Пошук
Архіви

Публічна бібліотека в житті місцевої громади (з практики роботи бібліотеки-філії с. Томашівці-2 (Кам’яне) Калуської ЦБС

ББК 78.3

П78

Публічна бібліотека в житті місцевої громади (з практики роботи бібліотеки-філії с. Томашівці-2 (Кам’яне) Калуської ЦБС : Публічна бібліотека: сучасна модель / Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка, наук.-метод від. : [уклад. Г. Колотило ; відп. за вип. Л. Бабій]. – Івано-Франківськ, 2010. – 6 с.

У виданні  Публічна бібліотека в житті місцевої громадипредставлено досвід роботи бібліотеки-філії с. Томашівці-2 (Кам’яне) Калуської ЦБС.

Адресовано фахівцям бібліотечної справи.

Упорядник: Колотило Г.М. – головний методист  науково-методичного відділу ОУНБ ім. І. Франка  

Компютерний дизайн: Яковенко С.І.

Відповідальна за випуск:  Бабій Л.В. -  директор ОУНБ ім. І. Франка

  ПУБЛІЧНА  БІБЛІОТЕКА  В  ЖИТТІ  МІСЦЕВОЇ  ГРОМАДИ

Бібліотека на селі є найбільш доступним культурним закладом для місцевої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний та освітній центр та місце реабілітації соціально незахищених прошарків суспільства. Є у Калуському районі на Івано-Франківщині мальовниче село Томашівці-2 (Кам’яне), а у ньому сільська бібліотека – спадкоємниця першої читальні. якою завідує фахівець із 30-ти річним бібліотечним стажем Надія Дмитрівна Луців.

Кожний, хто переступає поріг книгозбірні, поринає у чарівний світ книг. Невеличке, але затишне приміщення з міні-музеєм, прикрашене панорамою бойківських краєвидів, предметами декоративно-ужиткового мистецтва минувшини та нового часу, автентичними зразками національного одягу з «бабусиної скрині», створює неповторну атмосферу.

Про роль і значення бібліотеки в житті кожної людини можна говорити багато, та хочеться наголосити, що бібліотечні працівники як фахівці, ініціатори цікавих починань роблять відчутний внесок у формування та  розвиток кращих морально-етичних людських якостей своїх користувачів.

Доброзичлива, сумлінна, справжній ентузіаст бібліотечної справи: саме такою є Надія Дмитрівна. А ще вона безмежно любить своє село, робить усе, щоб життя навколо неї вирувало, було цікавим та змістовним. Її професійне кредо: іти в ногу з часом, відчувати все нове, оперативно реагувати на всі потреби соціуму. Під її орудою бібліотека стала рідним домом для односельців – від школяра до пенсіонера, тут можна почитати книгу або газету, поспілкуватися, цікаво провести вільний від повсякденних клопотів час.

Бібліотека обслуговує понад 500 користувачів та організовує свою роботу, виходячи із соціальних та життєвих потреб кожного члена громади. Цьому сприяє тісна співпраця з сільським головою Богданом Безруким, виконавчим комітетом сільської ради та депутатським корпусом.

Книгозбірня впевнено виступає посередником між місцевою владою та жителями села, забезпечуючи «прозорість» прийнятих нею рішень. Тут створено «Банк пропозицій місцевій владі». В інформаційному центрі бібліотеки в окремих папках-досьє зібрані рішення виконкому, постанови сесій, розпорядження сільського голови. У місцевої громади користуються популярністю матеріали з найактуальніших питань сьогодення: «Економіка району», «Охорона здоров’я», «Соціальний захист малозабезпечених сімей», «Запобігання торгівлі людьми», «2010 – Рік ветеранів Великої Вітчизняної війни», «Діти війни», фактографічні дані про діяльність установ, організацій, що діють на території села.

Завідувач бібліотеки систематично інформує односельців про нові надходження з питань діяльності органів місцевого самоврядування, змін у законодавстві України. Актуальними і корисними є матеріали рубрики «Майбутньому пенсіонеру», в яких зібрані нові законодавчі документи, що забезпечують пенсійне реформу. Книжкова полиця «Фонд соціального захисту повідомляє» знайомить мешканців села про зміни у соціальній сфері, пільгове забезпечення різних груп населення. Тут представлено зразки оформлення субсидії, допомоги на дітей тощо. Користується попитом інформація, акумульована у розділі  «Служба зайнятості інформує», з якої відвідувачі можуть дізнатись про вакантні місця на різних підприємствах, в організаціях Калущини та області.

У центрі уваги завідувачки бібліотекою та читацького активу завжди був і є користувач.

Зосередившись на основних, найваж-ливіших інформаційних потребах громади, бібліотека визначила одним з пріоритетних напрямів своєї роботи надання інформаційно-консультативної допо-моги конкретним групам громадян села, особливо молоді, людям похилого віку, безробітним та малозабезпеченим.      

