Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції серед бібліотек ОТГ «Бібліотеки в громадах – від мрій до реалій: історії успіху»

  1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка з 15 квітня 2019 року оголошує початок обласної акції «Бібліотеки в громадах – від мрій до реалій: історії успіху», Метою якої є:

–        позиціонувати бібліотеки як один із соціальних інститутів підтримки й розвитку читання, як відкритий простір для культури, дозвілля, освіти, науки, комунікації.

Завдання:

–        проведення заходів, спрямованих на активний розвиток ОТГ та формування привабливого іміджу бібліотечних закладів;

–        розширення функцій та послуг бібліотек (кур’єрська доставка книг, навчання основам комп’ютерної грамотності, проведення майстер-класів, вирішення різноманітних соціальних проблем мешканців громади тощо);

–        здійснення рекламно-інформаційної діяльності щодо якості і доступності бібліотечних послуг (через власні веб-сайти та блоги, сторінки в соцмережах, ЗМІ) для задоволення запитів та вимог місцевої спільноти різновікових категорій;

–        підвищення професійної та творчої майстерності працівників бібліотек.

 

  1. 2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ АКЦІЇ

Акція проводиться серед бібліотек об’єднаних територіальних громад області.

На обласну акцію приймаються матеріали, які мають містити інформацію про висвітлення діяльності бібліотек в умовах ОТГ, їхні здобутки, реалізовані проекти та програми, корисні ініціативи, участь у громадському житті, відзначення їхньої роботи тощо.

Бібліотека має визначати пріоритети своєї діяльності відповідно до потреб місцевої громади, мати чітке уявлення своєї ролі в її соціально-економічному та освітньо-культурному житті.

Як можуть діяти установи в нових реаліях?

Необхідно визначити важливі напрямки своєї діяльності і окреслити відповідні послуги для їх реалізації

Рекомендуємо звернути увагу на роль бібліотек:

–        як центрів національно-патріотичного, морально-правового, духовного та екологічного виховання, здорового способу життя, відродження народних традицій, звичаїв та обрядів, платформ для дозвілля, майданчиків для комунікації мешканців і влади;

–        як центрів освіти для дорослих (розробити освітні програми: «Здорове харчування», «Здоровий спосіб життя», «Ландшафтний дизайн», «Присадибне господарство» та ін.);

–        як осередків реалізації громадських ініціатив, сприяння талановитим краянам в удосконаленні і популяризації їхніх творчих здобутків, ін.;

–        як місце проведення дискусій і напрацювання спільного бачення щодо зручності та комфортності населених пунктів для людей з обмеженими фізичними можливостями, мешканців старшого віку, батьків з візочками, велосипедистів тощо.

Бібліотека може запропонувати свою матеріально-технічну базу для створення можливостей дієвого включення різновікових мешканців ОТГ в активне життя громади.

Залучати до просвітницьких заходів представників місцевої влади та лідерів громади, які надалі можуть стати промоутерами бібліотеки та її діяльності, допоможуть у втіленні проектів, спрямованих на поліпшення якості надання соціальних послуг для громади (привертають увагу до проблем найбільш вразливих та незахищених категорій громадян, проводять акції спільної допомоги).

Бібліотеки мають бути ініціаторами та організаторами свят села та громади, брати участь в районних та обласних фестивалях, конкурсах та акціях.

Реалізація акції дасть можливість:

–  стимулювати творчу активність користувачів та продемонструвати громаді багатоаспектні можливості діяльності публічних бібліотек;

–  розвивати проектно-програмну діяльність, націлену на підтримку читання та впровадження соціальних ініціатив громади;

–  створити умови для активної участі краян у громадському житті через бібліотечний-громадський простір, промоції діалогу та взаємної підтримки між представниками різних верств населення ОТГ;

–  допомогти реалізувати творчий потенціал людям з обмеженими можливостями шляхом залучення їх до активних дій за уподобаннями, можливостями та інтересами.

 

Надіслані матеріали мають бути об’єктивними і містити достовірну інформацію, наповнену фактами та підкріплену 3-5 світлинами.

Інформація має бути викладена оригінально, креативно, з авторським підходом і бути цікавою для всіх цільових аудиторій.

 

Інформацію до 01.11.2019 надсилати у науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка

 

E-mail: metodlibif@gmail.com

 

Узагальнені результати обласної акції «Бібліотеки в громадах – від мрій до реалій: історії успіху» будуть представлені на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

 

Коментарі виключені.