Пошук
Архіви

ПОЛОЖЕННЯ про проведення обласної акції «БІБЛІОТЕКИ ПРОПОНУЮТЬ ВІДВІДАТИ»

1. МЕТА І ЗАВДАННЯ АКЦІЇ
Враховуючи, що туризм є стратегічним напрямком соціально-економічного розвитку Івано-Франківщини і важливою галуззю рекреаційної інфраструктури краю, ОУНБ ім. І. Франка оголошує серед бібліотек області з квітня до листопада 2018 р. обласну акцію «Бібліотеки пропонують відвідати».
Мета: створення інформаційних продуктів та розширення асортименту послуг, здатних задовольнити туристичні потреби мешканців і гостей краю та представлення їх формами і методами бібліотечної діяльності.
Завдання:
– активне використання бібліотечних ресурсів для популяризації туризму;
– розробка мережі туристично-екскурсійних маршрутів та тематичних екскурсійних програм унікальними ландшафтами, пам`ятками природи, культури, історії та архітектури; висвітлення найпопулярніших туристичних місць району;
– формування активної позиції мешканців місцевих громад у створенні атмосфери гостинності в регіоні.
Наша область славиться курортними місцевостями, туристично-рекреаційними закладами та регіональними фестивалями, етнографічними святами. Інтеграція бібліотек як закладів культури у сферу туризму – перспективний напрям роботи сучасних книгозбірень. Наявність ресурсів та дослідницька робота з вивчення історії, традицій та звичаїв окремого регіону може стати основою для ініціювання і запровадження нових бібліотечних послуг для місцевої громади, гостей та туристів.

2. УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБЛАСНОЇ АКЦІЇ
Відповідно до умов обласної акції з квітня до листопада 2018 р. рекомендуємо на власних веб-сайтах і блогах, тематичних інформаційних зонах:
– представити матеріали про туристичні маршрути свого району; віртуальні мапи туристичних маршрутів; довідкову інформацію про туристичні послуги;
– сформувати електронну базу даних про цікаві та унікальні туристичні об’єкти району (музеї, пам’ятки природи та історії), інфраструктуру (готелі, приватні садиби, транспорт, заклади харчування тощо).
Нині в нашій країні створюються можливості для формування і розвитку туристичних кластерів. Потенційною територією для створення подібного кластеру є Івано-Франківщина, яка має яскраво виражений національний колорит і традиційну гостинність, збережене історичне та етнографічне середовище, самобутнє мистецтво чотирьох етнічних груп. Бібліотеки можуть функціонувати як учасники даного кластера і надавати інформаційні та консультаційні послуги (навчання, маркетинг туристичних послуг тощо).
В бібліотеках можна організовувати презентації:
– інформаційних ресурсів з питань туризму;
– туристичних проектів, що реалізуються в Івано-Франківській області;
– різних варіантів власної символіки або брендів окремих туристичних територій;
– бібліотечних виставок з туризму.

Надіслані матеріали повинні містити:
– інформацію та світлини про найпопулярніші туристичні місця району; заповідники, пам’ятники природи, культури та історії; місцеві мистецькі та етнографічні фестивалі, які можуть зацікавити туристів;
– адреси туристичних фірм або окремих установ, зокрема й бібліотек, до яких може звернутися турист за необхідною інформацією та сервісом.

Інформацію потрібно надіслати до 01.11.2018 у науково-методичний відділ ОУНБ ім. І. Франка

E-mail: metodlibif@gmail.com

Узагальнені результати обласної акції «Бібліотеки пропонують відвідати» будуть представлені на веб-сайті ОУНБ ім. І. Франка в розділі «Фахівцю бібліосервісу».

Коментарі виключені.