Пошук
Архіви

БІБЛІОТЕКА ЯК СКЛАДОВА ТУРИСТИЧНОГО ПРОСТОРУ

Бібліотека як складова туристичного простору (з досвіду роботи бібліотек Надвірнянської ЦБС) / Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка, наук.-метод. від. : [уклад. Г. М. Колотило ; комп. диз. Г. М. Щепанська ; наук. ред. Л. В. Бабій]. – Івано-Франківськ, 2012. – 9 с. – (Cерія „Публічна бібліотека: сучасна модель”).

У виданні „Бібліотека як складова туристичного простору” висвітлено досвід роботи бібліотек Надвірнянської ЦБС.

Адресовано фахівцям бібліотечної справи.

 

 

Укладач:                             Колотило Г. М. – головний методист науково-методичного відділу

ОУНБ ім. І. Франка

 

Комп’ютерний дизайн:               Щепанська Г. М. – бібліотекар науково-методичного відділу

ОУНБ ім. І. Франка

 

Науковий редактор:                                  Бабій Л. В. – директор

ОУНБ ім. І. Франка

 

Надвірнянщина – зелена казка України. Це один з найбільш економічно потужних  регіонів Івано-Франківської області, який є надзвичайно перспективним та привабливим для розвитку туризму.

Відрадним є те, що цей край з його архітектурними пам’яткамии давнини і звичаями своїх етносів (гуцулів, бойків, покутян) стає туристичною Меккою України, захоплює тисячі українських та іноземних туристів.

Бібліотеки як освітні та інформаційні осередки готові допомогти бажаючим у створенні цілісного уявлення про цей острівець Івано-Франківщини, його рекреаційно-туристичні можливості.

„О, Надвірнянщино, мій материнський краю”

Базою бібліотек для організації та проведення  роботи з туристичного краєзнавства є бібліотечні фонди, які роками формуються, оновлюються, зберігаються. Це книги, брошури, неопубліковані матеріали, конволюти, карти, схеми, плакати, листівки, рекламні буклети. Доповненням до фондів є періодичні видання краєзнавчої тематики. Центральна районна бібліотека отримує журнали: „Дзвін”, „Перевал”, „Берегиня”, „Народне мистецтво”, „Народна творчість та етнографія”, ”Визвольний шлях”; газети: „Галичина”, „Галицька Просвіта”, „Західний кур’єр”, „Рідна земля”, „Народна воля”. Сільські філії отримують 5-6 назв газет та журналів, з яких половина – краєзнавчі.

Працівники бібліотек системи ведуть пошукову роботу серед мешканців населених пунктів, збирають матеріали про цікаві факти з історії конкретної місцевості, формують альбоми, портфоліо. Використовуючи цей арсенал, бібліотеки своїми формами і методами популяризують свій рідний край (історію, традиції, обряди, пам’ятні місця) через призму його туристичної самобутності. Серед напрацьованих форм умовно поділяються на бібліотечні і туристичні. Бібліотечні це: години цікавої інформації, презентації видань, ігри, вікторини, виставки, години краєзнавства, майстер-класи, які відбуваються безпосередньо в бібліотеці.

Найбільш поширені є бібліотечні виставки: „Краю мій – ти частка Батьківщини”, „Земля на схилах Карпатських гір”, „Будь благословенна, земле рідна”, „Відкрий для себе рідне село”, „О, Надвірнянщино, мій материнський краю”. На кожній виставці відкрито розділи: „Туристична Надвірнянщина”, „Зелений дивосвіт Карпат”, „Туристичними стежками краю”, „Надвірнянщина запрошує” та ін. Тут представлено книги, брошури, схеми, путівники, рекомендаційні списки літератури тощо.

Виставки доповнюються розмаїттям аксесуарів, а це: світлини та інформація про знакові місця населеного пункту, околиці, вулиці, рослинний і тваринний світ, дані про відомих людей села, обдаровану молодь і дітей, вироби місцевих умільців, роздруківки інформації з Інтернету, знахідки туристичних вояжів (сушені гриби, риба, ягоди тощо). Цікаві приклади такої роботи мають бібліотеки-філії сіл Тисменичани, Цуцилів, Заріччя, Зелена, Пасічна, Делятин.

