Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції «Бібліотеки – за здоровий спосіб життя»

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ
З ініціативи ОУНБ ім. І. Франка з квітня 2018 р. стартує обласна акція «Бібліотеки – за здоровий спосіб життя», метою якої є підвищення культури ведення здорового способу життя (далі ЗСЖ) серед мешканців краю формами і методами бібліотечної діяльності.
Завдання обласної акції:
• організувати систему просвітницької діяльності з формування цінності здоров`я і ЗСЖ для всіх мешканців місцевих громад;
• створити центри підтримки ЗСЖ для заохочення розвитку здорових взаємовідносин з оточуючим світом і власною особистістю;
• сприяти збільшенню кількості мешканців громади, які є активними шанувальниками ЗСЖ, розуміють його важливість і можуть допомогти у вирішенні поставлених завдань;
• розвивати та поширювати кращий досвід бібліотек з популяризації ЗСЖ, профілактики асоціальних явищ.

Здоровий спосіб життя передбачає дотримання виконання певних правил, що забезпечують гармонійний розвиток, високу працездатність, духовну рівновагу та здоров’я людини. В основі ЗСЖ лежить індивідуальна система поведінки й звичок кожної окремої людини, що забезпечує їй потрібний рівень життєдіяльності й здорове довголіття; це практичні дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму й поліпшення загального самопочуття людини.
В основі здорового способу життя лежать такі принципи:
• раціональне харчування;
• оптимальний руховий режим;
• загартування організму;
• особиста гігієна;
• відсутність шкідливих звичок;
• позитивні емоції;
• інтелектуальний розвиток;
• моральний і духовний розвиток;
• формування і розвиток вольових якостей.
ЗСЖ – це також життєва позиція, поведінка чи діяльність людини, орієнтовані на зміцнення свого здоров`я, досягнення активного довголіття і повноцінного виконання соціальних функцій у суспільному житті. На жаль, багато людей просто не виконують найбільш простих, обґрунтованих наукою, норм ЗСЖ. Особливу тривогу викликає той факт, що в молодіжному середовищі сьогодні формується певна схильність до шкідливих звичок: алкоголь, наркотики, агресія, ненормована лексика, неправильне харчування та ін.
Свою долю відповідальності за популяризацію ЗСЖ бере на себе бібліотека, яка може бути не тільки інформаційним, але й організаційним центром, площадкою для проблемних чи дискусійних зустрічей.
Важливо врахувати, що програми з профілактики, в т.ч. з формування ЗСЖ, не можуть базуватися на принципах заборон і заперечень, їх основне завдання – орієнтувати на розвиток самостійного мислення та самовиховання; засвоєння системи моральних цінностей, ідеалів і навичок культури ЗСЖ, набуття стійкого імунітету до негативних явищ оточуючого середовища. Формування свідомого ставлення до ЗСЖ – така мета заходів, які мають проводити бібліотеки.

