще одна місцева туристична принада – річка Черемош. У 2017 році молодіжна рада Білоберізької ТГ отримала 576 396 грн на «створення умов для занять рафтингом». За ці гроші купили три рафти – два на десять місць і один на вісім. Крім того, є чотири байдарки: три двомісні, одна тримісна.

Активно працює та розвивається в Білоберізькій ТГ сільський зелений туризм. Так, у садибі «Хата різьбяра» для гостей проводять майстер-класи з художньої різьби по дереву. Тут відбувся фестиваль дерев’яних скульптур, який планують зробити щорічним. Садиба «Лісовий закуток» славиться смачною фореллю. На території є два невеличкі басейни з рибою – власники займаються її вирощуванням. Для туристів у Білоберізці створили карту садиб.

До послуг мешканців ТГ – дільнична лікарня. У селі Білоберізка є пункт екстренної медичної допомоги та медицини катастроф, аптеки, у селах громади функціонують ФАПи. Навчально-виховний процес забезпечують 14 освітніх закладів. У 2019 р. в ТГ запрацював опорний навчальний заклад з трьома філіями (Устеріківська, Барвінківська та Хороцівська). Філії Білоберізького ліцею розташовані на відстані 3-5 і навіть 7 кілометрів, але враховуючи високогірні особливості та поганий стан доріг, це дуже багато, тому було відкрито пришкільний інтернат, де діти проживають з понеділка до п’ятниці.

На території громади розвинута народна творчість, ліжникарство, вишивка, художня різьба по дереву, деревообробна промисловість, налагоджено випуск питної води «Довбушева сила». У селі Білоберізка працює цех із виготовлення тирсобрикетів та пиломатеріалів ТзОВ «СВ Барс». За підтримки Програми USAID DOBRE створено кооператив «Гуцульські ґазди». Мешканці громади тепер можуть заготовляти та зберігати ягоди, гриби і трави з місцевих полонин. Для цього відремонтували приміщення та закупили відповідне обладнання на 800 тисяч гривень.

Бібліотечне обслуговування мешканців здійснюють 11 книгозбірень у селах: Білоберізка, Голошино, Гринява, Довгополе, Полянки, Пробійна, Стебні, Устеріки, Хороцево, Черемошна і Яблуниця та 3 бібліотечні пункти у селах Біла Річка, Грамотне і Пасічне. Бібліотека села Стебні виконує функції центральної бібліотеки громади, інші сільські книгозбірні працюють як окремі структурні одиниці. Бібліотеки долучаються до позиціонування туризму та літератури з відродження історико-культурної спадщини краю. Сформовані постійно діючі виставки «Гуцульський рай для туристів», «Природа – це храм, що створений Богом з його святої руки». З бібліотеки с. Білоберізка починаються туристичні маршрути.

Соціокультурна діяльність проводиться у тісній співпраці з клубами. Долучаються і є організаторами свят, які відбуваються в громаді. Організовують презентації книг місцевих авторів та виставки-експозиції виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Діють краєзнавчі та фольклорно-етнографічні куточки, які привертають увагу відвідувачів до традиційного народного житла гуцулів, їх побуту, одягу, звичаїв та обрядів. Значну увагу приділяють юним мешканцям громади, проводячи уроки здоров`я, тематичні тренінги, інформаційні години та вечори спілкування, що рекламують та сприяють здоровому способу життя.

Щорічно бібліотеки беруть участь у проведенні обласного свята «Полонинське літо».

У с. Білоберізка присілку Пасічне проведено капітальний ремонт бібліотеки та поточні ремонти в інших книгозбірнях громади.

У бібліотеках сіл Устеріки та Стебні є 2 комп`ютери, які підключені до мережі Інтернет.

Графік роботи:

вівторок-пятниця:12.00–17.00

неділя: 9–17

обід: 13–14

Вихідні дні: понеділок, субота

Блог бібліотеки: https://bibliotekastebni.blogspot.com

Коментарі виключені.