Пошук
Архіви

Міністр культури обговорив з керівниками обласних структурних підрозділів культури актуальні проблеми діяльності закладів культури в умовах децентралізації 24.02.2017

24 лютого  у Національному  заповіднику «Софія Київська» під головуванням Міністра культури України Євгена Нищука відбулася нарада за участю керівництва відомства та  керівників структурних підрозділів у галузі культури обласних,  Київської  міської державної адміністрації.
Відкриваючи нараду, Міністр культури України зауважив на важливості проведення подібних зустрічей, які вже носять системний характер та  дозволять спільними зусиллями напрацювати  нові механізми здійснення державної         культурної політики.
«Усі ми прагнемо змін, у тому числі у виробленні нових механізмів здійснення культурної політики. Українська громада очікує від Мінкультури послідовних, комплексних, системних дій на обраному шляху реформування країни. Але зміни всередині країни творять  підгрунтя для яскравої презентації нас назовні – якими нас хочуть бачити, якими нас можуть бачити, якими ми, українці, є у світі», – сказав Євген Нищук. Він наголосив, що  основною  темою нинішньої зустрічі є розгляд та обговорення  актуальних проблем діяльності  закладів культури в  умовах децентралізації.
«Традиційно  заклади культури  в селищах, районних центрах сприймаються, як установи  що надають  послуги дозвілля, будь то бібліотека, будинок культури або секція  аматорського мистецтва. Проте, вони можуть стати справжнім соціальним інститутом згуртування  територіальних  громад», – зазначив Євген Нищук.

«Сучасне суспільство вимагає наповнення  культурної складової життя громад новим змістом. Місцеві органи влади і громада мають усвідомлювати, що сьогодні  культурні  інституції несуть набагато ширші функції, а успішний розвиток регіонів безпосередньо пов’язаний з новим баченням культури. Це нові робочі місця і розвиток бізнесу: створення умов для розвитку креативних індустрій, ремесел, сільських музеїв з внутрішнім туризмом, творчої діяльності у кожному конкретному регіоні надання можливості  для рівного доступу до медіа ресурсів та багато іншого. І як результат ми маємо отримати згуртованість громади, активних освічених стейкхолдерів  суспільного життя, а це  зменшить  прірву між владою і громадою, децентралізація відбудеться реально, а не на папері».
Міністр культури наголосив, що  заклади культури сьогодні мають оновитися, як змістовно, так і  функціонально  та потребують введення  соціальної та економічної складової  в концепцію вирішення  проблем локальних   закладів     культури.
Євген Нищук  також  поінформував про здійснення  Міністерством культури впродовж 2016 року та на початку 2017 року кроків  для ефективного впровадження         реформи    децентралізації.
А саме:

  • проведено  ретельну інвентаризацію і оцінку стану наявних закладів культури у селищах, селах та малих містах;
  • ініційовано проведення Радою Європи  Аналітичного огляду культурної політики з окремим наголосом на питаннях охорони  культурної спадщини і модернізації  культурних інституцій та інфраструктури в  різних регіонах з метою удосконалення формування державної політики у сфері культури; запущено проект із адаптації, дослідження та запровадження системи індикаторів ЮНЕСКО в Україні(СDIS)  для отримання об’єктивних наукових даних про розвиток сфери культури в Україні;
  • підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо підтримки впровадження ініціатив з децентралізації влади за відповідними секторальними напрямками, зокрема у сфері культури;
  • за пропозицією  Мінкультури  до проекту  Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України» включено культурний контекст. Тобто, одним із головних критеріїв  для формування адміністративно-територіальних одиниць  України буде наявність культурного потенціалу.

Окрім того, як  зазначив Міністр культури Євген Нищук, до  кінця року відомством планується  здійснити ще низку заходів. Зокрема, забезпечити включення культури до основоположних нормативно-правових актів, які розроблятимуться з метою впровадження реформи децентралізації; виробити диференційовані моделі функціонування  закладів культури; розробити та затвердити мінімальний перелік культурних послуг;  активізувати проведення заходів у місцевих громадах  щодо адвокації культурних прав.

Детальніше: джерело mincult.kmu.gov.ua

Коментарі виключені.