Пошук
Архіви

Менеджмент якості та ефективність роботи бібліотек: науково-практична конференція

19-20 вересня 2012 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулась науково-практична конференція «Менеджмент якості і ефективність роботи бібліотек». Захід проводився за підтримки регіонального тренінгового центру, який функціонує в рамках програми «Бібліоміст».

В роботі конференції взяли участь заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА В. М. Тимків, представники органів державної влади та місцевого самоврядування Надвірнянського району. Перший день обласної конференції проходив на базі Надвірнянської центральної районної бібліотеки (директор М. І. Кушнерчук) та бібліотек-філій сіл Тисменичани, Цуцилів, Молодків, Гвізд. Учасники конференції ознайомились із змістом їх роботи, мали можливість спілкування з очільниками та громадою відвіданих сіл.               Першою хлібом-сіллю гостей зустрічала Тисменичанська сільська бібліотека-філія. Після візуального ознайомлення з бібліотекою директор ОНУБ ім. І.Франка Людмила Бабій у вступному слові відзначила важливість менеджменту в сучасній  бібліотечній справі, побажала плідної праці.
Заступник начальника головного управління культури, національних меншин та релігій Василь Тимків підкреслив велику місію бібліотек, як осередків духовності, культури для місцевих громад.
Заступник голови Надвірнянської РДА Богдана Ковалюк подала інформацію про район, напрацювання, проекти, роль закладів культури, в тому числі бібліотек в житті громади району.
Директор ЦБС Марта Кушнерчук привітала колег у Надвірнянській ЦБС, висловила сподівання, що цей день буде корисним, цікавим щодо обміну досвідом, спілкування. Сільський голова Сергій Баланюк розповів про село, установи, організації, дав високу оцінку роботи сільської книгозбірні.
Завідувач філією Оксана Мельниченко провела мультимедійну презентацію роботи бібліотеки, представила присутнім односельчанку, члена літстудії «Бистрінь» Світлану Ткачук, яка щойно видала першу поетичну збірку «Осіння партитура» за сприяння районної програми з підтримки україномовного книговидання та книгорозповсюдження. Світлана Миколаївна порадувала всіх своїми поезіями.

Cвітлини

Наступними приймали гостей цуцилівчани. Спочатку запросили до Народного дому на чудове літературно-музичне дійство «Село моє – для мене ти єдине». Завідувач бібліотекою-філією Любов Іванчук приймає активну участь в художній самодіяльності, вся робота проводиться у творчій співпраці з Народним домом (директор Галина Легка), школою, сільською радою.
Вже в бібліотеці про село розповіла секретар сільської ради Наталія Іванчук, завідувач  бібліотекою презентувала свою роботу.

Світлини

В центральній районній бібліотеці учасники конференції ознайомились з бібліотекою, відділами, поспілкувались з працівниками. Директор ЦБС Марта Кушнерчук провела мультимедійну презентацію діяльності ЦБС, представила відеофільм про реалізацію проекту «Туристично-краєзнавчий клуб в бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» від програми «Бібліоміст». Заступник голови районної ради Ігор Писклинець розповів про роботу місцевого самоврядування, підтримку закладів культури в районі, в т.ч. бібліотек.

Світлини

В Молодкові поважних гостей зустрічали хлібом та сировицею з місцевого соленого джерела дівчина Сербиця з легенди, яку бережуть в селі та учасниці клубу за інтересом «Сербиця», який більше 15 років працює при бібліотеці. Учасники конференції ознайомились з бібліотекою, завідувач філією Галина Середюк провела мультимедійну презентацію. Віталія Бабій та Степан Дричак майстерно інсценізували легенду про Сербицю.
Сільський голова Василь Кисляк розповів про село, місцеву владу, проектну діяльність, співпрацю із закладами культури, відзначив хорошу їхню роботу в селі.
Директор будинку культури Ганна Ковалюк – автор збірки гуморесок «Бербениці фіглів» майстерно виконала дві свої гуморески. Присутні ознайомились також з експонатами музею-світлиці. Музей займає окрему кімнату в бібліотеці, нараховує більше 200 експонатів.
На прощання всі отримали сировицю з місцевого джерела та зробили світлини біля 400-літнього «вуйка дуба».

Світлини

Хлібом-сіллю зустріла гостей на порозі Гвіздського Будинку культури завідувач філією Любов Текинчук. В приміщенні Будинку культури гостям представили велику виставку робіт місцевих майстринь – вишивки, вишивані ікони (директор БК Катерина Гаврищук).
Завідувач бібліотекою-філією розповіла про роботу своєї книгозбірні, сільський голова Василь Половко висловив багато теплих, щирих слів в адресу працівників культури Гвозда та всіх бібліотекарів напередодні відзначення Всеукраїнського дня бібліотек.
Директор ОНУБ  ім. І.Франка Людмила Бабій в кожній бібліотеці висловила вдячність за хорошу роботу, побажала подальших успіхів та подарувала добірку книг.
Ми раді, що мали можливість приймати колег з усієї області, поділитись з ними своїм досвідом, напрацюваннями та теплом своїх сердець.

Світлини
На другий день конференція продовжила свою роботу в ОУНБ ім. І. Франка. Директор бібліотеки Л. В. Бабій – модератор конференції, у своєму  виступі «Якість керівництва – фундаментальна основа успіху бібліотеки» розкрила основні складові ролі менеджера в організації діяльності бібліотечного закладу.
З доповідями виступили директори обласних бібліотек для юнацтва та дітей С. Я. Шаган та І. Я. Тацакович.
Заступник директора ОУНБ ім. І.Франка, голова Івано-Франківського обласного відділення УБА Г. В. Горбань та координатор регіонального тренінгового центру О. В. Люба у своїх доповідях розглядали питання, які стосуються діяльності РТЦ та УБА в питаннях розвитку бібліотечної справи на сучасному етапі, користування новітніми інформаційними технологіями у бібліотеках. Для учасників конференції було проведено тренінг «Написання грантових проектів. Фандрейзинг».

На конференції обговорювались найбільш актуальні питання впровадження менеджменту якості роботи як необхідної умови в діяльності бібліотек на сучасному етапі.
З доповідями-візуалізаціями згідно тематики конференції виступили директори ЦБС області: М. І. Кушнерчук – директор Надвірнянської ЦБС, М. М. Підлеснюк – директор Городенківської ЦБС, О. І. Бирчак – директор Коломийської ЦБС, Г. М. Медвідь – директор Івано-Франківської ЦБС та інші.

ОУНБ ім. І.Франка  підготувала бібліотечне видання «Народе мій, я ще не все сказав…», присвячене 55-річчю від дня народження  українського письменника Ярослава Ткачівського, яке було презентовано за участю ювіляра.

Народе мій, я ще не все сказав… : 55 річчю від дня народж. Ярослава Ткачівського присвяч. / Івано-Франків. ОУНБ ім. І. Франка, наук. метод. від ; наук. ред. Л. В. Бабій . – Івано-Франківськ, 2012 . – 151 с.

Завершальним етапом обласної науково-практичної конференції було прийняття резолюції, в якій визначені першочергові завдання у сфері подальшого вдосконалення ефективності діяльності публічних бібліотек.

Світлини

Коментарі виключені.