2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ

На обласну акцію приймаються матеріали, які висвітлюють систему популяризації здорового способу життя, реалізовану книгозбірнями серед мешканців місцевих громад.
До участі в обласній акції запрошуються працівники бібліотек ЦБС та об’єднаних територіальних громад.
Як можуть установи діяти в реаліях сьогодення?
Перш за все, за допомогою соціологічних досліджень, міні та експрес-опитувань визначити проблеми і зробити цей напрям пріоритетним у своїй діяльності. Окреслити відповідні послуги, щоб задовольнити потреби різних категорій жителів.
Рекомендуємо:
– проведення велнес-тренінгів – заходів, спрямованих на просування здорового способу життя. Велнес (від анг. be well – гарне самопочуття) – концепція ЗСЖ, заснована на поєднанні фізичного і ментального здоров`я, правильного харчування, розумних фізичних навантажень та відмови від шкідливих звичок. Наприклад, можна запропонувати молодим людям, які займаються вуличними видами спорту (воркаут, паркур тощо), показати своїм одноліткам, що займатися спортом просто – потрібно лише бажання;
– стати партнерами територіальних центрів соціального обслуговування Університету третього віку, долучитися до запровадженої соціально-педагогічної послуги, створивши факультет «Здоровий спосіб життя». Заняття можуть доповнюватися соціокультурними заходами, що включають проведення зустрічей з медпрацівниками, психологами, презентацій книг даної тематики, різноманітні тематичні майстер-класи тощо;
– для тих, хто фізично не може прийти в бібліотеку, можна запропонувати за попередньою заявкою безкоштовне кур’єрське доставляння літератури за адресою. Аналогічним чином можна повернути бібліотечні книги;
– у співпраці з громадськими організаціями та установами запрошувати фахівців профільних галузей знань для консультування мешканців громад, створивши при бібліотеках центри здоров`я, а на веб-сайті – розділ «Територія здоров`я».
Ініціювати реалізацію проекту чи акції «Здоров`я нації – вік XXI», який може складатися з таких розділів:
1. «Стиль життя – здоров`я». Заходи: мобільний День інформації «Ми «за» здоровий спосіб життя», актуальний репортаж з медпрацівником «Алгоритм здоров`я», бесіда-рекомендація «Шлях до здоров`я і внутрішньої гармонії», бліц-інтерв`ю «Моя перемога», година здоров`я «Бути здоровим – це стильно!» та ін.
2. «Шкідливі звички: звільнення від залежності». Заходи: творча майстерня з практикуючим психологом «Воркшоп з профілактики соціально обумовлених захворювань», шок-урок «Нездорова енергія, або Чим небезпечні енергетичні коктейлі», слайд-репортаж «STOP-СНІД: знати, щоб жити».
3. «Енергія дому – енергія життя». Заходи: віртуальна гра «Особиста безпека», слайд-репортаж «Анорексія і жертви гамбургерів», урок безпеки «Мобільна атака. Чим небезпечний мобільний телефон?», урок-попередження «Тату і пірсинг: плюси і мінуси», актуальний репортаж «STOP-стрес: гостра приправа до сучасного життя», мозговий штурм «Віртуальна агресія: вплив ЗМІ на молодь», година роздуму про ігроманію «Ігри недоброї волі» та ін.
4. «Жити здорово!» – система інформаційних і культурно-просвітницьких заходів, спрямованих на підтримку соціокультурної реабілітації інвалідів і забезпечення доступу до інформаційних ресурсів, розширення кола спілкування, реалізацію їх творчого та інтелектуального потенціалу. Заходи: виставка-обговорення «Жити і перемагати», усний журнал до Дня інвалідів «Дивись на меня як на рівного», година корисних порад «Лікувальні можливості дарів природи» та ін.
Реалізовується проект за допомогою довідково-інформаційної діяльності – наповнення тематичних картотек «Медичні та реабілітаційні центри», «Якщо хочеш бути здоровим», «На що скаржитеся?»; оформлення інформаційних стендів «Здоровий спосіб життя» та ін. Особливо важливим є залучення користувачів до збирання необхідних інформаційних матеріалів – вони можуть приносити газетні й журнальні вирізки, власні рецепти з метою формування папок-накопичувачів «Якщо маля занедужало…», «Добрі рецепти для вашого здоров’я».
Бібліотека як соціальний інститут є одним з гарантів здорового способу життя. Щоб закріпити набуті знання практичними порадами, слід також організовувати:
– зустрічі з людьми, які досягли успіхів, сповідуючи здоровий спосіб життя;
– дискусії на кшталт «Пивний алкоголізм: що це таке?», під час якої знайти докази «за» і «проти» пива;
– спортивні свята, футбольні змагання, велоквести, фестивалі (спільно з органами місцевої влади та громадськими організаціями).

Бажано створити клуб «Пізнай себе» за результатами проведеного бібліотекою дослідження «Твоє відношення до свого здоров`я». Програма діяльності клубу може бути дуже різноманітна і насичена. Наприклад, на зустріч «Світ твоїх захоплень: усе про полювання й рибалку» запросити мисливців і рибалок з досвідом, провести майстер-клас з літньої і зимової рибалки на ставку чи річці; підготувати інформаційні добірки «Оздоровлення організму», «Шкідливі звички і їхній вплив на здоров’я», «Повідати хочу, як хвороби лікую», «Як правильно качати м’язи», «Харчування й здоров’я», «Як перемогти стрес».
Для залучення читачів до пошукової роботи можна оформити альбом «Футбольна команда нашого села: історія і сьогодення», в якому зібрати спогади місцевих футболістів різних років та світлини футбольних баталій у минулому і сучасному.
Бібліотечний працівник може зробити інформацію дієвою: до виставок «Дороги в храм здоров’я», «Які їжа й питво – таке й життя», «Нове покоління вибирає здоров’я!» готувати інформаційні огляди, години корисних порад, оформити рекомендаційний список «Абетка здоров’я», буклет «У бібліотеку – за здоров’ям».

Інформацію про проведення акції надсилати до 1 листопада 2018 р. електронною поштою в науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка на
E-mail: metodlibif@gmail.com

Узагальнені результати обласної акції «Бібліотеки – за здоровий спосіб життя» буде представлено на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

Коментарі виключені.