У краєзнавчому відділі центральної районної бібліотеки організована книжково-ілюстративна виставка „Наш край від Бога – для туризму”, віртуальна виставка з цієї тематики представлена на веб-сайті центральної бібліотеки. Тут користувачі можуть ознайомитись з життям і творчістю відомої поетеси Надвірнянщини „Марійка Підгірянка – вчителька і поетеса”. Веб-сайт містить не лише інформацію про бібліотеку, її послуги, а й відомості про туристичні ресурси краю: БД „Інформаційний портрет регіону”,  документи з історії регіону, про відомих людей, нові краєзнавчі видання, краєзнавчий календар найважливіших дат в історії та сьогодення району.

Туристичні форми включають: екскурсії, туристичні походи, прогулянки історичними місцями. До них залучаються місцеві краєзнавці, працівники інформаційно-туристичного центру. Бібліотечні працівники надають допомогу любителям туризму, студентам, працівникам відділу культури і туризму та членам інформаційно-туристичного центру. Для цього широко використовуються книги, публіцистичні матеріали, Інтернет-ресурси. Краєзнавчий відділ ЦРБ видає щоквартальний інформаційний бюлетень „Туризм на Прикарпатті” та бібліографічні покажчики. Зокрема, в цьому році підготовлено видання в електронному варіанті „Надвірнянщина – наш рідний край”, яке включає чотири розділи і розміщено на сайті бібліотеки.

Для відвідувачів центральної районної бібліотеки в краєзнавчому каталозі виділено розділи: „Туризм і Прикарпаття”, „Туристичні заклади”. Бібліограф краєзнавчого відділу М. Гринюк веде постійно-діючу картотеку „Пам’ятки Надвірнянщини”, готує індивідуальну інформацію головному спеціалісту відділу культури РДА В. Гринішаку на тему „Пріоритети розвитку туризму на Прикарпатті” та краєзнавцю М. Максим’юку „Пам’ятки історії та культури Надвірнянщини”, рекомендаційні списки, пам’ятки користувачу туристично-краєзнавчої тематики.

У краєзнавчих картотеках бібліотек-філій виділено рубрики „Туризм на Надвірнянщині”, „Зелений туризм”. У відділі краєзнавчої літератури ЦРБ можна отримати детальну інформацію про знакові туристичні маршрути району та зелені садиби:

 

с. Пасічна – Бухтівецький водоспад – Манявський водоспад – с. Манява = червоний

с. Пасічна (прис. Постоята) – г. Діл – Бухтівецький водоспад –                 с. Пасічна = зелений

с. Пасічна (прис. Розтока) – г. Пасічанка – с. Синячка = зелений

с. Максимець – ур. Боярин = зелений

с. Бистриця – пер. В. Рогодзи – г. Талпич = жовтий

с. Бистриця – хр. Тавпіширка – г. Талпич = зелений

с. Бистриця – г. Гропа = чорний

с. Бистриця – г. Плоска – пер. Столи = червоний

с. Бистриця – ур. Салатрук – пол. Рущина – г. Сивуля = червоний

Велосипедний туристичний маршрут:

с. Битків – Манявський скит – с. Манява = зелений

Садиби зеленого туризму:

„Файна хата” – . Делятин, вул. 16 липня 92в

„Любава” – с. Бистриця, центр

„Водограй” – с. Бистриця

„У Павла” – с. Заріччя, вул. Мазепи

„Котедж в Карпатах” – Делятин, вул. 16 липня 127

„У Заріччі над Прутом” – с. Заріччя, вул. Шевченка, 105а

Роботу на допомогу родинам, які утримують зелені садиби і надають відпочиваючим житло, забезпечують їх харчуванням, знайомлять з особливостями місцевості, працівники бібліотек проводять у 2-х напрямках: забезпечення інформацією щодо законодавчої бази ведення цього виду туристичної діяльності; надання інформації про історію населених пунктів, звичаїв, обрядів, пам’ятних місць.

Здійснюється широка популяризація зеленого туризму як виду відпочинку. Таким чином, турист чи користувач, який відвідав Надвірнянщину, вперше може отримати в бібліотеці цілісну картину про населений пункт, його історію, визначні місця і таке інше.

Однією з ефективних стаціонарних форм туристичного краєзнавства є клуби за інтересами, любительські об’єднання  та бібліотечні музеї. Їх завдання – поглибити інтерес до вивчення краю, його туристичної принади.

