Пошук
Архіви

Понад 1500 закладів культури знаходяться під загрозою закриття …

Джерело: https://mincult.wordpress.com/2017/01/27/1500closed/

Презентація концепції децентралізації в культурі

20 січня  на стратегічній сесії щодо децентралізації у сфері культури визначено матрицю реформи, операційні цілі та завдання на 2017 рік. Сесію ініційовано Мінрегіоном спільно з Міністерством культури, Міністерством фінансів та представниками Проектного офісу секторальної децентралізації  та Проекту EDGE. Участь у заході взяв Міністр культури України Євген Нищук.

На сесії Ірина Френкель, радник Міністра культури та координатор  сектору культура Офісу секторальної децентралізації, презентувала концепцію «Децентралізація: сектор Культура», в якій чітко визначені  кроки, попередній розподіл закладів культури за рівнями підпорядкування та індикатори результатів впровадження реформи у галузі. Зокрема, до них належать:

  • зменшення індексу злочинності у територіальних громадах;
  • підвищення відсотку дітей, які постійно відвідують заклади культури;
  • питома вага власних надходжень закладів культури від загального обсягу фінансування на утримання закладів культури;
  • кількість створених нових робочих місць в креативному секторі галузі культури.

На основі концепції розроблено LOGIC MODEL реформи та операційний план дій, який затверджено Наказом Міністра культури України.

Міністр культури Євген Нищук зазначив, що протягом 2016 року відбулась повна інвентаризація галузі культури і необхідно зауважити, що за результатами ревізії  більш ніж 1500 закладів культури, які розташовані на первинному рівні знаходяться під загрозою закриття. «Станом насьогодні до нас знаходить багато негативних сигналів щодо спроби закриття установ культури органами виконавчої влади ОТГ. Нами направлені листи на голів ОДА про дотримання культурних прав громадян в яких зазначено, що відповідно до статті 22 Закону України про культуру закриття будь яких установ галузі культури має відбуватись за погодженням з Міністерством культури», – підкреслив Міністр культури. Пан Нищук акцентував увагу на тому, що нині заклади культури мають набагато ширші функції, ніж ми привикли сприймати це за радянських часів. Створена робоча група Міністерства культури України зараз розробляє модель «Центрів розвитку громади», які повинні мати освітньо-культурний функціонал. Згідно з планом роботи з реалізації реформи децентралізації, моделі будуть презентовані н прикінці лютого.

Нам вдалось поспілкуватись з пані Іриною – координатором реформи Децентралізації в галузі Культура.

- Ірино, яким чином реформа Децентралізації впливає на розвиток галузі культури в ОТГ?

- Реформа Децентралізації в галузі культури розпочалась із поверненням команди Євгена Нищука в Міністерство культури у 2016 році. Законодавчі зміни – це важкий процес, який потребує часу та має певний алгоритм. На жаль, у 2015 році не було зроблено жодного кроку в цьому напрямку. Тому сьогодні Міністерство працює в пришвидшеному темпі. Зрозуміло, що час втрачено. На разі,і маємо констатувати відсутність розподілу повноважень між рівнями влади в галузі культури та відсутність відповідних нормативів щодо цього. Ми бачимо, що бездіяльність попередньої команди призвела до дисбалансу, коли ми вимушені формально передавати фонди та майно галузі на ОТГ, констатувати закриття деяких установ культури. Так, у Вінницькій області за 2016 рік закрито 20 установ культури. В кожній області – власні показники. Це залежить від того, як виконують обов’язки галузеві обласні управління. Враховуючи статтю 22 Закону України про культуру, -  закриття будь-яких установ галузі культури має відбуватись за погодженням з Міністерством культури. На жаль, не всі голови ОТГ знають, що існує такий закон, тому відбувається певні порушення. Саме обласні управління повинні відслідковувати та відповідно реагувати на подібні випадки на містах та проводити роз’яснювальну роботу щодо існуючого законодавства, яким передбачена відповідальність за закриття установ.

- Які кроки заплановані Міністерством для впровадження реформи Децентралізації в культурі?

- Протягом 2016 року команда Міністерства зробила інвентаризацію закладів галузі культури України, вивчили потреби галузі на низовому рівні. Станом на сьогодні прийнято рішення про розробку Моделей «Центрів розвитку громади» із розташуванням бібліотек, клубних установ, філій мистецьких шкіл, ІТ-просторів, багатофункціональних залів, враховуючи Мінімальний культурний кошик, над яким зараз працює робоча група Міністерства культури, і який ми плануємо прийняти до кінця 1-го кварталу цього року. По Міністерству затверджено план роботи із вказанням відповідальних осіб та конкретних термінів виконання операційних кроків. Я впевнена, що збалансована робота приведе до бажаного результату.

- Нові підходи вимагають нових знань…

- Так. Прийнято рішення про впровадження «Освітньої Академії» для перепідготовки ТОП-менеджерів установ базового рівня та молоді, яка має прагнення та творчий потенціал працювати в креативній сфері в громадах. Пілотний проект заплановано  в містах Козятин (Вінницької області), Гядач (Полтавської області) та села Петриківка (Дніпропетровської області). Ми розуміємо, щоб охопити необхідну кількість працівників галузі, бюджетних коштів не вистачить. Тому почали працювати з донорськими інституціями.

- Яким чином всі ці плани скоординовані з пріоритетами діяльності Міністерства культури на 2017 рік?

- На виконання доручення Прем’єр Міністра України Володимира Гройсмана, Міністерство культури визначила 5 пріоритетних завдань, 2 з яких пов’язані із Децентралізацією:  це якість культурних послуг, в незалежності від місця проживання, та реформа позашкільної мистецької освіти.

- Яким чином будуть скоординовані дії з Децентралізації в галузі культура в регіонах?

- Ми плануємо запровадити «Інститут координаторів реформи». Кожна область буде мати власного куратора від Міністерства культури. Я буду відповідати за реформу в нашій області. Тому із задоволенням попрацюю для рідній Вінниці та області.

По закінченню розмови Ірина Френкель зазначила:  «Псевдоекономія бюджетних коштів, які повинні бути спрямовані на фінансування галузі культур, призведе до деградації людського потенціалу та порушенню прав громадян щодо рівного доступу до культурного продукту. Сприйняття культури як того, «що після фуршету», заважає більшості керівників зрозуміти потенціал культурного ресурсу та можливість культурно-економічного розвитку території. Культура як м’яка сила трансформаційних  процесів допомагає розбудовувати діалог в громаді. З економічної точки зору, створює передумови для розвитку креативного сектору, наявність якого є характерною ознакою постіндустріального суспільства. «Центри розвитку громад» з розташуванням установ культури  повинні стати офіційною платформою перетворень в ОТГ та налагодження конструктивного діалогу».

Коментарі виключені.