Враховуючи життєві потреби, стан душі, позицію кожного жителя, Надія Дмитрівна шукає індивідуальні підходи в роботі, і це створює її авторитет доброго і мудрого порадника. Така багаторічна  послідовна праця дає свої результати. Сьогодні бібліотека стала центром духовного спілкування, серцем усієї місцевої громади.

Свідченням цього є той промовистий факт, що вона зуміла захистити свій сільський осередок духовної культури – чи не єдине місце, де кожний мешканець може реалізувати своє конституційне право на вільний розвиток особистості. Кілька років тому стояло питання, яке спочатку підтримала районна влада, про закриття бібліотеки, оскільки вона знаходилася в аварійному приміщенні.

Зібравшись на сільський схід, громада вирішила звернутися до керівників району з пропозицією зберегти бібліотеку. Люди висловили свої переконливі аргументи. Ще в давні часи фараони і царі шанували бібліотеки, пишалися ними, піклувалися про них. І логічно, що держава, яка дбає про своїх громадян, про їх гармонійний, освітній, естетичний розвиток має сприяти створенню відповідного іміджу бібліотечної установи. Сьогодні Україна має Закон «Про бібліотеки і бібліотечну справу», Постанову Уряду «Про мінімальні соціальні нормативи забезпечення публічними бібліотеками України». А ще є професійне свято, проголошене Указом Президента України – Всеукраїнський День бібліотек.

Рішення сходу мешканців села було підтримано сільським головою, який з розумінням підійшов до вирішення цієї проблеми. За його ініціативи постановою сесії сільської ради було виділено приміщення колишньої ветеринарної лікарні для розташування бібліотеки. З сільського бюджету виділено 10 тис. грн. на проведення ремонту. Не було байдужих і серед мешканців села. У витоків новобудови були поцінувачі книг, підприємці – М. Кузь, Є. Возняк, П. Кравець, В. Тимків, які безкоштовно завезли свої будівельні матеріали та виконали внутрішні роботи. Підсобляли на будові мешканці села різного віку. Відділом культури райдержадміністрації та центральною районною бібліотекою було офірувано 5 тис. грн. на придбання обладнання. Левову частку коштів внесла і завідувачка бібліотеки. З бюджету її родини на ремонт було внесено біля 9 тис. грн.

Всі етапи будівництва відслідковував заступник голови РДА Ігор Пробоїв, при необхідності допомагав практично. Це була воістино НАРОДНА БУДОВА.

Урочиста подія в житті села відбулася 8 грудня 2008 року. Для 1300 жителів відкрила двері новозбудована, оновлена книгозбірня. Дорогим для  присутніх був запах ще свіжого дерева, фарби, вигляд охайно помальованих стін, в інтер’єрі яких на книжкових вітринах, оформлених на належному естетичному та професійному рівні, зустрічали краян кращі зразки літературних творів та періодичні видання.

Це було свято бібліотеки. Глибоко зворушений такою подією, голова районної ради Василь Прокопів сказав: «Я вражений всім, що тут побачив. Скільки ентузіазму в цієї жінки! Збережена бібліотека так потрібна наступним поколінням. Коли хотіли знищити націю, починали з духовності, Я радію з того, що наша духовність нами збережена, що бібліотека відродилася».

Цей приклад вселяє віру, дає позитивний імпульс не лише бібліотечним працівникам Калущини, але й жителям регіону. У користувачів бібліотеки є впевненість у тому, що тут їх зрозуміють, дадуть добру     пораду, нададуть допомогу. Тут вони отримають відповіді на запитання, які їх хвилюють. Особливо це важливо у сільській місцевості, де немає соціальних служб, відповідного зв’язку, телефонів довіри.

Сьогодні в бібліотеці працює дієвий читацький актив. Пропозиції, зауваження користувачів, задоволення їх запитів аналізуються членами бібліотечної ради, обговорюються в органах місцевого самоврядування з тим, щоби бібліотека працювала так, як того потребують люди.

Цьому сприяють і соціологічні дослідження, маркетингові розвідки. За їх результатами основними мотивами звернення користувачів до бібліотеки були: самоосвіта, читання, інтерес до нових періодичних видань, інформація для навчання і роботи, правові проблеми, проведення вільного часу.

Інтерес до книги і преси постійно зростає. В умовах обмеженого фінансування задовільнити інформаційні потреби користувачів дуже складно. Завдяки використанню маркетингових підходів, технології фандрейзингу бібліотека одержує додаткові ресурсні надходження від спонсорів, благодійників, окремих громадян, центральної бібліотеки та бібліотек-філій ЦБС, релігійної громади, часопису «Нова Зоря».