Так, при краєзнавчому відділі центральної районної бібліотеки діє клуб „Краєзнавець”. Очільником клубу є історик, краєзнавець, голова районного Товариства охорони пам’яток історії та культури

Музейна кімната в бібліотеці  с. Молодків

М. Максим’юк – лауреат районної премії ім. Н. Попович, обласної пам’яткознавчої премії ім. І. Вагилевича та обласної краєзнавчої премії ім. В.Полєка. Членами клубу є історики, краєзнавці І. Янко, М. Семкіяш, В. Левицький, П. Левицький, В. Андрушко, Є. Луців. Це автори книг з історії сіл, де вони народились.

У центральній районній бібліотеці та її філіях були проведені презентації їх видань. Члени клубу проклали туристичний маршрут до міського парку ім. І. Франка, в якому є залишки руїн форпосту міста. Після проведення археологічних робіт історики дійшли висновку, що саме тут, на території міста, у другій половині ХI – XV ст. була споруджена фортифікаційна споруда, руїни якої збереглись. Поблизу неї могли поселятися люди, які під час ворожих нападів знаходили тут притулок. Можливо вони й заснували місто Надвірна. В програмі клубу „Краєзнавець” відбулася година  краєзнавства  „Михайло Клапчук – науковець і патріот” (до 90-річчя від дня народження відомого археолога і краєзнавця) з відвідинами його могили в Делятині.

 

Партнерами бібліотек району в справі туристичного краєзнавства є Товариство охорони пам’яток історії та культури, інформаційно-туристичний районний центр, музей історії Надвірнянщини, заповідник „Горгани”, Союз Українок, відділ культури і туризму РДА. Відділ культури і туризму РДА готує та видає чимало друкованої продукції про туристичні об’єкти, які передає бібліотекам. Уся ця продукція знаходить своє місце на книжкових полицях, а працівники бібліотек популяризують її серед своїх користувачів. Так, спільно з Товариством охорони пам’яток історії та культури була проведена презентація книги „Безцінні скарби  нашого краю” та буклету „До чарівної Бистриці”. Це книга про архітектурні пам’ятки регіону – церкви та дзвіниці. Сьогодні на території Надвірнянського району та Яремчанської міськради нараховується 35 споруд архітектури та містобудування, які включені до реєстру пам’яток національного та місцевого значення. До найдавніших церков належить церква в с. Камінна і дзвіниця (1700). У XVIII зведені церкви у селах Білі Ослави, Делятин, Зелена, у XIX ст. – с. Гвізд, Добротів, Лоєва, Назавизів, Бистриця.

Цікавим і надзвичайно інформативним є буклет „До чарівної

„Поки батьки читають”…

Бистриці”. Учні місцевих шкіл, студенти, які навчаються в інституті туризму і менеджменту та інші категорії користувачів, що цікавляться туризмом і краєзнавством, часто користуються цим виданням. Адже тут детально описаний маршрут з Надвірної до Бистриці через с. Пнів (Пнівський замок), Пасічну (могила Софії Галечко), Зелена (пам’ятник учасникам ОУН-УПА, Бистриця (криївка полковника Грома).

Тут є туристичні оселі „Любава”, „Водограй”, ресторан „Карпати”. Під час презентації цих видань демонструвався документальний фільм про церкви Надвірнянського району. Цікаво пройшла презентація книги „Пнівська твердиня” М. Максим’юка та екскурсія учасників до Пнівського замку. Нещодавно відділом культури та туризму РДА видано брошуру „Середньовічні замки та споруди Надвірнянщини”, що є приємним подарунком для туристів та гостей. Видання викликало зацікавлення і у польських колег з м. Ополє, які у жовтні 2011 року відвідали бібліотечні заклади Надвірнянщини (ЦРБ, бібліотеки-філії сіл Тисменичани та Цуцилів).

Презентація книги „Пнівська твердиня”

твердиня твердиня”

Цікавими для туристів є населені пункти, пов’язані з життям і творчістю відомих людей. Так, у селищі Делятин похована Ярослава Лагодинська (Леся Верховинець). У бібліотеці є інформація про письменницю, персональна книжкова виставка, її портрет художника Ярослава Лозинського.

Літературно-музичний вернісаж „Галицька січовичка”

До ювілею Ярослави Лагодинської в Делятинській бібліотеці-філії відбулось літературне віче, яке благословив о. Андрій, мовивши, що великі українці – це ті, які від щирого серця використовували Богом дані таланти для розвитку світу. Про життєвий і творчий шлях письменниці розповіла завідувач відділу краєзнавчої літератури ЦРБ Р. Грушецька. Краєзнавець В. Левицький поінформував присутніх про пошукову роботу, проведену ним при вивченні життєвого і творчого шляху Лесі Верховинки, представив папки з матеріалами, які зібрав у архівах, наукових бібліотеках та рукописні документи.

