Пошук
Архіви

«У громадах маємо створити єдиний освітньо-культурно-спортивний простір» Геннадій Зубко

Джерело: decentralization.gov.ua/news/item/id/3699

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на Форумі «Україна на шляху децентралізації освіти».

За його словами 65% шкіл розташовані саме у сільській місцевості. У них навчаються 32% учнів і працюють 45% вчителів. Витрати на одного учня в селі становлять від 20 до 60 тисяч гривень на рік. «Разом з тим, якість освіти у сільській місцевості в більшості випадків не дає можливості сільським дітям бути успішними та конкурентоспроможними у майбутньому. Маємо запровадити комплексний підхід у створенні освітнього простору у громадах . Це спосіб забезпечити у сільській місцевості якісні послуги», — підкреслив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що в 2016 році розпочато децентралізацію в освіті — з 1 вересня  – відкрилось 19 опорних шкіл в ОТГ в 12 областях.

«Але сьогодні освіта без культурного простору,  без наповнення змістом наших традицій є неповноцінною. Тому формат «Народного будинку» як культурного хабу, має бути вбудований в освітній простір та інфраструктуру громади. Це не лише бібліотека або місце зустрічі жителів, це можливість відродження й укорінення культурних цінностей, традицій громади. Крім того, біля опорних шкіл ми бачимо розбудову й спортивного простору. Переконаний, що створення у громадах єдиного освітньо-культурно-спортивного простору — необхідна умова для того, щоб наші діти виросли патріотами, освіченими й конкурентоспроможними», — наголосив Геннадій Зубко.

 

11 листопада 2016 року у Мінрегіоні підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки впровадження секторальної децентралізації. Документ наразі уклали представники 7 українських міністерств, зокрема:

  • Мінрегіон,
  • Мінекології,
  • Мінінфраструктури,
  • Мінкульт,
  • Міносвіти,
  • Міністерство охорони здоров’я,
  • Мінфін.

Другою стороною документу є Проект експертної підтримки врядування та економічного розвитку, який фінансується Міністерством міжнародних справ торгівлі і розвитку Канади та впроваджується компанією Agriteam Canada Consulting Ltd (EDGE).

«Децентралізація – головний національний проект розвитку України. Вона впливає на усі сфери життя людини – освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, надання адміністративних послуг, планування розвитку територій, екологію, культуру і спорт. Це те, що сьогодні є обличчям влади. Децентралізації вимагає злагоджених дій громад, державних органів, міжнародних донорів. З цією метою Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ ініціювало підписання згаданого Меморандуму, який підписали 10 міністерств. Це подія, яку ми чекали два роки тому, що координація зусиль всіх міністерств важлива і дає синергію, яка має відобразитися на якості життя кожної української родини», — наголосив під час підписання  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Мета Меморандуму – досягти спільного бачення реформи децентралізації, методологічно сприяти поглибленню її секторального виміру. Передбачено розробити низку нормативно-правових актів, сформувати плани децентралізації за секторальними напрямками.

Сторони домовились створити механізм координації секторальної децентралізації між Мінрегіоном та іншими центральними органами виконавчої влади у вигляді Координаційного комітету. Стороною Меморандуму може у подальшому стати будь-яка урядова або неурядова організація або установа, зацікавлена в підтримці реформи децентралізації в Україні.

Коментарі виключені.