Особливо активними у цій справі є священик о.В. Салій та його родина, які подарували бібліотеці біля 200 видань духовної тематики. Окремі видання дарували і політичні партії («Регіони України», «Батьківщина», «Свобода», «Наша Україна»). Дбає про оновлення бібліотечного фонду і берегиня книгозбірні Н. Д. Луців. Вона щомісячно закупляє літературу за власні кошти. Так, у 2010 році вона придбала «Енциклопедію народної медицини» у 2-х томах на 504 грн. та літературу для дітей на 1000 грн.

В результаті акції «Подаруй бібліотеці книгу» до фондів бібліотеки надійшло понад 60 нових видань. Особливо активно прилучилися до акції  користувачі В. Славінський, О. Сулима, Г. Онищук, М. Кузь, Г. Бубряк, Н. Попова та ін. Серед подарованих видань – кращі зразки української книги, а саме, твори Л. Костенко, В. Стуса, Ю. Андруховича, М. Андрусяка, О. Забужко, В. Нестайко та ін.

Спільними зусиллями з місцевою громадою у бібліотеці с. Томашівці-2 сформовано потужний інформаційно-документний потенціал, створено доброзичливу ауру для роботи з книгою. У книгозбірні завжди багатолюдно, читачі мають можливість ознайомитись з новими виданнями, відвідати цікаві заходи, взяти участь у дискусіях за круглим столом тощо.

Багата розмаїттям тематики масових заходів соціокультурна діяльність бібліотеки. Розповімо лише про деякі з них.

Батьківщина для кожного починається з рідної домівки, чистої роси, материнської пісні, рідної мови. Щоб по-справжньому любити свій край, треба його добре знати, і саме такі знання є своєрідним містком, що єднає покоління. Враховуючи інтерес відвідувачів до подій минулого, бібліотекою ведеться копітка пошукова робота, основою якої є вивчення історії села, історії бібліотеки, відродження імен визначних діячів краю, збирання легенд, переказів старожилів тощо. В результаті цієї роботи зібрані унікальні              

матеріали з історичного минулого та сьогодення бойківського села, його  звичаї, традиції, які   вміщені в альбомах «Історія села Томашівці», «Історія бібліотеки».

Багато нових фактів було вперше представлено на презентації альбому з історії населеного пункту, проведеної в рамках дня краєзнавства. Зацікавленість учасників заходу викликали версії про походження назви села, робота товариства «Просвіта», розповіді про події Великої Вітчизняної Війни, списки родин, які були вивезені на спецпоселення до Сибіру, на примусові роботи до Німеччини, про визначних людей села.

Вивчити та осмислити свою історію допоміг літературно-мистецький вернісаж «Передзвін віків». В період його підготовки були організовані конкурси на кращу творчу роботу «Село моє – краплиночка на карті», «Художнє диво на полотні», «Краща страва села Томашівці».В музейній кімнаті зібрано документальні матеріали у тематичних папках     

«Тобі розкаже сива давнина, як край наш жив, боровся й розвивався», «Книга пам’яті», присвячена односельчанам – ветеранам війни «Стежками бойківського краю».

Відродженню народних звичаїв, родинних традицій, зміцненню зв’язків між поколіннями сприяють заходи, які проводяться за листком народного календаря впродовж року. Наприклад, благодійне свято «Через поле, через гай, іде наш Томашівський Святий Миколай», народознавча година «Ой на Івана, тай на Купала», краєзнавча  подорож «Вулицями рідних Томашівців», конкурс на краще виконання колядок «Від хати до хати йдемо колядувати». Бібліотека активно залучає до народної творчості читачів-дітей. Їх безпосередня участь у національних святах виховує любов до рідного краю, до землі своїх предків, до рідної мови, України.

Одним з пріоритетів діяльності бібліотеки-філії є виконання соціальної і гуманістичної функції, а саме: робота з користувачами похилого віку, самотніми громадянами, людьми з особливими потребами. З метою подолання їх замкнутості, забезпечення самореалізації та інтеграції в громадянському суспільстві щорічно проводиться цикл заходів «Спілкування для душі».

Широкого розголосу набула районна благодійна акція «Повір у себе», присвячена Міжнародному дню інвалідів, що відбулася у Будинку культури. У підготовці і проведенні її взяли участь керівники районної та місцевої влади, працівники територіального центру обслуговування одиноких та непрацездатних громадян, священик В. Салій. Для присутніх проведено презентацію книжково-ілюстративної виставки з оглядом літератури «Сильні духом».

Цікавим був і перегляд творчих робіт людей з обмеженими можливостями «Краса відчута серцем». Завідувачка бібліотеки ознайомила учасників акції з інформаційно-довідковими буклетами «Поради особам з обмеженими можливостями» та літературою про лікарські рослини, які використовуються у традиційній та народній медицині.