Завідувач бібліотекою-філією К. Брунько провела огляд збірників, в яких вміщено твори письменниці. Учасники віча відвідали могилу Лесі Верховинки, яка похована в родинній гробниці.

Спільно з районною філією „Союзу Українок” в центральній бібліотеці проведено літературно-музичний вернісаж „Галицька січовичка”, присвячений 120-річчю від дня народження хорунжої Українських січових стрільців Софії Галечко. Туристів та гостей захоплюють і такі об’єкти, як музей Марійки Підгірянки в селі Білі Ослави та музей історії Надвірнянщини.

До 130-річчя від дня народження поетеси та 15-ти річчя створення музею в бібліотеці с. Білі Ослави відбулось літературно-музичне свято, яке відвідали туристи з ближнього та далекого зарубіжжя. Авторами сценарію та ведучими дійства були працівники бібліотеки Н. Гринюк та А. Іващенко. Гості відвідали панахиду в сільській церкві в знак пам’яті своєї землячки, славної дочки України. Вдячне слово про поетесу виголосили: голова районної філії „Союзу Українок” О. Багрійчук, редактор газети „Народна воля” І. Гриджук, голова обласного відділення Союзу українок У. Швидюк, директор централізованої бібліотечної системи М. Кушнерчук.

Щорічно 18 травня вся громадськість України відзначає Міжнародний День Музеїв. Центральна районна бібліотека в ці дні проводить День фахівця – музейного працівника. В його рамках організовуються віртуальні екскурсії „Музеї світу”, відвідування місцевого музею та його презентація. Завідувачка краєзнавчого відділу Р. Грушецька провела оглядові бесіди за книгою „Музеї Надвірнянщини”. У 2011 році в програмі Дня музею присутніх зачарували виставки „Ляльки-мотанки Оксани Смереки”, уродженки м. Надвірної, яка експонувалась на той час.

Цікавий досвід напрацювали сільські бібліотеки-філії в плані облаштування у своїх книгозбірнях музейних куточків. З метою збереження народних традицій, демонстрування народних строїв, речей побуту та ознайомлення з минувшиною сучасного покоління, бібліотечні працівники здійснюють пошукову роботу. Подаровані односельчанами речі впорядковують та облаштовують міні-музеї. Такі куточки яскраво прикрашають Гаврилівську, Парищанську, Верхньомайданську, Бистрицьку бібліотеки-філії.

У бібліотеці-філії с. Молодків для музею історії села відведено окрему кімнату. Матеріали музею розташовано за розділами: „Історія села”, „Речі народного побуту”, „Звичаї та обряди”, „Видатні особистості села”, „Наша бібліотека”. Місцеві художники М. Гайдаш та В. Бенюк допомогли в оформленні інтер’єру. Активну пошукову роботу щодо наповнення експонатами музею та збирання старожитностей проводять члени жіночого клубу „Сербиця”, який уже 15 років працює при бібліотеці. Експозиції музею – стародавні вишивки, рушники, ужиткові речі, давні світлини, історичні документи, рукописи, рукописні зібрання народних пісень, колядок, щедрівок тощо. Всього в музеї близько 200 експонатів. Інформацію про музеї можна знайти у виданні  „Музеї Надвірнянщини”.

Туристів, гостей та користувачів бібліотеки під час екскурсій та в програмах просвітницьких заходів працівники бібліотеки Г. Середюк та Л. Кисляк знайомлять з принадами населеного пункту Молодків, наявним інформаційно-документним ресурсом бібліотеки, послугами, які надає книгозбірня. Цікавим для гостей є туристичний об’єкт села – 300-літній дуб, який росте на подвір’ї Будинку культури. Змістовну роботу бібліотеки с. Молодків позитивно поціновано і громадськістю м. Івано-Франківська, матеріали та документи якої були представлені в ОУНБ ім. І. Франка в рамках обласного конкурсу „Краща сільська бібліотека – 2011 року”. За рішенням обласного журі книгозбірня нагороджена Грамотою управління культури облдержадміністрації та грошовою премією за номінацією „Краща бібліотека-музей”.