Калуська ЦБС має позитивні напрацювання в організації та проведенні різноманітних конкурсів, літературних акцій. У районній акції «Читацька громада Калущини за здоровий спосіб життя,  добро і красу книгозбірня  с. Томашівці отримала   2-е місце, а  у районному конкурсі «Таланти мого села» стала  переможцем серед бібліотек ЦБС. 

У Всеукраїнському конкурсі дитячої творчості «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє» особливо відзначилися користувачі бібліотеки в номінації «Кращий малюнок до творів Кобзаря».

З давніх давен вважається, що гармонійному розвитку людини, суспільства сприяли стосунки з природою. Сьогодні на теренах Калущини в результаті природних катаклізмів та людської недбалості виникло багато екологічних проблем, які вимагають негайного вирішення. Своє завдання бібліотека бачить в тому, що відповідними заходами допомогти відчути цінність і неповторність кожної травички, кожного струмочка, метелика, пташки – усього, що оточує нас поруч. Надія Дмитрівна глибоко переконана в тому, що її користувачі переймаються цими проблемами і широко популяризує літературу природничої тематики. Різним групам читачів адресуються бесіди, інформаційні огляди літератури і періодичних видань, конкурси, вікторини, години поезії, приурочені Дню Довкілля, Всесвітньому Дню Землі, Дню Заповідників і національних парків.

Вивченню екологічного становища природи бойківського краю, формуванню у користувачів належного естетичного та морального ставлення до природного середовища прислужився тиждень популяризації екологічних знань «Природа не терпить неточностей і не прощає помилок». В його рамках цікавим був екологічний калейдоскоп «З любов’ю і турботою до природи» в програмі якого відбулись презентація експозиції «В природі все буденне і святкове. І може, просто кажучи, – святе» та екологічна вікторина «Людина і природа».

Книгозбірня відзначається увагою до ветеранів праці, трудових династій, жінок-берегинь роду. Для них влаштовувались цікаві заходи. Зокрема, оформлялася тематична полиця «Доки живемо – пам’ятаємо», проводилися вечір-реквієм, урок історії, година пам’яті, вечір-зустріч «Вічно живі у пам’яті народній», «Подвиг, непідвладний часу», «Зорять у граніті вічні солдати, болями їхніми пам’ять жива».

Пам’ятним для бібліотеки був 2009-й рік. Громада села святкувала річницю від дня народження установи нового типу – сучасної публічної бібліотеки. З цього приводу на її базі центральна бібліотека провела районний семінар на тему «Бібліотека – центр громадського життя і культурного спілкування». Перед відкриттям семінару священик В. Салій здійснив обряд освячення приміщення, побажав Божого благословення на збереження скарбниці для майбутніх поколінь.

У вступному слові голови районної ради Василя Прокопіва прозвучали слова глибокої впевненості в успішному майбутті храму духовності. Зокрема, він сказав: «Наше село має унікальну команду – місцева влада, церква, бібліотека і вся громада. Нам під силу все. Свідченням спільної, невтомної праці є наш осередок культури і спілкування. Сюди йдуть люди, щоб задовольнити свої інформаційні потреби, дізнатися, чим сьогодні живе Україна і світ».

Заступник голови райдержадміністації Ігор Пробоїв відзначив, що рік, який пройшов після відкриття бібліотеки, лише підтвердив значимість вогника на острівку духовності с. Томашівці-2. І такий приклад гідний наслідування.

Особливою була подяка сільському голові, громаді села від начальника відділу культури райдержадміністрації Т. Молдавчук та директора ЦБС С. Сокульської за те, що вони зуміли відстояти і зберегти бібліотеку.

Щирі слова вдячності звучали у виступах мешканців села. Зокрема, зворушливим був виступ місцевої поетеси Надії Атаманчук: «З дитячих років я та моя родина не бачили себе без книги. Ми всі радіємо з того, що сьогодні приємно зайти у відбудоване нове приміщення, яке зігріває нас своїм теплом. Я можу годинами знаходитись тут, не хочеться йти додому. Так вважають більшість наших односельців. І в цьому велика заслуга Надії Дмитрівни. Вона любить книгу, привчає нас до логічного читання, знає наші уподобання, що кому порекомендувати, спілкується з різними категоріями відвідувачів. Особливо тут побільшало дітей”.

Атмосферою доброзичливості, добра і душевного тепла оточені всі, хто відвідує цей дивосвіт – бібліотеку. А нагородою для Надії Луців за відданість улюбленій справі була Подяка голови районної ради, яка була вручена на  розширеній черговій сесії.

І приходять на пам’ять рядки великої Лесі Українки, які б могли стати девізом покликання і праці бібліотечного працівника:

                      Як помогти в безкрайнім людськім горі?

                      Як світ новий з старого збудувати?

                      Як научить байдужих почувати?

                      Як розбудити розум, що заснув?

                      Як час вернуть, що марно промайнув?

Коментарі виключені.