Центральна районна бібліотека та її філії сіл Пасічна, Зелена, Бистриця багато років тісно співпрацюють із заповідником  „Горгани”, який створений у вересні 1996 року. Він розташований в басейні ріки Бистриці Надвірнянської, в центральній частині Карпат – Довбушівських Горганах. Його площа – 5344,2 га. Головне завдання заповідника – охорона рідкісних рослин і тварин. Працівники краєзнавчого відділу центральної районної бібліотеки творчо співпрацюють з членами колективу заповідника С. Лахвою та Л. Кравчук, які подарували бібліотекам чимало книг, буклетів, листівок про заповідники. Бібліотечні працівники є членами природничого клубу „Кедрина”, який діє при заповіднику. У вересні проведено екологічно-туристичне свято з нагоди 15-річчя з часу заснування заповідника „Горгани”. Працівники сектору екологічної освіти з допомогою фахівців центральної районної бібліотеки організували презентацію заповідника і Міжнародного Проекту „Збереження та стале використання природних українських Карпат”, в якому беруть безпосередню участь, а також підготували і провели огляд друкованої рекламної продукції, яку видано заповідником. Завідувач відділу краєзнавства Р. Грушецька презентувала видання туристичного спрямування відділу культури і туризму РДА „Середньовічні замки та оборонні споруди Надвірнянщини”.

Творчий вечір художника

М. Гаврилюка

У рамках Міжнародного проекту „Збереження та стале використання природних ресурсів українських Карпат”, профінансованого урядом Норвегії і підтриманого Світовим фондом природи, члени природничого клубу „Кедрина” в партнерстві із заповідником „Горгани”, Черниківською ЗОШ I–II ступеня, церквою пресвятої Богородиці, бібліотекою-філією с. Черник втілили в дію проект „Створення християнсько-екологічної школи в селі Черник”. В програмі школи: проведення уроків християнсько-екологічної тематики, вивчення курсу „Заповідна справа”, гурткова робота: краєзнавство, вишивка, бісероплетіння, різьба по дереву.

Проводяться конкурси, зустрічі, екскурсії, походи у гори, виставки та інші культурно-мистецькі заходи. Красу рідного краю, карпатських гір відображають художники та фотомитці Надвірнянщини. В центральній районній бібліотеці була організована виставка самодіяльних фотохудожників: В. Гринішака та його друзів – С. Кернаджука і В. Маковійчука. У їхньому творчому доробку понад півсотні світлин, які кличуть у мандри на найвищі хребти і вершини гірських масивів: Карпати  (Чорногору, Свидовець, Горгани, Мармароси, Чивчини) та Кавказ (найвищу гору Європи Ельбрус). Центральна районна бібліотека провела творчий вечір-зустріч з Володимиром Гринішаком. У мистецькій залі бібліотеки влаштовано його персональну постійно-діючу фотовиставку, видано пам’ятку користувачу „Володимир Гринішак та його вільні дії”. Відбулись творчі вечори художників: Я. Лозинського, М. Гаврилюка, О. Мальгівського, С. Герелишина.

Центральна районна бібліотека стала переможцем 8-го раунду конкурсу співпраці бібліотек з місцевими громадами „Туризм і бібліотека”, проголошеного міжнародною програмою „Бібліоміст”. Найближчим часом буде створено віртуальну інформаційно-довідкову службу для туристів і туристично-краєзнавчий клуб „BIBLIO TRAVEL CLUB”, діяльність якого відображатиметься на веб-сторінці ЦБ.

У рамках проекту планується провести цикл віртуальних подорожей, квест, онлайн-конкурси, конференції, скайп-вікторини, буде розроблено декілька туристичних маршрутів, організовано навчання екскурсоводів та здійснено заходи щодо популяризації зеленого туризму. Партнерами проекту будуть Надвірнянський туристично-інформаційний центр, Міськрайонне товариство охорони пам’яток історії та культури, музей історії Надвірнянщини, районна газета „Народна воля”, телерадіокомпанія „Надвірна”.

Як методичний центр центральна районна бібліотека скеровує  діяльність бібліотек-філій з питань краєзнавчого туризму. Проведено районний семінар „Роль бібліотек в інформаційній підтримці розвитку краєзнавства і туризму”. Серед сільських філій ініційовано конкурс на кращий опис туристичного об’єкту населеного пункту.

Бібліотечні заклади Надвірнянщини займають свою нішу у складовій рекреаційно-туристичної індустрії краю, сприяють збереженню та популяризації пам’яток його історії, архітектури і культури.

 

Підготувала

Р. Грушецька – завідувач відділу

краєзнавчої літератури Надвірнянської

центральної районної бібліотеки

Коментарі виключені.